Læserbrev

#MeToo understreger nødvendigheden af seksualundervisning

28. oktober 2017

#MeToo er et vigtigt vidnesbyrd for vores forståelse af, hvordan det opleves at blive krænket seksuelt. Det er dog også endnu en kampagne, hvor man bagefter sidder tilbage med følelsen af ’hvad så nu?’ Selv om det er beundringsværdigt, at så mange seksuelt krænkede tør stille sig frem og fortælle deres historier, så er det samtidig bekymrende, at vi som samfund ikke har gjort noget ved problemet.

De utallige beretninger fortæller en større historie om, at alt for mange har svært ved at aflæse og respektere andres seksuelle grænser. Men hvordan lærer man egentlig den slags? Ikke på ungdomsuddannelserne i hvert fald – for temaet er ikke i læseplanen.

I Sex & Samfund mener vi, at der skal indføres obligatorisk undervisning i køn, krop og seksualitet på ungdomsuddannelserne. For det er her, at de unge er allermest sårbare.

Det er helt absurd, at unge på netop det alderstrin, hvor de eksperimenterer mest med deres spirende seksualitet, ikke modtager undervisning i, hvad deres individuelle rettigheder er, og at vi som mennesker har forskellige grænser. En obligatorisk undervisning i køn, krop og seksualitet kan være med til at skabe en ungdomskultur, hvor det er helt okay for nogen at sige nej og for andre at respektere dette nej.

Bjarne B. Christensen, generalsekretær i Sex & Samfund

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • June Beltoft
  • Eva Schwanenflügel
  • Frede Jørgensen
June Beltoft, Eva Schwanenflügel og Frede Jørgensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Bjarne B.Christensen, men skulle undervisningen/oplysningen ikke starte langt tidligere, altså hjemme og i skolen ?

Eva Schwanenflügel og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Marianne Bjerg

Måske undervisning i etik og moral kunne være lige så bevendt ....

Katrine Damm, Eva Schwanenflügel og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar

Undervisningen begynder allerede i grundskolen. Her undervises der i "Sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab" fra børnehaveklassen til om med 9. klasse. Foreningen "Sex og samfund" laver hvert år "Uge 6" hvor temaet i år er "kropsnormer, kropsglæde og kropsbevidsthed". Sidste år var emnet "rettigheder on- og offline". DVS grundskolen allerede underviser som I efterspørger. Problematikken er at der ikke er yderligere undervisning på ungdomsuddannelserne. Her har de unge brug for mere undervisning netop fordi de her er mere modne og har den alder hvor mange gør deres første erfaringer. Det er nu at den teoretiske læring på grundskolerne, krydres med de reelle erfaringer de fleste gør sig når de er ældre. I grundskolen snakker man om det, på ungdomsuddannelserne har langt flere personlige erfaringer og har disse med, når undervisningen fortsættes. Det, som "Sex og samfund"efterspørger er, at undervisningen fra grundskolen fortsættes på ungdomsuddannelserne. Jeg er enig.
Læs evt mere her
http://www.underviserportal.dk/grundskole/uge-sex-i-grundskolen/arets-te...
og
http://www.emu.dk/omraade/gsk-l%C3%A6rer/ffm/sundheds-og-seksualundervis...