Læserbrev

Uddannelsesnedskæringer på 14 milliarder er ødelæggende

Debat
5. oktober 2017

Vores samfund bygger på dygtige og kompetente medarbejdere, der bidrager til kvalitet og gode løsninger.

Vi har et velfærdssamfund, som danner grundlaget for et godt liv for borgerne og rammerne for, at virksomhederne kan have succes, fordi velfærdssamfundet sikrer trygge og stimulerende dagtilbud til de små, undervisning og uddannelse til børn, unge og voksne, omsorg for de svage og pleje af de syge.

Uddannelser på højt niveau er forudsætningen både for de private virksomheder og de offentlige institutioner. Det er gennem de stærke grunduddannelser og gennem efter- og videreuddannelse, at samfundet videreudvikles og fremtidssikres.

Alle ønsker sig den kvalitet, som bæres af dygtige fagprofessionelle. Det gør vi blandt andet som borgere, brugere og pårørende, når vi sender vores børn i daginstitution eller skole, når vi er i kontakt med offentlige myndigheder, og når vi selv eller vores kære bliver ramt af sygdom.

Det rimer rigtig dårligt med de konstante besparelser på uddannelser, som i disse år rammer alle dele af uddannelsessystemet.

Regeringens omprioriteringsbidrag betyder uddannelsesbesparelser på mere end 14 milliarder kroner fra 2016 til 2021. Dertil kommer fald på cirka ti procent i taxametertaksterne alene på professionsbacheloruddannelserne fra 2005 til 2015. Fortsætter politikerne med at skære på uddannelsesområdet, vil det få store samfundsmæssige konsekvenser for os alle.

På professionshøjskolerne arbejder ledere såvel som medarbejdere hver dag for at fastholde og udvikle kvaliteten og dermed levere dygtige og kompetente sygeplejersker, folkeskolelærere, pædagoger og socialrådgivere til det øvrige samfund. Det fortsatte effektiviseringskrav, nu i form af omprioriteringsbidraget, sætter den ambition under pres.

Kvalitetsuddannelser er forudsætningen for udviklingen af velfærdssamfundet og skaber muligheder for det enkelte menneske. Muligheder der presses og kompromitteres, når kvaliteten daler.

Udsultede uddannelser giver ikke det løft af kvalitet i uddannelserne, som er nødvendigt for udviklingen af et samfund med sammenhæng og velfærd. Uddannelsesnedskæringer på alle uddannelser gør altså os alle fattigere, og derfor bør de stoppes nu.

Bente Sorgenfrey er formand for FTF og Sana Mahin Doost er talsperson for Uddannelsesalliancen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Frede Jørgensen

You can say that again.