Kronik

Nu truer Tysklands økonomiske succes også landets egen politiske elite

Tidligere har den stærke tyske økonomi og konkurrenceevne primært skabt tabere i Sydeuropa. Men en vigtig årsag til tysk konkurrenceevne er lave lønninger, og nu truer landets egne økonomiske tabere den politiske elites magt
Alexander Gaulands højrepopulistiske parti Alternative für Deutschland fik 13 procent af stemmerne ved det tyske valg. Den umiddelbare årsag til styrkelsen af AfD er håndteringen af flygtningekrisen i 2015, hvor mange af især CDU’s vælgere fandt Merkels politik for åben og liberal. Men årsagerne til AfD’s fremgang er langt mere mangfoldige, blandt andet en EU-kritisk kurs kombineret med en antielitær og populistisk retorik.

Alexander Gaulands højrepopulistiske parti Alternative für Deutschland fik 13 procent af stemmerne ved det tyske valg. Den umiddelbare årsag til styrkelsen af AfD er håndteringen af flygtningekrisen i 2015, hvor mange af især CDU’s vælgere fandt Merkels politik for åben og liberal. Men årsagerne til AfD’s fremgang er langt mere mangfoldige, blandt andet en EU-kritisk kurs kombineret med en antielitær og populistisk retorik.

Markus Schreiber

Debat
30. september 2017

Det tyske valg i søndags vidner om, at der under den umiddelbare stabilitet i landet lurer en voldsom utilfredshed med den politiske elite. Resultatet viser, at en stor gruppe tyskere er koblet af landets økonomiske fremgang. De har, som millioner af europæere i disse år, mistet troen på det politiske establishment og vender sig i stedet mod de politiske fløje.

Valgresultatet, der gav 13 procent af stemmerne til det højrepopulistiske AfD, er en fortsættelse af en mangeårig trend med faldende opbakning til de traditionelle magtpartier SPD og CDU. Da de stod stærkest i 1970’erne, kunne de to folkepartier samle over 90 procent af stemmerne; ved dette valg er de nede på 53 procent.

Den umiddelbare årsag til styrkelsen af AfD er håndteringen af flygtningekrisen i 2015, hvor mange af især CDU’s vælgere fandt Merkels politik for åben og liberal. Men årsagerene til AfD’s fremgang er langt mere mangfoldige, blandt andet en EU-kritisk kurs kombineret med en antielitær og populistisk retorik.

Med denne appel til bredere utilfredshed er det lykkedes partiet at nå ud til bredere vælgergrupper end hidtidige højrepartier; ikke mindst i de fattige dele af det tidligere Østtyskland, hvor AfD har fået 21,5 procent af stemmerne, næsten det dobbelte af stemmetallet i vest. Men også i Vesttyskland har AfD fået sine bedste resultater i de valgkredse med den største arbejdsløshed.

På den måde har partiet, ligesom venstrepartiet Die Linke, der kom i Forbundsdagen i 2005 på ryggen af en bølge af sociale protester mod den daværende socialdemokratiske regering, formået at opsamle den utilfredshed med det politiske status quo, som trives, fordi en vigtig del af baggrunden for de gode økonomiske nøgletal er ulighed.

Det tyske eksperiment

Roden til den nuværende situation skal ikke findes i Merkels 12-årige regeringstid, men hos hendes socialdemokratiske forgænger Gerhard Schröder, der var kansler i begyndelsen af årtusindet. Dengang var den tyske økonomi ramt af massearbejdsløshed og langt lavere vækstrater end resten af Europa. Derfor lancerede Schröder den såkaldte Die Agenda 2010, der skulle styrke konkurrenceevnen og dermed skabe flere job.

Schröders plan indeholdt to elementer. Dels skulle de tyske fagforeninger holde igen med lønkravene. Dels skulle de mange arbejdsløse presses ud i nye lavtlønnede job ved en kraftig forringelse af arbejdsløshedsunderstøttelsen.

Overraskende nok lykkedes det at få de store fagforeninger som IG Metal med på at afskrive lønstigninger til deres medlemmer. Og med Hartz IV-reformen fra 2004 blev den tyske understøttelse skåret så kraftigt, at millioner blev tvunget ud på et nyt lavtlønsarbejdsmarked med timelønninger på ned til syv euro.

På lange stræk har planen virket, som den var tænkt. De tyske reallønninger er stort set ikke steget siden begyndelsen af årtusindet. Det har betydet, at tyske varer er blevet billigere, og eksporten er steget med deraf følgende stigning i beskæftigelsen af eksporterhvervene. Mens resten af Europa har været præget af krise i det seneste årti, har den tyske eksportindustri boomet.

