Læserbrev

DR har begået en københavnsk danmarkshistorie

1. november 2017

I Historien om Danmark kommer DR vidt omkring vores historie. I de sidste tre afsnit bliver der dog sat meget stort fokus på København. Jævnligt besøger vi befolkningen på landet for at se, hvordan deres vilkår lidt efter lidt forbedres, men opmærksomheden vendes altid hurtigt tilbage mod København.

Og det er egentlig naturligt nok. Det er fra København landet styres og derfor selvfølgelig et vigtigt udspring for historisk vigtige begivenheder.

Men DR sidestiller tilsyneladende det at være dansker med det at være københavner. For eksempel bliver der gjort brug af uheldige vendinger som »hjemme i København«, og et andet sted forklares det, at »der var nogen danskere, der var heldige at have familie på landet« – hvilket indikerer, at danskere åbenbart ikke selv boede på landet.

DR’s perspektiv kommer også til udtryk i den måde, hvorpå de udvælger og vinkler historierne. Som eksempel kan vi tage, hvordan DR vælger at fremstille konsekvenserne for Slaget ved Dybbøl. Danskerne i Slesvig måtte efterfølgende leve med 60 års autoritært, prøjsisk styre. De blev udsat for tvangsflytninger, censur og forbud mod at tale deres eget sprog.

Titusindvis emigrerede til USA og andre lande. Men alt dette springer DR let henover, ud over at det i forbindelse med Første Verdenskrig kort nævnes, at 4.000 sønderjyder døde ved fronten i tysk tjeneste.

Historien om Danmark er afsluttet. Altså tv-serien. Og konklusionen må være, at det er en triumf for DR: et vellykket forsøg på at fortælle folkets historie. Ikke kun den politiske, kulturelle eller økonomiske elites. De engagerende skæbnefortællinger og de imponerende filmiske virkemidler har engageret på tværs af generationer. Serien har sine begrænsninger, men helhedsindtrykket er stærkt
Læs også

De konsekvenser, DR i stedet fokuserer på, er Danmarks tab af arealer, samt at regeringen måtte gå af. Denne prioritering er udtryk for en manglende forståelse for andre dele af Danmark. Dermed bliver Historien om Danmark til en fortælling, hvor DR fra sit højsæde i Ørestaden skuer ud over resten af landet og fortæller om de ting, som de synes er vigtige fra deres eget perspektiv.

Men i en tid, hvor vi kan se en betydelig splittelse mellem provins og hovedstad, er det vigtigt, at medierne, der ofte er baserede i København, formår at se tingene fra andre synsvinkler og arbejder for at skabe forståelse mellem udkant og centrum. Og det har DR ikke formået.

DR’s Historien om Danmark fortæller danmarkshistorien fra en københavnsk synsvinkel og glemmer at fortælle om de danskere, der ikke bor i København.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Henning Kjær
Henning Kjær anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu