Læserbrev

Prioriter de faglærte

Debat
18. oktober 2017

Ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd er der risiko for, at Danmark i 2020 vil mangle op mod 30.000 faglærte. Der er altså hårdt brug for faglært arbejdskraft. I Dansk Folkepartis Ungdom har vi et par forslag til, hvordan vi vender den negative udvikling.

For det første skal vi styrke vejledningen i folkeskolen, så man ikke kun vejleder eleverne til at tage en gymnasial uddannelse, men også oplyser dem om, hvad erhvervsskolerne kan. For det andet skal sløjd og håndarbejde tilbage på skemaet for alle elever i udskolingen. For det tredje bør man indføre et nyt fag, hvor man beskæftiger sig med ting, som er praktisk at kunne, når man flytter hjemmefra. Det kunne for eksempel være at bore huller i væggene og sætte lamper op. For det fjerde bør der indkøbes tidssvarende maskiner til erhvervsskolerne, så de er på niveau med dem, der findes ude i virksomhederne. Endelig bør vi stille større krav til virksomhederne og få dem til at tage flere elever eller lærlinge.

Jeg kommer også gerne med et bud på, hvor vi finder pengene til disse tiltag. For eksempel kunne man med bedre vejledning undgå, at mange studerende først tager en gymnasial uddannelse for derefter at tage en erhvervsuddannelse. Et andet sted at spare kunne være på de mange udenlandske studerende.

Dernæst skal vi sende et klart signal til forældrene om, at alle ikke nødvendigvis skal have en gymnasial uddannelse. Vi må gøre op med uddannelsessnobberiet, for vi har behov for faglært arbejdskraft.

Chris Bjerknæs er landsformand for Dansk Folkepartis Ungdom

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her