Læserbrev

Uden lærlinge – ingen fremtid for industrien

6. oktober 2017

Dansk industri er i vækst. Ordrebøgerne bugner, medarbejderne arbejder over, virksomheder flytter produktionen hjem til Danmark, og industrisektoren stod sidste år for en eksport på knap 500 milliarder kroner. Det skaber både velstand og velfærd i Danmark.

På trods af den aktuelle fremgang må man desværre sætte spørgsmålstegn ved, om alle virksomheder løfter deres ansvar, når det kommer til job, rekruttering og uddannelse. For vi skal ikke langt ud i fremtiden, før manglen på kvalificerede medarbejdere bliver et problem, der vil stikke en kæp i hjulet på opsvinget i industrien.

Vi oplever heldigvis mange virksomheder, der tager et ansvar. Et helt nødvendigt ansvar, hvis man skal undgå de aktuelle tegn på flaskehalse på både kort og langt sigt. Desværre er der stadig alt for mange virksomheder, der ikke løfter deres uddannelsesansvar ved at tage lærlinge, voksenlærlinge og generelt sørge for at opkvalificere medarbejderne til fremtidens arbejdsmarked.

I Dansk Metal er vi naturligvis glade for, at der er gang i hjulene, og for at arbejdsløsheden i halvdelen af vores lokalafdelinger nu har sneget sig under to procent. Men det er en kendsgerning, at knap 12.500 unge mennesker fortsat mangler en praktikplads.

Det er helt afgørende, at landets virksomheder ansætter lærlinge, hvis der også skal være kvalificerede industriteknikere i de kommende år. Det samme gælder det ledige medlem, der måske mangler de sidste 10-20 procent for at kunne besætte jobbet. Her kan virksomheden – i samarbejde med for eksempel Dansk Metal – være med til at sikre, at medarbejderen får netop den målrettede opkvalificering, som jobbet kræver.

Virksomhederne kan jo begynde med at kontakte Dansk Metal. Vi har stadigvæk ledige medlemmer, ligesom mere end 650 beskæftigede medlemmer har uploadet deres CV i vores jobbank, da de overvejer eller ønsker et jobskifte. Men på den lange bane er det et faktum, at industrien går en svær fremtid i møde, hvis ikke virksomhederne tager nogle flere lærlinge.

Torben Poulsen er hovedkasserer i Dansk Metal

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu