Læserbrev

Riisagers frihedsfloskler er ingen kompensation for nedskæringer

Debat
21. oktober 2017

Det er lige vel flot, når undervisningsminister Merete Riisager (LA) mener, at øgede frihedsgrader til erhvervsskolerne skulle kompensere for regeringens nedskæringer.

Den 16. oktober skrev Information om, at der alene sidste år er 1.100 færre fuldtidsansatte lærere, der underviser på erhvervsskolerne, VUC og gymnasierne på grund af regeringens nedskæringer. Ser vi alene på erhvervsuddannelsernes økonomi i regeringens finanslovsforslag, vil de samlet blive skåret med 1.240 millioner kroner fra 2016-2021.

Det er rigtig mange penge.

Danmark har en regering, der har valgt at se uddannelse som en udgift og ikke som en investering. Siden den kom til, er samtlige ungdomsuddannelser og videregående uddannelser blevet skåret med to procent år efter år efter år. For erhvervsskolerne sker det samtidigt med gennemførelsen af en afgørende reform, der skal få flere unge til at søge ind, fordi vi har brug for langt flere dygtige faglærte i fremtiden.

Det bratte fald i søgningen er standset – men nedskæringerne fortsætter. Det er langt fra ministerens skrivebord til virkeligheden, når ministeren giver nemme råd om, at uddannelsernesledere bør tilpasse sig og rydde op i ufærdige projekter, så pengene kommer til at passe.

Erhvervsuddannelserne stiller nemlig nye og vigtige mål for kvaliteten. Flere fag på højt niveau og mere undervisning i teknologi, der matcher virksomhedernes moderne behov.

Man kan heller ikke bare sætte endnu flere tømrere, murere og elektrikere i samme matematikklasser. En erhvervsuddannelse er ikke et alment gymnasium. Her er ambitionen, at elektrikerne skal lære elektrikermatematik og tømreren matematik tonet mod hendes fag. Jo mere samlæsning, der sker på grund af nedskæringerne, desto mindre virkelighedsnær undervisning.

Med 108 forskellige erhvervsuddannelser kan man heller ikke bare proppe flere elever ind i de samme værksteder – de har brug for vidt forskellige læringsmiljøer.

Det ville klæde undervisningsministeren og regeringen at stå ved deres nedskæringer frem for at tørre ansvaret af på institutioner, der gør deres bedste for at levere helt nødvendige uddannelser for Danmark nu og i fremtiden.

Christine Antorini, medlem af Folketinget (S)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her