Læserbrev

Uansvarligt at droppe grønt nationalregnskab

13. september 2017

Der er bred enighed om, at vi har brug for grøn omstilling. Selv regeringen siger det. Men grøn omstilling forudsætter, at vi har styr på vores energiforbrug, klimabelastning, ressourceforbrug, affaldsmængder og arealanvendelse. Og det kræver, at vi er på ret kurs i forhold til disse miljøfaktorer.

Derfor fik SF i 2014 ind i finanslovsaftalen, at der skulle udvikles et grønt nationalregnskab. Der blev afsat penge til det i tre år. Men de udløber ved årsskiftet, og regeringen har ikke sat en øre af til de kommende år. Dermed går man imod anbefalinger fra EU og OECD – og stik imod udviklingen i mange andre lande.

Et grønt nationalregnskab er vigtigt. Det giver befolkningen oplysninger om en række miljøfaktorer, så vi får tilført solide fakta til debatten, det giver et bedre beslutningsgrundlag, og så giver det bedre muligheder for at regne på, hvordan vi får mest muligt miljø for pengene. Endelig er oplysningerne centrale for at skabe mere cirkulær økonomi, hvor den ene virksomheds affald og restprodukter bliver værdifulde råmaterialer for den anden.

Betydningen er enorm. Industrien bruger i dag mange penge på råmaterialer og halvfabrikata, og små besparelser her vil betyde meget for eksport, jobskabelse og affaldsmængder. Et overblik over materialestrømmene i økonomien, som er en del af et grønt nationalregnskab, vil styrke den cirkulære økonomi.

Regeringen har selv nedsat et råd, som skal rådgive om cirkulær økonomi. Det anbefaler, at der bliver indarbejdet miljødata fra det grønne nationalregnskab i regeringens officielle beregninger og publikationer. Og så anbefaler det, at der udvikles bedre statistik om ressourceproduktivitet og udviklingen i den cirkulære økonomi.

Forudsætningen er det grønne nationalregnskab. Så det virker, som om regeringen ikke tager det med den cirkulære økonomi alvorligt.

Men måske er forklaringen bare, at de tal, som ikke passer regeringen, skal fejes ind under gulvtæppet. Vi så det, da de afskaffede fattigdomsgrænsen. Og nu tænker regeringen måske, at det er bedst, at miljø- og klimapolitikken heller ikke bliver dokumenteret. Det kan måske lyde en anelse konspiratorisk, men hvis det ikke er tanken bag, hvad er så forklaringen?

Pia Olsen Dyhr er formand for SF.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det var ikke SF, men Enhedslisten, der var initiativtager til det grønne nationalregnskab. Men lad det nu ligge.

Regeringen vil sløjfe det grønne regnskab bl.a. fordi det viser de barske realiteter, nemlig at Danmark ikke er nogen klimaduks overhovedet - tværtimod. Officielt udledte Danmark 37,5 mio tons CO2 i 2014, men det grønne nationalregnskab viser den reelle udledning, der er på hele 87,5 mio tons CO2. Dvs vi udleder 50 mio tons CO2 mere end anført i de officielle statistikker.

De 50 mio tons CO2, der undlades i Danmarks officielle CO2-regnskab, hidrører fra:
- Fly og skibe
- Afbrænding af træ og biomasse
- Import af varer produceret i Kina mv (vores eksport er fraregnet)

Eva Schwanenflügel, Trond Meiring og Holger Madsen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Der er intet konspiratorisk over at Venstre ikke ønsker, at offentligheden får indsigt i konsekvenserne af deres nedskæringer. Det er bare fakta.