Læserbrev

Københavns folkeskoler løfter en kæmpe samfundsopgave

Debat
11. oktober 2017

Det er trist, at statsminister Lars Løkke Rasmussen fortsætter regeringens velkendte Københavnerbashing fra Folketingets talerstol tirsdag under sin åbningstale. Og det er lavt, at han vælger at banke løs på den kæmpe arbejdsindsats, som Københavns folkeskoleledere og lærere gør hver eneste dag.

Ærgerligt er det også, at Løkkes angreb ryger ufiltreret ind i Informations leder torsdag. »København skal op af integrationshullet« skriver Information. Det er vi helt enige i. Men ikke, når avisen i slipstrømmen af statsministeren skriver, at hovedstadens folkeskoler leverer utilfredsstillende resultater år efter år.

Vi er heller ikke enige, når Venstres spidskandidat i København siger, at skolerne skal lukkes. Ikke bare lukkes, men også have nyt navn og ny ledelse – bliver det næste, at Cecilia Lonning-Skovgaard (V’s spidskandidat i København, red.) også vil hælde de fagligt svage elever ud?

Karakterforskellen mellem tosprogede elever og dansksprogede elever er alt for stor. Det er et stort, alvorligt samfundsproblem, som ikke kun København kæmper med. Men det hele er ikke så jammerligt, som både Information, statsministeren og spidskandidaten vil gøre det til.

Ser vi på de rene tal, er karaktergennemsnittet for Københavns tosprogede elever steget fra 5,0 til 5,6 de seneste fire år. Det er faktisk et større spring end for de rent dansksprogede elever. De ligger gennemsnitlig cirka to karakterer over de tosprogede, men er ’kun’ gået frem fra 7,2 til 7,6.

Men vi har syv skoler i København, som er kommet i bad standing hos statsministeren. Deres ’synd’ er, at de har takket nej til belønning fra Løkkes skolepulje. Skolelederne mente, at puljen ville give anledning til så meget bureaukrati, at det ville tage tid fra børnene.

De fleste af de skoler, som Løkke og Lonning-Skovgaard er ude efter, ligger på Nørrebro eller Bispebjerg. Hvis de to bydele var selvstændige kommuner, ville de være Danmarks fattigste. Trods det, er det lykkedes at løfte karaktererne i størstedelen af skolerne. Særligt én skole, Nørrebro Park Skole med mere end en tredjedel tosprogede elever, har løftet karaktergennemsnittet, så skolen nu ligger på niveau med resten af kommunen.

Så til statsministerens anklage om, at vi svigter eleverne: Sludder. Vi er i fuld gang i København.

Frank Jensen er overborgmester (S) og Pia Allerslev er børne- og ungdomsborgmester (V)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her