Problemet er blot, at denne løsning på de tyske problemer har skabt problemer i resten af Euro-landene. Selv om alle lande gerne vil være konkurrencedygtige, er konkurrencedygtighed et nulsumsspil. Et land kan ikke blive mere konkurrencedygtigt, uden at andre lande bliver mindre konkurrencedygtige. På trods af globalisering er EU som helhed stadig en relativt lukket økonomi, og den tyske fremgang er derfor i høj grad kommet ved at underbyde europæiske konkurrenter, især fra Sydeuropa.

Før euroen ville en sådan situation betyde en højere kurs på D-mark, hvorfor tyske varer ville stige i pris i forhold til resten af Europa og blive mindre konkurrencedygtige. Men med euroen er den tilpasning umulig. De tyske reformer har med andre ord virket, fordi euroen har beskyttet Tysklands konkurrencefordel.

Resultatet af denne situation har været forudsigelig. Når de sydeuropæiske lande ikke længere kunne sælge deres produkter, blev importen af tyske varer betalt med en øget gældsætning. En gældsætning, som blev yderligere øget efter de dyre bankpakker, der fulgte den finansielle krise.

For at komme ud af den økonomiske klemme og leve op til kreditorernes krav har en række sydeuropæiske lande presset sparekrav igennem. Resultatet har været massearbejdsløshed og sociale forringelser. Det har skabt ekstremt stor utilfredshed i Sydeuropa og er baggrunden for, at venstrefløjspartier som Syriza og Podemos, eller euromodstanderne som femstjerne-bevægelsen, truer det politiske establishment overalt i regionen.

Tyske tabere

Hidtil har Tyskland kunnet prædike mådehold som vejen til succes. Men valget viser, at taberne ved den strategi ikke kun findes i Sydeuropa, men også i Tysklands eget vælgerkorps.

Mange tyskere oplever forværrede levevilkår. Ifølge en opgørelse fra AE-rådet i denne uge arbejder mere end halvdelen af de ufaglærte arbejdere i Tyskland til en løn på 80 kroner i timen eller mindre. Mere end hver femte af de beskæftigede er ansat i lavtlønsjob; til sammenligning er det i Danmark mindre end hver tiende – og herhjemme er lønnen tilmed væsentligt højere.

Det har ledt til en stigende frustration blandt dem, der føler sig koblet af den økonomiske fremgang. En del af denne frustration har vendt sig mod venstre i form af Die Linkes vækst tidligere i årtiet, mens andre har vendt sig til højre og i stedet vender sig mod udlændinge som roden til deres problemer.

I første omgang var den politiske vrede primært rettet mod sydeuropæere. AfD begyndte netop som en protestbevægelse mod euroen i forbindelse med hjælpepakkerne til Grækenland. Partiets stiftere så dem som udtryk for, at hårdtarbejdende tyskeres skattepenge blev givet til dovne sydeuropæere.

Et budskab, der var designet til at nå marginaliserede tyske vælgere. Først i takt med, at eurokrisen rykkede ned ad den politiske dagsorden, vendte partiet sin vrede mod de fremmede inden for Tysklands grænser.

Ingen løsning i sigte 

Der er ikke meget, der tyder på, at problemerne i euro-konstruktionen vil blive løst foreløbig. Da Emmanuel Macron blev valgt som fransk præsident i foråret, var en stor del af hans program en reform af eurozonen, med etableringen af et egentligt budget for eurozonen og en større omfordeling af de store handelsoverskud fra Nordeuropa, og især Tyskland, til de kriseramte lande i Sydeuropa.

Disse reformer var nok aldrig specielt realistiske at få gennemført, men med det nye politiske landskab i Tyskland ser det næsten umuligt ud.

Ikke bare bliver Merkel nu udfordret af et styrket AfD, der er modstandere af såvel euroen som enhver overførsel til Sydeuropa. Det ser også ud til, at det liberale FDP, der igen er kommet i Bundesdagen, vil få en parlamentarisk nøglerolle. De står for en hård neoliberal politik og vil presse Merkel til en hårdere linje over for de sydeuropæiske lande.

Det er svært at fremtidssikre euroen uden en løsning på ubalancerne. Den mest simple løsning ville være at give de tyske lønninger et markant løft. Men indtil videre er der ikke noget, der tyder på, at de store tyske eksportvirksomheder har tænkt sig at opgive deres forholdsvis billige arbejdskraft, eller at de tyske partier og fagforeninger har den politiske vilje til at tvinge dem. Hvis FDP ender i regeringen vil det trække i den modsatte retning.

