Intermetzo: Brev fra en bortdømt

Da Danmarks forhenværende DONG blev til død fysiker
Da Danmarks forhenværende DONG blev til død fysiker

Jens Dresling

Debat
20. oktober 2017

Det er sjældent, man får brev nu om dage.

Reklametryksager i dynger fra byggemarkeder og lokal dagligvare, men sjældent breve.

Resten af Post Nord kan også være gået konkurs siden sidst. Men så lige med ét ligger der et brev – fra DONG. Ildevarslende. Måske en trussel om at lukke for det varme vand, fordobling af taksterne eller varigt nedbrud. Det kan kun være slemt, når DONG sender frankeret brev til modtager med navn og adresse i rude. Fingerrystende flås brevet op, som hæfteplaster på behåret lår i ét ryk.

Blåt på hvidt:

»Velkommen til … DONG Energy«.

Hvidt på blåt:

»Vi er blevet for grønne til vores efternavn«.

»Trykt på blomstermærket papir. Licensnummer AT/011/001«.

Hvad det så skal betyde.

Forklaringen uddybes, ikke på det blomstermærkede papir, men på henvendelsen:

»Derfor bliver DONG Energy til Ørsted«. Ørsted.dk.

Navneforandringen fordi DONG, Dansk Olie og Naturgas, ikke »afspejler« at »vi vil være med til at skabe et Danmark og en verden, der udelukkende kører på grøn energi.«

Danmark og verden skal ud at køre.

Hvad fanden det så har med Ørsted at gøre.

Ørsted – hverken kronjuristen A.S. eller fysikerbror H.C., som det aflagte DONG henfører sig til – havde fjerneste anelse om grøn energi, knap nok energi. I hvert fald ikke som det forhenværende DONG står for fænomenet, hverken sort eller grøn.

Men der er mere hvor det kommer fra, nu hvidt på rødt hvor teksten konkurrerer med sig selv på sproglig finesse:

»Vi er inspireret af den danske videnskabsmand H.C. Ørsted, der med sin nysgerrige tilgang til verden og store interesse for naturen opdagede elektromagnetisme, der i dag er grundlaget for produktion af strøm fra vores havvindmøller«.

Ørsted opdagede ikke elektromagnetisme, men elektromagnetismen. Elektromagnetismen blev i øvrigt opdaget allerede 10 år før Ørsted af Gian Domenico Romagnosi. Men det kan de jo ikke så godt kalde DONG.

Så kort sagt:

Noget ahistorisk vås. Ørsted var naturromantiker, interesserede sig ikke for nytteværdien, men for naturens enhed og beherskede sin nysgerrighed, da han havde set kompasnålen bevæge sig i tommefingerens retning.

Hvad der i vore dage får møllerne til at give afkast og har overbevist selv venstrefolk, tog andre sig af.

Talefejl for fulde sejl

Hvis DONG endelig skulle opkalde deres virksomhed efter en dansker, der har gjort noget for forsvarlig energi og vind i møllerne, kunne de passende havde kaldt DONG: Jørgen Steen Nielsen.dk.

Lidt langt til et logo måske men bedre end Ørsted, og Nielsen kan vel i en snæver vending række.

Brevet/tryksagen fra DONG/Ørsted, hvis historisk antydede begrundelse er i slægt med manden, der siger goddag til et økseskaft, er ydermere udstyret med fotos af en yngre dame med hunde på en kløvereng/et barn der sutter på fingeren fra noget, damen åbenbart har rørt sammen i en spand/samme dame i sofa med computer på knæene ovenpå pude, hvor damen ifølge teksten studerer sit elforbrug og regningen fra dongenergy.dk.

Puden kan være lagt strategisk for at afbøde kvæstelser, når damen om lidt slår hovedet i radiatoren i raseri over brevet fra Ørsted.

Den trefoldige sag er fra privatkundedirektør Louise Hahn med en signatur, direktør Hahn bør være forsigtig med at vise en grafolog. Den vaklende, hastige karakter af navnetrækket ligner et flugtforsøg og dækker måske over privatkundedirektørens fortjeneste ved kunsten at trylle DONG om til Ørsted.

Ja, undskyld insinuationen:

DONGs arrangement med Goldman Sachs og storspekulantens fortjeneste på aktiesalget forleden udfordrer en mistænksom natur. Men måske er det erhvervskundedirektøren, man skal gå til; pågældende er uden tvivl finere end privatkundedirektøren, som DONG/Ørsted altså har fået til at signere plattenslageriet.

Det er ikke første gang i danmarkshistorien, at institutioner skifter navn, som regel med en mere eller mindre fordækt hensigt. I gamle dage hed miljøministeren Christian Christensen, Kristeligt Folkeparti, og var (derfor) fra Vorherres hånd udstyret med den type talefejl, der gør, at taleren ikke kan udtale ’l’, uden at det kommer til at lyder som ’n’. Navne som Lane og Lars bliver til Nane og Nars. I de år lå landets lossepladser højt på den politiske dagsorden. Fordi man på rigets fornemste talerstol ikke kunne have kristenhedens miljøminister til at stå der og udfolde sin talefejl for fulde sejl, blev lossepladser til deponier.

Det blev lossepladserne ikke mindre lossepladser af.

Foruden fordelen ved at forsamlingen ikke grinede sig fordærvet, undgik man som sidegevinst let forståeligt ubehagelige associationer ved ordet. Nu kunne man placere deponier i nærområderne, uden at folk faldt besvimet om, før det var for sent.

Det bevidste bedrag

Når DONG nu bliver Ørsted, vil det skandaliserede DONG glide ud af sproget, med tiden af bevidstheden. Og når kritikere af skandalen – formentlig varigt uopklaret med Socialdemokratiets ledelse i snavs til hofterne – fremover siger DONG, vil det lyde som klynk og brok og nid og nag og håbløs fortid. Især det sidste.

Lige så plat som at kalde lossepladser deponier er det at lægge alen til det bevidste bedrag, der i disse år udgør stadig mere af den offentlige forvaltning, politikernes spin og løgnen som politisk parameter.

Man kan på valgdagen afgive sit lille pip og håbe på bedring. Men man kan ikke smide sine regninger fra DONG/Ørsted på nossepladsen.

Kunden er på det nærmeste dømt på livstid til DONG/Ørsted uden reelle valgmuligheder. Derfor føles trefoldighedstryksagen med den halvdannede forklaring på selskabets bedrageriske navneskifte næsten lige så krænkende og ydmygende, som det må have været, da Ørsteds bror var med til at skrive loven om den danske statsbankerot, nedkaldt af en uduelighed, der hverken før eller efter skandalen kom til at stå til ansvar.

Intermetzo

Den ugentlige klumme af Georg Metz

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Why did Goldman Sachs invest so much in (a) DONG? in the first place*
Nu skifter selskabet navn til Ørsted med Ø. Går det bedre på engelsk end DONG?
Var de blevet for grønne til efternavnet - eller bare for sippede?
Eller er det for at vi bedre kan glemme interMetzoet med CoryDONG?
-------
*Nu hvor Sachs har solgt igen, kan vi sige: Nu ved vi det!
"Goldman Sachs har investeret 8 milliarder kroner i Dong. Aktierne er solgt i fem portioner for i alt 20,4 milliarder kroner. Dermed har den amerikanske investeringsbank fået et afkast på omkring 12,4 mia. kr., eller 155 pct., på sin investering." (euroinvestor.dk/)

Randi Christiansen, Frede Jørgensen, Karsten Lundsby og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Daniel Joelsen

Har man et valg?
Der er ingen konkurence, selskabet handles efter aftaler som ikke offentliggøres, og som ikke kommer de danske skatteydere eller pensionsselskaber tilgode, og til sidsts når støvet har lagt sig Justeres driften og bixen skifter navn til Ørsted.
Er det for at give mig den mindste følelse af dansk ejerskab?
Eller er det tilladt at føle sig godt og grundigt snydt og bedraget for egne midler?

Carsten Wienholtz, Randi Christiansen, Frede Jørgensen, Karsten Lundsby og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Maj-Britt Kent Hansen

Ja, det brev fra DONG var rent til grin. Gennemskueligt ud over alle grænser. Og man kunne tilmed vinde en præmie ved at svare på tre meget lette spørgsmål. Ha, ha!

Frede Jørgensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Spot on! Suverænt intermezo

Hanne Ribens, Frede Jørgensen, Michael Kongstad Nielsen, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Tino Rozzo, Torben K L Jensen og P.G. Olsen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

At kalde afføring for "fæces" bliver lorten ikke mindre af.

Carsten Wienholtz, Frede Jørgensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Frede Jørgensen

En regering har pr. definition ingen samvittighed. Nogle gange har den en politik, men aldrig mere end det. ( Albert Camus )

Ole Christiansen, Karsten Lundsby og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Fremragende af Metz. Det skulle forstørres og puttes i glas og ramme.

Christian Christensen stod også ved Ringkøbing Fjord og sagde til TV Avisen: ".. fuglene er væk, fiskene er væk ..". Nogle få år efter stod Anders Fogh Rasmussen på Venstres kongres og sagde: " .. ikke en fugl, ikke en fisk, har fået det værre i denne regerings levetid .."

Ja, DONG til Ørsted ligner et flugtforsøg fra mindet om Corydon og hans venner Goldman Sachs Inc. i skattely

Carsten Wienholtz, Ole Christiansen, Morten Hillgaard, Frede Jørgensen, Torben K L Jensen, Karsten Lundsby, Anne Albinus og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Igen et sublimt Intermezzo :-) På trods af det tragiske indhold grinede jeg højt.

Knud Chr. Pedersen, Katrine Damm, Frede Jørgensen, Torben K L Jensen, Michael Kongstad Nielsen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

De kunne også bare kalde det jsn.

Eva Schwanenflügel og Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Man kunne også kalde DONG for TVIND, for der var jo dem der lagde grunden til vindmølleeventyret.
Men den ville nok ikke gå på de etablerede chefgange.

Randi Christiansen, Torben K L Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

He he, god pointe, Michael ;-)

Randi Christiansen og Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Og når man tænker på, at dong er grundlagt på en sammenlægning af mange små elselskaber, hvor der i den manøvre allokeredes 60 mia af kundeporteføljens aktiver videre til en mindre kreds (ref jørn astrup), må det siges, at det nuværende 'ørsted' har præcedens for at tilgodese de få på bekostning af de mange.

Eva Schwanenflügel og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar