Læserbrev

Prisen for at downloade ulovligt

Debat
2. oktober 2017

Vi bliver alle tabere, når kunstnere og kreative hjerner går glip af den indtægt, som ellers skulle have været et velfortjent plaster på såret efter måneders kamp og frustrationer over den kunstneriske proces. For mere end 200 millioner gange besøgte danske internetbrugere sidste år ulovlige hjemmesider, der tilbyder gratis film, software, computerspil eller anden ophavsretlig beskyttet materiale.

Men gratis oplevelser er ikke altid de bedste. Faktisk kan den film, du kvit og frit så i aftes, betyde, at den instruktør eller producent, som står bag værket, ikke får mulighed for igen at lave film eller computerspil. For da du trykkede »download«, tog du chancen og indtægten fra ham.

Stadig oftere mister kunstnere og kreative mennesker den indtægt, som de har arbejdet så hårdt for at få, fordi alt for mange ude i cyberspace benytter sig af delingstjenester og hemmelige netværk, hvor de gratis glæder florerer.

Her nægter brugerne at betale den pris, som måneders eller års arbejde med at producere en film eller udvikle et computerspil koster. Og det er jo trist. Ikke alene for den instruktør eller computerspilsudvikler, der går glip af en indkomst. Det er også ulovligt – og det ødelægger det kreative miljø, der skal være med til at udvikle film og spil fremover. Og skal straffes.

Internettets mange netværk og platforme har gjort det særdeles nemt at være tyvagtig. De fleste af os har prøvet det – mange praktiserer det dagligt på trods af kampagner for at få os til at lade være. Det virker jo ikke som decideret tyveri, når man sidder hjemme bag skærmen på værelset og bare gør som de andre fra skolen eller jobbet.

Vi bliver alle nødt til at kigge os i spejlet og erkende, at selv om det er nemt og sker, uden nogen opdager det, så er internettets gratis glæder ikke et gode. Når de kreative mennesker, der lever af at udvikle film, spil eller software, som vi alle har glæde af, ikke får den betaling, de har krav på og har gjort sig fortjent til, er det til skade for os alle.

Peter Skaarup er medlem af Folketinget og gruppeformand for Dansk Folkeparti

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Christian Mondrup

Undtagelsesvis har Peter Skaarup en pointe for så vidt angår pirateri af mediemateriale, der udbydes på markedet. Men som den politiker han er, får han fikst drejet sin pointe til en generel mistænkeliggørelse af et hvilket som helst medieprodukt, "internettets gratis glæder", der distribueres kvit og frit under licenser som "open source", "creative commons" osv. Man behøver blot at tænke på kulturgoder som Wikipedia eller websites, der distribuerer værker fra alverdens kulturarv. Jeg skal ikke undlade at gøre hr. Skaarup opmærksom på den samfundsnedbrydende aktivitet, der udgår fra selveste Det Kongelige Bibliotek: alle noder i den nye samlede udgivelse af Carl Nielsens musik er kvit og frit tilgængelige i professionel nodesats af højeste kvalitet.