Læserbrev

Regeringen ønsker detailstyring af den almene sektor

24. oktober 2017

Regeringen har ikke fremlagt et eneste regnestykke, der kan påvise det besparelsespotentiale på 1,4 milliarder kroner, som skal være resultatet af, at det almene byggeri skal overgå til statslån.

Omlægning har betragtelige administrative omkostninger, og staten bryder en lånekontrakt mellem to private aktører. Det er ekspropriation, men med hvilken kompensation fra statens side? Det er offentligt opgavetyveri på 180 milliarder kroner.

Hvorfor har regeringen behov for statsobligationer, når vi ingen statsgæld har? Der er ingen brændende platform under finansieringen af de almene boliger. Regeringens ønske er derimod at detailstyre det almene byggeri. Det vil give færre nye boliger. Det er derfor et særdeles farligt forslag for vores boligmarked, arbejdsmarkedet og for den fremtidige vækst.

I over 100 år har de almene boligforeninger og kommunerne i et offentligt-privat samarbejde fundet ud af, hvor mange almene boliger der er brug for. Det har givet os gode boliger, som almenheden har råd til at bo i, og som løser store boligsociale problemer.

Boligprisstigningerne i vores større byer er med til at drive dem med de laveste indkomster ud af byerne. Det er ikke alene folk på overførselsindkomster, men også store grupper af LO-arbejdere og funktionærer, som ikke længere finder det attraktivt at bo i byen, fordi kvadratmeterprisen er for høj.

Det har meget skadelige effekter for muligheden for vækst og beskæftigelse i vores økonomi. I byerne skabes der job af alle slags. Til højtlønnede, til mellemindkomst- og lavindkomstgrupper. Byen har beskæftigelsespotentiale for alle.

Man kan ikke forestille sig, at lav- og mellemindkomstgrupper til stadighed vil finde sig i at bo langt væk og pendle langt for at få et job. De vil prøve at finde et job i deres nærområde. Den arbejdskraftmangel, som allerede opleves i de store vækstcentre, vil kun blive forstærket. Når folk med almindelige indkomster jages ud af byerne, vil det have en negativ effekt for vores fremtidige vækstpotentiale.

Gunde Odgaard er Sekretariatschef i Bygge-, Anlægs- og Trækartellet

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu