Læserbrev

Gas til tunge køretøjer ligger ligefor

7. oktober 2017

Information havde den 4. oktober en udmærket artikel om lastbilerne, der sakker agterud i den grønne omstilling. Det er korrekt, at el til store lastbiler over lange afstande har lange udsigter.

Artiklen kom da også ind på mulighederne for biogas og naturgas. Men her fik den tegnet et mere pessimistisk billede end nødvendigt. 

Biogas kan allerede i dag sagtens bruges i busser og i lastbiler over korte og mellemlange afstande. Det kræver blot en lille afgiftsomlægning for at gøre det rentabelt. Danmark har i dag en af Europas hårdeste beskatninger af biogas til transport, hvilket er paradoksalt, hvis vi ønsker en grønnere transportsektor.

Københavns Kommune har med succes omlagt deres skraldebiler til biogas – først ved at køre et forsøg med støtte fra Trafikstyrelsen og dernæst ved at lægge det ind i udbudsbetingelserne. Nu er man på vej mod, at samtlige skraldebiler kører på biogas.

Det samme kunne man gøre i resten af landet, ligesom man kunne omstille lastbiler, som distribuerer varer inden for afstande op til 3-400 kilometer. Her er der ingen grund til at gå omvejen om naturgas, som kun giver en meget lille CO2-reduktion i forhold til diesel.

Biogas kræver blot, at man bruger det certifikat, som det offentlige selskab Energinet.dk har udviklet – og køber såkaldt bionaturgas, som er transporteret via naturgasnettet. Det er et absolut troværdigt system, som vi gerne anbefaler. Det samme kunne gøres i busser i hele landet – her er udviklingen også godt i gang. Heldigvis er der kommuner og vognmænd, som tager initiativer – nu mangler vi bare regeringen.

Anderledes er det med de helt lange transporter over grænserne. Her skal man bruge flydende biogas, som er en vanskeligere teknologi, da gassen skal opbevares ved ca. -150 C. Flydende biogas er endnu ikke tilgængelig herhjemme, men det er bestemt værd at se nærmere på, da det også kan bruges i skibe.

Christian Ege, sekretariatsleder, Det Økologiske Råd

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer