Læserbrev

Med ’Piss Christ’ smager vi vores egen medicin

4. oktober 2017

Her 11 år efter Muhammed-krisen vælger Inger Støjberg (V) at puste nyt liv i den gamle debat, fordi Skovgaard Museet i Viborg fravalgte at medtage Muhammed-tegningerne i deres udstilling om blasfemi i Danmark siden reformationen.

Jeg kan selv tydelig huske, hvordan især danske politikere og meningsdannere brystede sig ved ytringsfriheden under Muhammed-krisen i 2005, og hvordan Danmark som del af det frie demokratiske Vesten sagtens kunne tåle blasfemiske karikaturer af den kristne Gud. Dengang var det muslimerne, som var sarte.

Det interessante ved debatten er dog ikke baggrundsbilledet på Støjbergs ipad, men den nye kontekst hvori tegningerne igen tages frem. I rummet mellem den blasfemiske karikatur af Muhammed og kunstneren Andre Serranos Piss Christ, som viser et krucifiks nedsænket i Serranos eget urin udstillet på den netop åbnede udstilling i Viborg.

Nu ser vi pludselig reaktioner fra politikere og gejstlige, som udtrykker forargelse og uretfærdighed ved, at de kristne nu ’angribes’ og islam ’går fri’ i udstillingen. Når man sammenligner retorikken fra 2005 med den i dag, kan man rejse følgende spørgsmål: Har vi i Danmark, som ifølge grundloven er et kristent land, måske også et lige så specielt forhold til hellige kristne symboler, som muslimerne har med deres?

Kunne man måske i lyset af disse reaktioner mod Piss Christ bedre forstå, hvorfor visse dele af den islamiske verden reagerer, som de gjorde og gør? Jeg skal ikke spille hellig. Jeg bliver nemlig selv personligt forarget over begge illustrationer. Måske har vi her i Danmark lignende ærefrygt over for Kristus-symboler, som islam har med profeten Muhammed?

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Niels Duus Nielsen
  • Hans Larsen
  • David Zennaro
  • Eva Schwanenflügel
Niels Duus Nielsen, Hans Larsen, David Zennaro og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Muhammed er ikke en gud, ikke en gang et repræsentation af een' --- det er derimod Jesus 'Kristus' i.e. 'mennesket. Blasfemi betyder gudsbespottelse. Piss Christ 'håner'ø om man vil - mennesket s guddommelighed. Din og min. ^^ Westergåårds satiretegning håner tossede muslimer der er voldsparate for den evige men i egne papirer ikke særlig guddommelige fører. De fleste muslimer benægter endda at være 'muhammedanere'. Men find selv ud af hvor det hænger sammen og giver meninbg, og hvor der fuskes med begreberne. O.Bj. her tager ikke pis på nogen i hvert fald.

"Har vi i Danmark, som ifølge grundloven er et kristent land, måske også et lige så specielt forhold til hellige kristne symboler, som muslimerne har med deres?"

Når man fjerner virkeligheden fra ligningen, så er det kun den fritsvævende logik, der bliver tilbage.

Men okay - lad os bruge Skovgaard-museets udstilling som lakmus-test: Hvor mange præster vil nu på søndag kræve Kathrine Svanum stenet - eller udleveret til Jesu efterkommere? HVor mange danske specialstyrker skal udstationeres ved ambassaden i Rom? Hvor mange kristne lande vil kræve en undskyldning fra Lars Løkke? Hvor mange ambassader vil blive afbrændt?

Hvor mange et-benede luthersk-evangeliske boksere vil prøve at bombe udstillingen eller skære halsen over på museets ansatte?

Bjarne Bisgaard Jensen, Bjarne Frederiksen og Jeppe Larsen anbefalede denne kommentar

Det er jo intet problem i at bruge sin ytringsfrihed til at kritisere Muhammedtegninerne eller Piss Christ. Det har alle ret til. Der hvor kæden hopper er hvis man begynder på dødstrusler, voldshandlinger, nedbrænding af ambassader osv. Det har vi trods alt ikke set over Piss Christ, så det er en sammenligning der er noget ude af propertioner. Vi har på ingen måde et lignende forhold eller ærefrygt overfor Jesus. Den astronomiske gradsforskel i voldsomheden af reaktionerne understreger dette med al tydelighed.

Jens Thaarup Nyberg

niels astrup; 04. oktober - 16:14
Nu er vi mestendels konverteret til troen på ytringsfriheden, og der mangler da ikke ophævelser mod de der antaster dén.

Jacques Gauguin

Så enig, så enig med Thomas P.
Jeg har i mange år brugt sammenligningen: Hvis en muslim gik ind i Kbh.'s Domkirke og pissede på Jesus (NB statuen!), så skulle vi bare se hvor langt tolerancen rækker.

Hans Ditlev Nissen

først sku han forrådes, så sku han uskyldig anklages, så sku han pines, så sku han hånes, så sku han dræbes på den mest smertefulde måde, så blir det utrætteligt gentagede billede af hans rædselsfulde død nedsænkes i kunstner-tis ...
får kristne da aldrig nok?
hvad blir det næste de finder på?