Dermed kommer vi sandsynligvis til at se mere af den ulighedsskabende politik, som har splittet Europa det sidste årti og pustet til den politiske utilfredshed i Nord- såvel som Sydeuropa.

Det paradoksale er, at den politik, der umiddelbart producerede tabere i Sydeuropa, men gjorde den tyske elite stærk, er begyndt at svække den traditionelle elite i tysk politik, fordi den i høj grad også har produceret tabere på deres egen politiske hjemmebane. Paradokset kan let blive til tragedie, hvis eliten fortsætter ned ad den vej, der allerede har fået gulvet til at knage under den.

Rune Møller Stahl er ph.d.-studerende ved Københavns Universitet.

Serie

Europas skæbnevalg

Efter Brexit og Donald Trumps sejr i USA skulle den højrepopulistiske bevægelse stå sin prøve i Europa.

I Holland fik den islamkritiske Geert Wilders’ Frihedsparti ikke den tilslutning, som meningsmålingerne havde spået, men det lykkedes at trække regeringspartiet VVP langt mod højre.

Heller ikke i Frankrig løb højrenationalismen med sejren. Her endte den unge, fremadstormende Emmanuel Macron og hans nye bevægelse, En Marche, med at slå Marine Le Pen med 66,9 procent af stemmerne.

Endelig har briterne nægtet Theresa May det stærke mandat, hun søgte til at føre Brexit ud i livet. I stedet blev det til en udradering af de EU-skeptiske nationalister i UKIP og et overraskende comeback til Labour og dets leder, Jeremy Corbyn.

24. september når vi til Tyskland, hvor kansler Angela Merkels vigtigste udfordrer bliver socialdemokraten – og den tidligere Europaparlaments-formand – Martin Schulz. Det indvandrerkritiske Alternative für Deutschland er derimod allerede på retur i meningsmålingerne.

Seneste artikler

 • De hollandske diger ryster stadig

  11. oktober 2017
  Intet under at der ifølge hollandske medier allerede er murren i de fire regeringspartier, før samarbejdet overhovedet har lanceret dets politik over for de hollandske vælgere
 • Idehistoriker: Socialdemokraterne vinder ikke ved ’at løbe efter højrepopulisterne’

  30. september 2017
  De tyske socialdemokrater i SPD har udvist ’taberadfærd’ og forsømt muligheden for at træde i karakter ved tidligt at bryde med kansler Merkel og udnytte det faktiske venstrefløjsflertal i Forbundsdagen, siger Jan-Werner Müller. Spørgsmålet er, om partiet har kraft til at formulere en ny vision og politik, der kan danne modvægt til den højreradikale strømning og til CDU
 • Vi overlevede Europas skæbnevalg! Og vi har lært, at vi skal tale til håbet

  30. september 2017
  Populisterne stod for døren i Holland, Frankrig og Tyskland, og 2017 blev udråbt som ’Europas skæbnevalg’. Ingen af stederne er de kommet til magten: Er problemerne løst, er populisterne væk, og er vi blevet klogere på, hvordan vi bekæmper dem? Til de to første spørgsmål kan vi rimeligt klart svare nej. Og til det tredje: måske ...
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Som Steffen Gliese skriver andetsteds, er fattigdom et politisk valg. Euroen har altid været et ilde valg, så længe vi er selvstændige stater i konkurrence. Og det finansielle marked har alt for længe kunnet lukrere på spekulationer, der har bidraget til en voksende grådighed og ubalance i verden.

Karsten Aaen, Allan Stampe Kristiansen, Bjarne Andersen, Alvin Jensen, Torben K L Jensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Henriette Bøhne, Lise Lotte Rahbek, Benny Larsen, Søren Jacobsen og Ervin Lazar anbefalede denne kommentar

Rune du rammer ganske godt plet, og udviklingen understreger behovet for fælles spilleregler på flere områder og ikke færre. For de vestlige økonomier kan i længden ikke holde til, fx Luxenbourg, Irland, Malta m.fl., at det private erhvervslivs konkurrenceparameter er (selskabs)skatten eller devalueringer af valuta, som kun udhuler samfundenes bæredygtighed.

