Læserbrev

Slip Gudenåen fri

Debat
30. oktober 2017

Tangeværket fik i sin tid en åremålsbestemt løbetid på retten til at udnytte al vandet i Gudenåen.

Denne 80-årige løbetid, som flere gange er blevet forlænget, viser et tydeligt svigt af naturen, og med den gældende lovgivning på vandløbs- og miljøområdet er det så godt som utænkeligt, at en ny tilladelse ville blive givet i dag.

I dag har kommunerne oven for Tangeværket allerede rettet ind og investeret millioner for at opfylde EU’s vandramme- og habitatdirektiver og tilmed skabt faunapassager i Gudenåen.

Tilbage står nu kun spærringen ved Tangeværket som uløst.

Elproduktionen på Tangeværket er set med nutidens øjne minimal og uden økonomisk betydning. Gudenaacentralens regnskabsmæssige overskud baserer sig alene på statstilskuddet til den CO2-fri elproduktion. Uden dette pristillæg giver driften underskud. Produktionen svarer knap nok til hvad én moderne vindmølle kan producere.

Dertil kommer, at problemerne med oversvømmelser, grødevækst og vandkvalitet vil blive reduceret, hvis naturen omkring Tangeværket atter fik love at regulere sig selv.

Mere end 80 års udvikling har indhentet Tangeværket, og værkets ulemper for naturen i Gudenådalen kræver, at der snarest sker en tilbageføring af fortidens overgreb på Danmarks faunamæssige mest interessante vandløb. Øvre- og nedre Gudenå skal igen forenes til et sammenhængende vandløb, og Tangeværket bør overgå til en kulturhistorisk institution som minde om en svunden tid.

Torben Ludvigsen, Hadsten.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her