Læserbrev

Forskernes frihed driver os

12. oktober 2017

Københavns Universitet og Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi (IFRO) har fået kritik for en konsulentopgave udført for SEGES (en dansk virksomhed med tilknytning til brancheorganisationen Landbrug & Fødevarer). Formuleringer i kontrakten er blevet set som et forsøg på at stække forskningsfriheden og forskernes ophavsret.

Det er ikke vores opfattelse, at kontrakten på nogen måde har været til hinder for forskernes ophavsret og forskningsfrihed. Men vi anerkender, at andre mener, at aftalens ordlyd kan være i konflikt med såvel Universitetsloven som Forvaltningsloven.

Derfor vil vi gennemgå og styrke vores procedurer i forhold til fremtidige kontrakter. Vi skal sikre, at der ikke fremover kan rejses tvivl om, at kontrakterne er i overensstemmelse med grundlaget for vores virke.

På IFRO’s hjemmeside, www.Ifro.ku.dk, har vi offentliggjort en redegørelse for forløbet. Her vil vi gerne understrege, at forskerne på eget initiativ valgte at påtage sig konsulentopgaven. På samme vis er det forskernes frie valg at gå videre med en forskningsbaseret analyse og modeludvikling.

Læs også

De så en mulighed for at opbygge en grundig, valideret model, hvor naturvidenskabelig viden om en række eksisterende og nye virkemidler er integreret med en økonomisk modellering.

De brugte frit alt det fra konsulentopgaven, som de syntes, havde værdi i den efterfølgende forskning i overensstemmelse med deres ophavsret. IFRO offentliggjorde arbejdet som rapporten om Norsminde Fjord.

Forskerne trak undervejs på eget initiativ på SEGES’ eksperter, der har et stort lokalkendskab og indsigt i samspillet mellem vandmiljøreguleringen og landbrugets driftstiltag. Det er en del af forskningsfriheden at kunne opsøge den dialog, og det sikrer praksisforankring.

Samlet set har arbejdet med konsulentydelsen og det efterfølgende forsknings- og udviklingsprojekt forbedret grundlaget for vores fortsatte forskning og forskningsbaserede myndighedsbetjening inden for regulering af landbrugets påvirkning af vandmiljøet.

John Renner Hansen er Dekan på det Natur- og Biovidenskabelige fakultet, Københavns Universitet. Bo Jellesmark Thorsen er Institutleder på Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi, Københavns Universitet.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu