Læserbrev

Hullet kontrol med kemikalier

Debat
9. oktober 2017

De europæiske forbrugere udsættes dagligt for kemikalier, som potentielt er skadelige. Kemikalieproducenterne fejler nemlig alt for ofte, når de skal oplyse, hvad deres produkter indeholder. Det er for dårligt, og det kalder på politisk handling.

Det Europæiske Kemikalieagentur (ECHA) foretog i 2016 en stikprøvekontrol af de europæiske kemikalieproducenters evne til at oplyse myndighederne om eventuelt farlige og hormonforstyrrende stoffer i deres produkter. Det er skræmmende læsning. I 72 procent af alle indberetninger manglede ECHA at få oplyst vigtige informationer om skadelige stoffer. I en tilsvarende tysk undersøgelse levede kun én ud af 1.814 indberetninger op til lovgivningen.

Der er kort og kontant brug for, at Danmark går forrest og giver Kommissionen et tiltrængt los bagi. Der skal strammes op på kontrollen hos producenterne i EU, sådan at vi kan skabe tryghed for forbrugerne. Det er ikke et problem, som de enkelte medlemsstater kan eller skal løse. Derfor må regeringen tage kampen i EU og sætte alle sejl til for at få strammet op.

Christel Schaldemose er medlem af Europa-Parlamentet (S) og Lea Wermelin er bæredygtighedsordfører (S)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Randi Christiansen

The plague of modern time is spreading,
Giftens fangarme fordærver
Fryden forsvinder
En fandens fangst

Freden fuckes fejt