Eva Schwanenflügel og Søren Jacobsen anbefalede denne kommentar

Runa skriver ikke SL
AfD finder sine vælgere i høj grad i tidligere DDR. I nogle af de tidligere østtyske områder havde AfD tilslutning på op mod 67% af indbyggerne, især mænd. Disse områder er aldrig kommet op på samme beskæftigelsesniveau, som tidligere Vesttyskland, trods løfter. Samtidig har Tyskland lukreret på "the working poor". Det er mennesker, der har omkring 65,00,- kr danske i timen. SDU fik vælgersmæk , fordi de var i regering med CDU. Ingen af partierne har gjort noget for at forbedre de fattige arbejderes levevilkor.
Det samme sker i Danmark. Vores VLAK regering og Dansk Industri opmuntrer unge mennesker til at vælge håndværkerfagene, fremfor lange videregående uddannelser. Samtidigt oversvømmes det danske byggeri af løntrykkende østarbejdere, som tager arbejde fra danske håndværkere, der arbejder for overenskomstmæssig løn. Regeringen og Dansk Industri taler med to tunger. Penge taler et tydelige sprog.

Anne Mette Jørgensen, Karsten Aaen, Henrik Leffers, Eva Schwanenflügel og Flemming Berger anbefalede denne kommentar

et tydeligt sprog skulle der stå.

Søren Jacobsen

"med timelønninger på ned til syv euro"

Det er ikke korrekt. Før der for et par år siden blev indført en lov bestemt mindsteløn på 8,50 euro, nu 8,64 euro, var lønnen for disse lavtlønsjob ofte under 4,00 euro.

I øvrigt er den tyske model et forbillede for vores svindler regering. Vejen er først en integrationsydelse til flygtninge, så et stadigt lavere kontanthjælpsloft, så nedskæringer af dagpenge (dimitentsatsen er bare begyndelsen), så SU nedskæringer, til sidst nedbabering af folkepensionen. Det hele afsluttes med lavtlønsjobs til 70 kr. i timen.

Alt i mens de rigeste skummer hele nedskæringen med million lønstigninger som det allerede nu ses på TV2's direktionsgang.

Deutschland über al in der Welt. Og snart i Danmark.

David Zennaro, Allan Stampe Kristiansen, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel, Benny Larsen og Estermarie Mandelquist anbefalede denne kommentar
Søren Jacobsen

Tysker lever på nas af den lave euro kurs, som set i forhold til den tyske økonomi er kunstig lav. Hvis tysk økonomi byggede på DM vil tyskernes konkurrence evne være betydelig ringere.

Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel, Henriette Bøhne og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Søren Jacobsen

I Sachsen fik AfD endog flertal og blev således det største parti i delstaten med 27% af stemmerne.

Philip B. Johnsen

"Nu truer Tysklands økonomiske succes også landets egen politiske elite"
Nej det er ikke sandt, nu truer Tysklands 'manglende' økonomiske succes også landets egen politiske elite, skulle der stå, hvis det på nogen måde skal give mening.

Nu mangler der bare en fri presse i EU, så hele sandheden om det politiske svigt bliver konstruktivt belyst, derefter venter genopbygning af det europæiske samarbejd, med et nyt focus på befolkningernes interesse til en forandring.

Når politikere begynder at tale sandt igen, får Tysklands mf. 'muligvis økonomiske succes' igen, når politikere vedkender sig ansvar for de menneskeskabte klimaforandringer og ansvaret for at finde løsning på dette problem, når politikere vedkender deres ansvar for fattigdom i EU og i vores omverden, hvor folk tvinges på flugt, forårsaget af asocial økonomisk politik mm. og påtager sig ansvaret for bekæmpelse af den økonomiske ulighed, så asociale skatteunddragende mm. beskattes, forudsætningen for et europæisk demokratisk samfund, så er der med sikkerhed 'mulighed' for en positiv udvikling for Tyskland og Europa igen, men når man får demokrati og ærlige politikere og fri presse i Europa igen, for fremtid er der så helt sikkert ikke i dagens EU sammenholdet uden demokrati og fri presse, politisk centret om den voksende *white supremacy politik, så fremtiden er spændende, lidt for spændende vil nogle muligvis mene.

*White supremacy:
"By "white supremacy" I do not mean to allude only to the self-conscious racism of white supremacist hate groups. I refer instead to a political, economic and cultural system in which whites overwhelmingly control power and material resources, conscious and unconscious ideas of white superiority and entitlement are widespread, and relations of white dominance and non-white subordination are daily reenacted across a broad array of institutions and social settings."
Legal scholar Frances Lee Ansley

Karsten Aaen, Eva Schwanenflügel, steen nygaard jørgensen og Estermarie Mandelquist anbefalede denne kommentar
Henriette Bøhne

Desværre borer journalister ikke særlig dybt, når AFDs succes skal afdækkes - det bliver altid den samme bekvemme, halvkvædede vise om Schröder og HARTZ lV reform.
Det kunne klæde journalisterne at spørge ind til AFDs program på andre områder end flygtninge.
AFD vil skære i pensioner og HARTZ lV ydelser. De vil nedsætte virksomhedsskatter, afskaffe formue- og arvebeskatning og indføre en flatrate skat, så Lidl- kassedamen og direktøren for Deutsche Bank betaler samme % sats i skat.
AFD er kort sagt liberal alliance på steroider tilsat fremmedhad, partiet minder snarere om Libertarianerne i USA og partiet henter en stor del af sin økonomiske støtte fra store virksomheder. Dette kunne sagtens forklare den store tilslutning i Bayern og andre velstillede dele af Tyskland.
Resultatet skyldes ikke kun fattigdom og ulighed, men også velstilledes grådighed i forhold til det omgivende samfund.

David Zennaro, Vibeke Hansen, Karsten Aaen, Per Torbensen, Jens Thaarup Nyberg, Ivan Breinholt Leth, Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel, Christel Gruner-Olesen og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Jørgen Mathiasen

Det er forholdsvist venligt at skrive om AFD at det er en liberal alliance. På valgaftenen underholdt Alexander Gauland med synspunkter om stoltheden over tyske soldater i to verdenskrige. Det var måske under påvirkning af nogle valgsteroider, men nu forlanger neonazisten Björn Höcke, der tordner mod Holocaustmomumentet i Berlin, mer indflydelse for sin fløj i AfD-fraktionen i forbundsdagen: De højreradikale strømninger i AfD er vanskelige at overse, og sandsynligheden taler for mer afgang fra AfD til en ny partidannelse under den tidligere leder Frauke Petry.

R
Der skulle have stået SPD i min tekst.

Henriette Bøhne

Jørgen Mathiasen,
Nu sagde jeg jo også "tilsat fremmedhad". Vi kan enes om at være mere direkte og sige tilsat nazistiske og fascistiske træk.
Tilbage står alligevel at på andre politiske områder ligner partiet mere Libertarianerne og Ayn Rand- tilhængerne.
Det er vælgere, som satser på at markedsliberalismen vil gøre samfundet bedre og mere retfærdigt og den illusion er det - også her til lands - lykkedes at bilde medlemmer af de laveste klasser ind.

Karsten Aaen, Eva Schwanenflügel og Christel Gruner-Olesen anbefalede denne kommentar
Henriette Bøhne

Her en - før valget - potentiel AFD vælger, som hverken vil betale for de fattige i Afrika, eller for sin nabo. Alle er ansvarlige for sig selv, siger han:
https://m.youtube.com/watch?v=bM0AIh3buig

Jørgen Mathiasen

Frau Bøhme,
Det skrev du, men det er regelrette nazister, der opholder sig i AfD, hvad der dog ikke har afficeret Herr Stahl.
Du har ellers fat i nogle gode pointer. På valgaftenen sagde Alexander Gauland ligeud, at partiet ikke har nogen pensionspolitik, og da en del af AfDs vælgersucces hænger sammen med begrebet Altersarmut, skulle det få AfDs vælgere til at vågne op, for de er netop truet af dette.
Der er risiko for, at generationskontrakten som følge af ubalancerne i den tyske demografi falder sammen et tiår fremme. Det kan man være nogenlunde sikker på, at de øvrige partier i Forbundsdagen vil diskutere med AfD - og deres vælgere i den kommende lovgivningsperiode..

Henriette Bøhne

Jørgen Mathiasen,
Nogle af dem er - andre er ikke.
Og det er iøvrigt en slet skjult hemmelighed, at der i Bayern og i CSU i årevis har været særdeles velstillede nazister. Min mor og britiske stedfar boede i 90'erne i Würtzburg i Unterfranken og stor var deres overraskelse, da de en dag besluttede at besøge venner, lige så velsituerede, som dem selv, uanmeldt. De trådte direkte ind i det lokale nazi-partis møde, med skrårem, uniformer, faner und alles.
Min britiske stedfar, tidligere officer, som startede sin militære karriere som 17-årig, hvor han deltog i Ardenneroffensiven og var en af de 6, som i hans kompagni overlevede, var naturligt chokeret og rystet i sin grundvold.
At der stadig findes nazister i Tyskland og endda velstillede af slagsen er en gammel nyhed. At de nu har fundet et nyt forum i AFD og har fået populistisk medvind af Merkels katastrofale håndtering af flygtningekrisens økonomiske konsekvenser, er det eneste nye.

Karsten Aaen, Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Jørgen Mathiasen

Henriette Bøhme,
- Din familie bidraget til, at vi ikke skulle vokse op i nazismen.
Det er nok ikke bekendt for Informations læsere, men man kan næppe finde et eneste nævneværdigt tysk medie, som har givet " Merkels katastrofale håndtering af flygtningekrisens økonomiske konsekvenser" som forklaring på AfDs valgresultat, og en af partiets vælgere sad da også i ARDs valgmøde og sagde til fru Merkel, at "økonomien er super", inden han tog fat på sit slet skjulte fremmedhad.
Under alle omstændigher er indvandringen i 2015 en af de faktorer, som kan forhindre et sammenbrud af generationskontrakten, nemlig ved at gøre disse mennesker produktive i tysk økonomi. Eksempelvis ved at uddanner nogle af dem til byggesektoren og lader dem bygge sociale boliger med en betalelig husleje og andre af dem til plejesektoren.

Philip B. Johnsen

Der er brug for en ny moderne og mere modigere presse, der ser bort fra deres betalende arbejdsgivere og politiske samarbejdspartneres ønskede overvejende fremmedfjendske dækning af EU's udfordringer, et uværdigt samfundsundergravende samarbejde der har varet alt for længe, der alene har til formål at beskytte politikerne imod realiteterne af forbrugerismens skyggesider, en moderne presse, der belyser politikeres afskaffelse af demokratiet, forklædt som nødvendighedens politik og afløst af radikaliseret kapitalisme og politisk brug af White supremacy til mørklægning af dette bedrag, for kortsigtet økonomiske gevinster, til de få, som betalning for politikere til gengæld ikke behøve at håndtere, de upopulære og vanskelige problematikker EU står over for.

https://makroskop.eu/2017/09/alarmstufe-rot/
http://www.nachdenkseiten.de/?p=39942
Det her to artikler beskriver problemet rimeligt godt.
Denne link fortæller hvad der skal til for at skabe en Alternativ politik.
Jeremy Corbyn’s Speech to Labour Conference
https://www.youtube.com/watch?v=bKpCwTEJ77A

Torben K L Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Henriette Bøhne, du har da fuldstændig ret når du siger, at journalisterne ikke er dybdeborende nok, hvis AfD er lig med Liberal Alliance på steroider - eller måske snarere Nye Borgerlige - for det kommer helt bag på mig. Og det virker så meget mere skræmmende, i og med at analysen så må være, at fremmedhadet, nazismen og den libertære ideologi alla Ayn Rand så må være den virkelige drivkraft bag opbakningen til partiet. Jeg har bildt mig selv ind, at AfD mindede mere om Front National i Frankrig, men det er så ikke tilfældet, forstår jeg.
Det er også en uhyggelig historie du fortæller, om da din mor og stedfar uforvarende løb ind i en nazistisk sammenkomst. Hvor længe siden er det?
Iøvrigt må det, som du siger, have været ekstra chokerende for en mand som overlevede kampene i Ardennerne. Det var vidst et af de hårdeste slag under WW II, ikke?

Jørgen Mathiasen

Når man taler med dem med AfD-vælgere, - jeg bor i den stærkeste AfD-kreds i Berlin, står det klart, at flygtninge og asylansøgere skal gælde som syndebuk for de dårligst stillede AfD-vælgere, men der er andre, eksempelvis velstillede pensionerede soldater, der ikke er særligt tydelige om, hvorfor de støtter AfD. (De optræder slet ikke i artiklen ovenfor.)

AfDs synspunkter er en kampmelding mod forbundsrepublikken og de 87%, der ikke valgte AfD. Partiets politik vil erstatte den herskende fortidsforståelse, - en afgørende faktor for at Tyskland har fået normaliseret sit omverdensforhold, og et europæiseret Tyskland med et protektionistisk og nationalistisk land altså et mareridt af en fortidighed, som vil skabe alvorlige problemer med landets naboer, og for forbundsrepublikkens optræden i verdenspolitikken.

AfD vil blive indædt bekæmpet. (Som et korrektiv til artiklen skal det nævnes, at SPD og Die Linke leverede næsten lige så mange stemmer til AfD som CDU.) Om det bliver gennem en højredrejning, som CSU vil, eller ved at tage grundlaget for AfD væk, det vil de langsomt startende koalitionsforhandlinger vise.

David Zennaro, Henriette Bøhne, Eva Schwanenflügel, Karsten Aaen og Jens Thaarup Nyberg anbefalede denne kommentar

Jørgen Mathiasen
Det er rigtigt, at SPD og Linke tilsammen afleverede næsten lige så mange stemmer til AfD som CDU. Men alligevel gik Linke nu frem samlet set og har nu næsten dobbelt så mange mandater i vest som i øst.

