Læserbrev

Prins Henriks børneopdragelse var ganske lovlig

Debat
16. september 2017

I sin klumme den 9. september gør Rune Lykkeberg sig nogle tanker i anledning af offentliggørelsen af prins Henriks demenssygdom. Han skriver blandt andet, at »det var ikke nogen hemmelighed, at prins Henrik brugte vold i børneopdragelsen i en epoke i danmarkshistorien, hvor revselsesretten blev afskaffet, og det blev skolelærerne forbudt at slå eleverne«.

Rune Lykkeberg begår imidlertid en fejl, idet det i 1967 kun var lærernes ret til at slå elever, der blev afskaffet ved det såkaldte ’Spanskrørscirkulære’. Men desværre for prinserne blev forældrenes revselsesret ikke afskaffet før senere. I første omgang i 1985 i Myndighedsloven, hvori det hedder, at »forældremyndighed medfører pligt til at beskytte barnet mod fysisk og psykisk vold og anden krænkende behandling.«

Mange fandt denne formulering noget upræcis, så i 1997 blev forældrenes revselsesret endelig helt afskaffet ved denne præcisering: »Barnet har ret til omsorg og tryghed. Det skal behandles med respekt for sin person og må ikke udsættes for legemlig afstraffelse eller anden krænkende behandling«.

Så med loven i hånd kunne den dengang ikke-dement-diagnosticerede prins Henrik slå sine børn, når de – efter hans mening – ikke opførte sig ordentligt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her