Skråplanets fristelser

Trump med køkkenruller som populismens forbillede
Da Trump besøgte Puerto Rico efter orkanen Maria, var han så rundhåndet at dele køkkenrulle ud til de nødlidende.

Da Trump besøgte Puerto Rico efter orkanen Maria, var han så rundhåndet at dele køkkenrulle ud til de nødlidende.

Evan Vucci

Debat
13. oktober 2017

Billede af præsident Trump brændt fast på nethinden: den støjende præsidents håndtering af puertoricanernes katastrofe, da manden kastede køkkenruller i grams. Når styrtsøer af orkanstyrke har lagt ens ø i ruiner, er der selvfølgelig en del at tørre op.

Præsidenten betror sine omgivelser, hvor lykkelige de nødstedte var for besøget. Ikke at forglemme samt for hans regerings tre uger forsinkede »mirakuløse« indsats. Puertoricanerne var ikke glade. Trumps groteske adfærd har sat sving i rygter om demens.

Eller er han bare Donald Trump? Hvornår mon det martrede folk med høtyv og håndøkse marcherer mod Det Hvide Hus?

Et eksemplar af Berlingskes kommentatorfauna mente det skandaløst, at Trump må lide under en langt mere negativ presse end andre præsidenter. En enkelt bemærkning om Trumps utraditionelle facon lod kommentatoren dog falde, men lagde sig ellers på linje med det dominerende højreekstreme Trump-medie Fox News; Fox, hvis pålidelighed matcher præsidentens, sender døgnet rundt de ligesom plasticstøbte medarbejderes ubeherskede kommentarer til kvalitetsmediernes kritiske dækning af helten.

Gode journalister døjer med tilgangen til den åbenlyse uduelighed, som Trump uden større variation lægger for dagen, mens hans lemfældige omgang med sandheden flytter hegnspæle i amerikansk politik. Trump lyver som en løbsk hest og gribes dagligt på fersk gerning.

Denne adfærd er åbenbart fast holdepunkt i mandens egocentrerede virkelighedsopfattelse og hensætter fortsat journalisterne i vantro usikkerhed, om end flere begynder at finde sikker grund i erkendelsen af, at manden er en farlig charlatan og plattenslager.

Satirikerne har deres mas, men finder også fodfæste: Trump er satire, kaos og systemsammenbrud.

Trump er Trumps politik

Løgnene har den rationelle effekt set fra afsender, at referenterne er nødt til at referere præsidenten. For hver bizar handling eller tilkendegivelse: talen i FN eller brølet: »You are fired« mod en protesterende fodboldspiller; for hver fordrejende, truende tweet eller grove overfald afleveret på Trumps mange golfudflugter i egne klubber, for hver ubehersket krænkelse af gud og hvermand fjerner den inkompetente præsident yderligere opmærksomhed fra den politik, han ikke rummer eller ikke magter eller ikke gider eller ikke har den fjerneste idé om.

Berlingske mente på sin kommentarplads, at pressens ringe behandling af Trump udelukkende drejer sig om personen Trump ikke om Trumps politik. Men Trump er Trumps politik, mere er der ikke i dét. Trumps konkrete handlinger er næsten udelukkende en konsekvent nedbrydning af Obamas værk, Trumps personlige anliggende i afsky og skinsyge, formentlig også racisme mod en attraktiv uopnåelig personlighed, i hvis nærhed han jo aldrig når.

En republikansk senator forklarede lakonisk, at Trump jo er en amatør i lovgivningsprocessen og ikke ved noget. Trump synes heller ikke interesseret, eftersom blot minimal indsigt vil konfrontere manden med egen politisk værdiløshed.

Indtil nu har Trump-regeringen som sagt kun brudt ned. Alt, hvad Obama har gennemført, skal væk, det står klart.

Barn af tiden

I den forstand er trumpismen barn af tiden og af andre aktuelle populistiske strømninger såsom Dansk Folkeparti, Le Pens bevægelse i Frankrig eller Gert Wilders i Holland. Tilbage efter sidstnævnte står et nedlagt symfoniorkester; Le Pen vil have kontroversielle bøger smidt ud af de franske biblioteker, og Dansk Folkeparti har til dato ikke skabt noget af betydning i det danske samfund, kun i vage forestillinger om fortidens normer forlangt disse respekteret, nationale symboler bevaret med tilbagevirkende kraft og ældrecheck til pensionistvælgerne, mens finanslovene o.a., partiet har lagt stemmer til, forringer småfolks vilkår.

Populistiske politikere taler gerne og længe om værdier og forlanger, at andre, der diskrimineres, fordi de er dem og ikke os, skal stå ret, når flaget hejses. Men de værdier, de hævder at forsvare, nedbryder de kun. Trump splitter konstant det folk, han hævder at ville gøre stort, og omgør det herved i eget billede til det katastrofalt uendeligt meget mindre.

Man kan godt kalde disse populistiske bevægelser revolutionære. Trumps hærgende færd med dekreter mod alt, han og hans kernetropper ikke ønsker eller begriber, er i den grad omvæltende i destruktivt format, at bevægelsen kan sammenlignes med Lenin eller Mussolinis bestræbelser på at udradere historien og kun acceptere tidsregningen fra egen magtovertagelse.

De store demagoger og tyranner stjæler historien, før de stjæler resten og som i Trumps tilfælde truer og om muligt ødelægger de (forholdsvis) frie oplysningsplatforme: de medier, der stiller sig kritisk eller blot dokumenterende an.

Kvindeundertrykkelse

Andre platugler kan lære meget af Trump, hvis skamløshed synes grænseløs.

Et samfund er i krise, når kendsgerningerne foragtes. Det hjemlige burkaforbud er i så henseende ildevarslende. Populisterne i Dansk Folkeparti, Venstre, De Konservative, de påfaldende tilpasningsduelige i Liberal Alliance og Socialdemokratiet vedtager nu en lov mod angiveligt 203 danske kvinders klædedragt. Uden at ane, hvad dragten egentlig betyder.

Kvindeundertrykkende siger Socialdemokratiets leder, fordi det ser sådan ud. Men hun ved det ikke og vil ikke vide det, for så er det for svært at forklare, og hvem har brug for svære forklaringer, når man så nidkært følger folkestemningen.

Skråplanet er ikke amerikanske fodboldspillere, der lægger sig på halvknæ i stille protest mod diskriminering, eller kvinder, der dækker sig til.

Skråplanets vinkel bestemmes af de politikere: Trump, Le Pen, Martin Henriksen og Mette Frederiksen, der forveksler egne behov for forenkling med den komplekse virkelighed, de som ledere burde forholde sig mangfoldigt, selvkritisk og konstruktivt til.

Intermetzo

Den ugentlige klumme af Georg Metz

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Poul Anker Sørensen

Igen lige i plet !

Tino Rozzo, Hanne Ribens, Katrine Damm, Kjeld Jensen, Hans Larsen, Carsten Munk, Eva Schwanenflügel, Torben K L Jensen, lars søgaard-jensen, Frede Jørgensen, Erik Christensen og Bjarne Tingkær anbefalede denne kommentar
lars søgaard-jensen

Poul Anker Sørensen - ja og man kunne tilføje: igen!

Tino Rozzo, Kjeld Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Spot on, Georg Metz!
Tror nu ikke den martrede befolkning behøver at ty til høtyve og håndøkser, når de uden større besvær kan anskaffe sig deres eget private våbenarsenal alla Stephen Paddock :-O

Sigurd Sørensen

Hatten af Georg.
Bedre har du i årevis ikke svunget din pen.
Fremragende og med ubændig energi formidler du, at dette truende vanvid trænger langt og dybt ind i vores midte - og rykker mig, om det kun er for en kort stund, ud af min af min voksende følelse af træthed og paralyse. Dit skriveri i dagens avis, som hører til det glædeligste i mine oplevelser med den mindst ringe, viser, at det kan lade sig gøre at genvinde energi og vilje.

Tino Rozzo, Trond Meiring, Bjarne Bisgaard Jensen, Hanne Ribens, Torben K L Jensen, Eva Schwanenflügel og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Metz må have et kikkertsigte - han træffer HVER gang.

Da jeg så billederne af Trump kaste køkkenruller ud til poertoricanerne, som var blevet ramt af en katastrofe, tænkte jeg at det var fake, en joke en manipoleret vidio, men det viste sig at være SANDT! Jeg må indrømme at jeg er rædslenslagen over, at man kan betro en så åbenlys idiot til en så stor magt! Det er en sindssyg tanke at den mand har adgang til "knappen" til atomvåbnene! Og når man tænker på at det er pengene der giver adgang til de politiske topposter i U.S.A. så kan man dårligt betragte det som et demokratisk samfund! Tak Georg Metz.

Tino Rozzo, Trond Meiring, Niels Duus Nielsen, Bjarne Bisgaard Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Olav Bo Hessellund

USA har med Trump fået sin egen udgave af den vanvittige kejser Caligula.