Jørgen Mathiasen, Henriette Bøhne og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Henriette Bøhne

Jørgen Mathiasen,
Og i den valgkreds i Berlin, hvor jeg plejer at feriere, fik die Linke over 29 % af stemmerne og CDU, FDP, AFD tilsammen under 25 % af stemmerne. Det eneste jeg prøver at sige er, at det er et valgresultat, som har mange årsager og ikke kun kan forklares med den gamle traver om Schröder og HARTZ lV. Det er journalistisk dovenskab, efter min mening.

Karsten Aaen, Eva Schwanenflügel og Jørgen Mathiasen anbefalede denne kommentar
Henriette Bøhne

Eva Schwanenflügel,
Historien med de bayerske nazister foregik i midt- eller sluthalvfemserne. Gennem hele 90'erne og op til 2009, var jeg, gennem min mors netværk, beriget med godt og vel 16 par ekstra bedsteforældre i det sydtyske. Du finder ikke sødere og mere gæstfri mennesker på jord, men de er særdeles højreorienterede :-)
Min stedfar var nu ikke synderligt chokeret over, at der fortsat fandtes nazister, men snarere over, at de fandtes i hans eget segment af veluddannede og velstillede. Det er ikke Johnny fra Greve med plankeværket, vi har med at gøre her. Og det ER det virkelig skræmmende.
Du må iøvrigt forstå, at Schröders reformer ikke kun var hadet af arbejderklassen. Hos de mere velstillede og højreorienterede var han nærmest betragtet som en ond kommunist, fordi han også fratog dem velfærdsrettigheder. Tidligere kunne de, som havde de virkelig gode sygeforsikringer, tage på kurophold to gange årligt med alt betalt af deres sygeforsikring, iøvrigt uden at fejle andet end deres vellevned. Det satte Schröder en stopper for og derfor hadede de ham, som var han Fidel Castro selv.
Det er underligt at især danske journalister slet ikke beskæftiger sig med andet af AFDs flygtningeholdninger - det kunne nok give et lidt mere nuanceret billede af vælgerskaren. Og iøvrigt graves der journalistisk i øjeblikket meget i AFDs partistøtte, hvor den kommer fra og også hvordan den er skruet sammen. Måske bliver det omgang med ulovlig partistøtte, som kommer til at fælde partiet - ikke at det vil dæmme op for utilfredsheden i forskellige grupperinger.

Karsten Aaen, Johnny Winther Ronnenberg, Trond Meiring og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Henriette Bøhne

Eva Schwanenflügel,
Historien med de bayerske nazister foregik i midt- eller sluthalvfemserne. Gennem hele 90'erne og op til 2009, var jeg, gennem min mors netværk, beriget med godt og vel 16 par ekstra bedsteforældre i det sydtyske. Du finder ikke sødere og mere gæstfri mennesker på jord, men de er særdeles højreorienterede :-)
Min stedfar var nu ikke synderligt chokeret over, at der fortsat fandtes nazister, men snarere over, at de fandtes i hans eget segment af veluddannede og velstillede. Det er ikke Johnny fra Greve med plankeværket, vi har med at gøre her. Og det ER det virkelig skræmmende.
Du må iøvrigt forstå, at Schröders reformer ikke kun var hadet af arbejderklassen. Hos de mere velstillede og højreorienterede var han nærmest betragtet som en ond kommunist, fordi han også fratog dem velfærdsrettigheder. Tidligere kunne de, som havde de virkelig gode sygeforsikringer, tage på kurophold to gange årligt med alt betalt af deres sygeforsikring, iøvrigt uden at fejle andet end deres vellevned. Det satte Schröder en stopper for og derfor hadede de ham, som var han Fidel Castro selv.
Det er underligt at især danske journalister slet ikke beskæftiger sig med andet af AFDs flygtningeholdninger - det kunne nok give et lidt mere nuanceret billede af vælgerskaren. Og iøvrigt graves der journalistisk i øjeblikket meget i AFDs partistøtte, hvor den kommer fra og også hvordan den er skruet sammen. Måske bliver det omgang med ulovlig partistøtte, som kommer til at fælde partiet - ikke at det vil dæmme op for utilfredsheden i forskellige grupperinger.

