Læserbrev

Giv unge et kulturklippekort

13. oktober 2017

Historien om Danmark er tilbage på fjernsynet, og i sidste weekend fortalte Lars Mikkelsen om, hvordan Grundtvig gjorde danskerne dannede. Skulle lyset være for de lærde blot? Nej! Kulturlivet skulle ikke være forbeholdt de rige og lærde. Det skulle være for hele folket.

Det princip er en vigtig del af den danske selvforståelse. Men sandheden er, at livets skole stopper, det øjeblik vi får studenterhuen på. Kunne det være anderledes? Ja! Stod det til mig, fik alle unge gratis adgang til kulturen.

Kulturelle oplevelser får vi ind med skolemælken. Folkeskolens formålsparagraf skriver klart, at den skal skabe rammen for oplevelse, fordybelse og virkelyst. Skoleudflugter sender vores børn på vikingecentre, lokalmuseer og i teatret. På gymnasiet får vi den almene dannelse med en lang række fag, der når langt ud over vores linjefag, og som samler os på tværs af klasser.

Efter ungdomsuddannelsen stopper dannelsen brat. Erhvervsuddannelsen og universitetet retter blikket mod værktøjskasserne og fagbøgerne, de store forsamlinger bliver forbeholdt forelæsninger, og eftermiddagene bruges med læsegruppen. Det lille budget bliver brugt på en husleje, der i København ofte overstiger den udbetalte SU. De få ekstra penge, der kunne være gået til kultur, går til bøger eller bolognese.

Det er en skam, at vi unge bevæger os væk fra kulturen, når vi studerer. Kulturlivet er et fællesskab, der giver mulighed for at dele oplevelser med andre og forebygge ensomheden, der er et stigende problem blandt unge.

Københavns pensionister får gratis adgang til kultur i 2018. Jeg tror, at den gruppe, der har mest brug for en kulturel oplevelse, er byens unge og studerende. Det er derfor min ambition, at vi får indført et kulturklippekort til alle unge i København mellem 18 og 25 år.

Giv de unge adgang til fem kulturoplevelser, som kommunen allerede støtter; til Vega, Jazzhouse, Thorvaldsens Museum og lignende. En investering, der donerer 500 kroner til hver af byens unge mellem 18 og 25 år, ville give 226 millioner kroner mere til kulturen.

Kulturklippekortet er et oplagt næste skridt i historien om Danmark. Grundtvig ville have udstedt et kulturklippekort. Det er det, der skal få Danmark fremad.

Christopher Røhl Andersen er kandidat til Borgerrepræsentationen for De Radikale

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu