Læserbrev

Studietrivsel skal på dagsordenen nu

Debat
10. oktober 2017

Vi ved fra studielivsundersøgelser, at næsten hver anden studerende har problemer med stress. Det skal vi tage alvorligt. Som studerende påtager vi os ansvaret for at tage en uddannelse, der gør ikke bare os selv, men hele Danmark klogere og rigere.

Til gengæld fortjener vi ordentlige forhold.

Det er desværre ikke så underligt, at så mange af os bliver ramt. Der er et voksende pres på studerende i dag i form af blandt andet politiske reformer. Samtidig kæmper vi også med, at trivselsproblemer bliver individualiseret. Men når 48 procent af de studerende har trivselsproblemer, er der ikke tale om et individuelt, men et strukturelt problem.

Hvad der skal gøres ved, at så mange unge mistrives, skal vi finde ud af sammen.

Det er vigtigt, at der bliver taget et fælles ansvar for trivselsproblemer på tværs i fagbevægelsen, fra uddannelsesstederne og ikke mindst fra politisk side. Derfor afholder vi sammen med en række studenterorganisationer konference på Christiansborg om studietrivsel på mandag.

Lea Friedberg, forkvinde for Dansk Magisterforenings studerende.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

At studere på universitetet er at løfte sin viden til højeste niveau, det er både anstrengende, tidkrævende og langvarigt.
Når djøffere tager over, så tager de ting for pålydende, der egentlig er tænkt som en hensigtserklæring eller noget, man skriver, fordi der er en ledig rubrik. Sådan er det med studietidsnormering, f.eks.

Hvis man bliver stresset af at studere på universitetet, så burde man nok i tide finde noget mindre krævende at tage sig til. Der er masser af muligheder..

Steffen Gliese

Man bliver jo kun stresset af at studere, Jens Winther, fordi kravene går ud på, at man nærmest igen skal forlade institutionen, ligesom man kom ind.
Det er imidlertid ikke det, der er meningen med at studere, at uddanne sig på universitetet er en socialisation, der går langsomt, hvis den skal være af optimal værdi for samfundet.

@Steffen Gliese, jeg er helt enig i, at politikerne over en bred kam viser en ringe respekt for det faktum, at en akademisk uddannelse forudsætter fordybelse - hvilket forudsætter tid i et vist omfang. Jeg er ligeledes af den opfattelse, at politikernes idelige leflen for bachelor-uddannelser er en uskik. Kandidat-niveau burde være normen på et universitet.

På den anden side husker jeg fra min egen studietid en del medstuderende på universitetet, hvis langsommelige studieforløb ikke resulterede i et højere akademisk niveau.

Alle uddannelser har en normeret studietid, som for en kapabel, engageret og disciplineret studerende er fuldt tilstrækkelig. Og hvis man bliver stresset af at gennemføre på normeret tid, så får man garanteret stressproblemer i sin efterfølgende praktiske karriere også. Og så var det nok bedre, at sigte efter et lavere niveau - fagligt og hierarkisk.

Men måske skyldes politikernes fokus på netop studietid, at så godt som alle politikere, der har gået på universitetet selv har overskredet normeret tid væsentligt!

Johnny Winther Ronnenberg

Det er en misforståelse af rang at tidsnormeringer har betydning, ud over i politikernes hoveder. Da jeg studerede var min gennemsnitlige arbejdsuge omkring 80 timer om ugen og jeg havde stort set ingen fridage. For at virkelig trænge ind i et emne så kræver det mere end boglisten, der skal suplerende faglitteratur til og den skal granskes med samme grundighed som det kræves af den obligatoriske læsning, hvis vil man skal have en egentlig forståelse af den enkelte problemstilling. Til gengæld kommer man ud med reelle kompetencer, der er brugbare efterfølgende og det er det eneste virkeligt væsentlige.