Henriette Bøhne

Eva Schwanenflügel,
Historien med de bayerske nazister foregik i midt- eller sluthalvfemserne. Gennem hele 90'erne og op til 2009, var jeg, gennem min mors netværk, beriget med godt og vel 16 par ekstra bedsteforældre i det sydtyske. Du finder ikke sødere og mere gæstfri mennesker på jord, men de er særdeles højreorienterede :-)
Min stedfar var nu ikke synderligt chokeret over, at der fortsat fandtes nazister, men snarere over, at de fandtes i hans eget segment af veluddannede og velstillede. Det er ikke Johnny fra Greve med plankeværket, vi har med at gøre her. Og det ER det virkelig skræmmende.
Du må iøvrigt forstå, at Schröders reformer ikke kun var hadet af arbejderklassen. Hos de mere velstillede og højreorienterede var han nærmest betragtet som en ond kommunist, fordi han også fratog dem velfærdsrettigheder. Tidligere kunne de, som havde de virkelig gode sygeforsikringer, tage på kurophold to gange årligt med alt betalt af deres sygeforsikring, iøvrigt uden at fejle andet end deres vellevned. Det satte Schröder en stopper for og derfor hadede de ham, som var han Fidel Castro selv.
Det er underligt at især danske journalister slet ikke beskæftiger sig med andet af AFDs flygtningeholdninger - det kunne nok give et lidt mere nuanceret billede af vælgerskaren. Og iøvrigt graves der journalistisk i øjeblikket meget i AFDs partistøtte, hvor den kommer fra og også hvordan den er skruet sammen. Måske bliver det omgang med ulovlig partistøtte, som kommer til at fælde partiet - ikke at det vil dæmme op for utilfredsheden i forskellige grupperinger.

Eva Schwanenflügel

Henriette Bøhne, tusind tak for din uddybende forklaring :-)
Meget interessant at lære noget mere om de forskellige tyske strømninger, og hvorfra de udspringer, men også temmelig øjenåbnende, at der stadig findes så stor en højreorientering, som du beskriver det. Mit indtryk var, at det netop fortrinsvis var 'Johnny med plankeværket' fra øst, som stemte AfD.
Det er jo nærmest en betændt byld, du her beskriver..
Forhåbentligt vil AfD blive afsløret som meget mere korrupte end omgang med ulovlig partistøtte, men det vil næppe, som du jo pointerer, fjerne den basale utilfredshed. Skræmmende.

Jørgen Mathiasen

Tyskland har siden den 2. verdenskrig været udblændet af hovedparten af den danske offentlighed, så landet i den danske betragtning svarede til de hvide områder på det 19. århundredes verdenskort.
Artiklen her fjerner sig ikke langt fra det: Tysklands elite er ikke mere truet af AfD end jeg er truet af myg, når jeg en tidlig morgen går i vådområder; AfD har naturligvis ingen planer om at genere det tyske erhvervsliv, tværtimod, og de øvrige partier vil antagelig forsøge at tage vinden ud af partiets sejl gennem forskellige socialpolitiske tiltag, mens partiet selv slås om retningen.

Karsten Aaen, Eva Schwanenflügel og Henriette Bøhne anbefalede denne kommentar

Jeg er så gammel (50+), at jeg kan huske den Frans Josef Strauss - den mangeårige leder af CSU i Bayern. Og hans holdninger til mange ting, bl.a. til flygtninge, økonomi, ligestilling mm. og mv. lå - og ligger - faktisk godt på linje med meget af det som AfD mener. Bare for at sige at det altså ikke er noget nyt, at der er nogen (eller mange?) i Tyskland, der mener det som AfD mener lige nu. Her i 2017. De har stort set altid været det - det nye er vel at de her holdninger også trives i det tidligere DDR, altså det vi kan kalde det østtyske område.

Kigger vi en smule historisk på det var der altså også en del nazister blandt de velstillede og veluddannede i 1930ernes Tyskland, læger, advokater, gymnasielærere mm. og mv. Også blandt adelen i Tyskland i 1930erne var der mange nazister - så den der med, at det er kun er folk, der er fattige, der stemmer på AfD passer altså ikke helt...

Eva Schwanenflügel, Grethe Preisler, Lise Lotte Rahbek, Johnny Winther Ronnenberg og Henriette Bøhne anbefalede denne kommentar
Henriette Bøhne

Karsten Aaen,
Præcis, der er intet nyt i at Bayern er ekstremt højreorienteret og faktisk er der heller ikke meget nyt i, at der er nynazister i det tidligere Østtyskland - i 90'erne efter murens fald var nynazismen endog meget synlig her.
Det som chokerer tyskeren i husstanden her er, at AFD er blevet så store i nord, i hans hjemstavn Schleswig Holstein.

Eva Schwanenflügel og Johnny Winther Ronnenberg anbefalede denne kommentar

Selvfølgelig kan der hurtigt opstå problemer for Tyskland. Næsten 50 % af tysk bnp går til eksport, opløses euroen eller går EU mere eller mindre i opløsning, så betyder et fald på 10 % i eksporten et fald på næsten 5 % af bnp. Mon ikke det vil give problemer?