Læserbrev

Hvor er Grønland i forsvarsforliget?

Debat
28. oktober 2017

Arktis er i udvikling. Politisk, klimatisk og sikkerhedsmæssigt oplever alle arktiske lande en øget opmærksomhed på den internationale scene, herunder Grønland. Derfor er det oplagt, at Arktis bør stå centralt i det kommende forsvarsforlig. Vi vil gerne foreslå to helt konkrete nye tiltag.

For det første bør vi uddanne flere grønlændere i Forsvaret. Der bør oprettes en civil forsvarsuddannelse i Grønland, hvor lokale unge frivilligt kan tage en forsvarsuddannelse udformet efter grønlandske forhold. Fokus skal være på brugbare kompetencer i det grønlandske samfund, samtidig med at den skal leve op til de krav, der i øvrigt stilles i beredskabet og Forsvaret. Uddannelsen skal både være til gavn for den enkelte og for fællesskabet.

For det andet må vi forberede både Grønland og Danmark på den udvikling, vi ved, kommer i de kommende år med klimaforandringer. For eksempel findes der i dag ikke et dækkende situationsbillede over Grønland til lands, til vands eller i luften, hvilket er yderst kritisabelt. Og taler vi om sikkerheden til søs, digitale søkort og opmåling af de grønlandske farvande, så bliver der i Grønland blot opmålt cirka 5.000 kilometer linje om året mod 15.000 kilometer linje i Danmark.

Arktis fylder ikke meget i regeringens nye forsvarspolitiske udspil, og pæne ord gør det ikke alene. Vi ønsker mere handling. Hensigtserklæringerne skal realiseres, og konkret handling skal på bordet. For efterhånden som interessen for Arktis stiger, tilgængeligheden øges, og nye digitale redskaber udvikles, vil kravene til Forsvarets opgaveløsning i Grønland stige sammen med dem. Nye udfordringer kræver nye indsatser.

Sikkerhed i Arktis – i bredeste forstand – er afgørende for både Grønland og Danmark. Lad os bruge dette forsvarsforlig til at vise det og til at vise, at vi bedst løser opgaven i fællesskab.

Aaja Chemnitz Larsen, medlem af Folketinget (IA) og Martin Lidegaard, medlem af Folketinget (R)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her