Der er uendeligt langt fra Rådhuset til Københavns jobcentre

Chefer i beskæftigelsesforvaltningen i Københavns Kommune har hævet stemmen for at forsvare deres medarbejdere på jobcentrene. Men forsvaret ender som et vidnesbyrd om en ledelse, der ikke kender den virkelighed, borgerne og medarbejderne befinder sig i
Debat
16. oktober 2017

Kære Bjarne Winge og Michael Baunsgaard Schreiber, direktører i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen i Københavns Kommune.

Når syge borgere uge efter uge, måned efter måned demonstrerer foran kommunens jobcentre, når læger råder nogle af deres patienter til at flytte fra København for at få en fair sagsbehandling, og når socialrådgivere går i pressen med beskrivelser af en arbejdsuge, som ikke giver mulighed for at afklare borgerne ordentligt og give dem ordentlige tilbud – ja så er det ikke for sjov, eller fordi vi opfatter virkeligheden forkert. Det er nemlig vores virkelighed. Vores hverdag.

I jeres svar på kritikken af arbejdsforholdene på Jobcenter Lærkevej (»Jobcentret er bemandet med dygtige og engagerede medarbejdere«, Information den 11. oktober), lægger I ud med at slå fast, at medarbejderne i jobcentret er dygtige, men bruger så resten af indlægget på at argumentere for, at kommunen investerer massivt i udsatte borgere, og at sagsbehandlerne i virkeligheden slet ikke har så mange sager, som de påstår.

Det er på den ene side fint og prisværdigt, at I ønsker at forsvare medarbejderne, men det sætter på den anden side vores medlemmer i en besynderlig situation, når I umiddelbart derefter fremlægger et regnestykke vedrørende deres sagstal, der simpelthen ikke holder.

Absurde regnestykker

Vores medlemmer på Lærkevej har beskrevet, hvordan rigide rammer og op mod 220 sager per sagsbehandler gør det meget svært og ofte umuligt at tilbyde borgerne en håndholdt indsats, der bygger på grundigt, socialfagligt arbejde.

Det anerkender I imidlertid ikke. Ifølge jeres beregninger ligger gennemsnittet nemlig på omkring 90 sager, hvis man medtager alle medarbejderne på jobcentret. Det er absurd at stille regnestykket sådan op, for sagsbehandlerne har med forskellige målgrupper at gøre, og de, der har den direkte kontakt med borgerne, afholder samtaler, afklarer borgerens situation osv., har brug for tid og ressourcer for at kunne hjælpe udsatte borgere videre.

Det gør det ikke mindre absurd, at de 90 sager, I når frem til, stadig er langt flere, end hvad vi i Dansk Socialrådgiverforening anbefaler. Hvis arbejdet med aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere skal udføres grundigt og med socialfagligheden i orden, skal hver enkelt socialrådgiver sidde med maksimalt 55 sager.

I fremhæver, at sagsbehandlere, der arbejder med borgere i ressourceforløb, har 75 sager hver, og det trækker selvfølgelig gennemsnittet ned. Men sagsbehandlere med disse sager har brug for endnu mere tid, og her anbefaler vi maksimalt 45 sager per sagsbehandler.

Når vores medlemmer i detaljer beskriver, hvordan de på 25 minutter skal nå at forberede en samtale, hente borgeren, lytte, følge op på de seneste tre måneder, foreslå aktivering med mere, så har de brug for noget andet og bedre end en meningsløs gennemsnitsberegning.

Kom ud i virkeligheden

Andre steder i landet har kommunerne investeret i at bringe sagstallet markant ned med bedre resultater, større borgertilfredshed og ikke mindst bedre arbejdsmiljø til følge.

Derfor, kære direktører, hvis I virkelig vil hjælpe vores medlemmer, og ikke blot på skrømt, kunne I jo begynde med at tage ud i virkeligheden og se, hvilke udfordringer socialrådgiverne sidder med i Københavns Kommune.

Og samtidig vende blikket mod de kommuner, der lige nu viser, at det kan betale sig at arbejde socialfagligt, helhedsorienteret og med færre sager per sagsbehandler i beskæftigelsesindsatsen.

Rasmus Balslev er regionsformand for Dansk Socialrådgiverforening, Region Øst

Striden på Lærkevej

En kamp om reformer udspiller sig på et jobcenter på Lærkevej i København. Arbejdsløse borgere demonstrerer og protesterer, mens sagsbehandlere og lokalpolitikere tager sig til hovedet over den lovgivning, de er sat til at administrere. Antallet af førtidspensioner er faldet markant som følge af de seneste års reformer på beskæftigelsesområdet. Lærkevej er stedet, hvor de politiske hensigter møder virkeligheden.

I denne serie følger Information udviklingen med fokus på Lærkevej og forskellen på tildelingen af førtidspensioner i landets kommuner.

Seneste artikler

 • Socialrådgivere er ikke de udsattes advokater

  14. november 2017
  Kritikere af førtidspensionsreformen ønsker, at sagsbehandlerne gør oprør mod lovgivningens krav. Men som socialrådgiver er jeg ansat til at føre loven ud i virkeligheden. Alt andet ville være vejen til anarki
 • Rigide rammer og alt for mange sager gør det svært at hjælpe udsatte unge ledige

  10. november 2017
  Som socialrådgivere for unge ledige i Københavns Kommune oplever vi, at kvaliteten af samtaler og aktiviteter er underordnet hensynet til, at de unge indkaldes til det lovpligtige antal samtaler og får tilbudt de uddannelsesfremmende aktiviteter, de skal have ifølge loven. Hvornår får vi lov at fokusere på det, der virker?
 • Kommentar: Jobcentret er bemandet med dygtige og engagerede medarbejdere

  11. oktober 2017
  København investerer massivt i at hjælpe og vejlede borgere på kanten af arbejdsmarkedet. Vi genkender ikke billedet af medarbejdere, der fyrer hvide løgne af, taler dårligt dansk og er fagligt udygtige
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anne Mette Jørgensen

Tak, og ja sikke en sang de 2 herrer er kommet med.
Citat, Prevlakis: Der kom en mand fra Kreta og sagde alle kretensere er fulde af løgn.

Trond Meiring, Eva Schwanenflügel og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Kære Rasmus Balslev

Tak, for dit skriv, som beskriver en del af virkeligheden, men ingen forslag på løsninger.

Hvad er din personlige mening om, at Dansk Socialrådgiverforening ikke ønsker sine medlemmer autoriserede, med personligt ansvar over for lovgivningen?

http://www.k10.dk/showthread.php?s=7e09b06c98ff5ed909c18088d36bb222&p=35...

Som andre udvalgte faggrupper, hvor samfundet kræver en autorisation, som netop løser problemer, hvor de økonomisk ansvarlige bliver juridisk adskilt fra den der skal udfører opgaver iht den lovgivning Folketinget har udstukket.

Eksempelvis AUT.-Kloakmester, AUT.-EL-Installatør som titler vi alle kender. Her kan bygherre ikke bestemmer, hvordan teknikken skal udføres, da de kommunale myndigheder i hvert tilfælde udfører kontrol med, at lovgivningen er overholdt. Hver gang!

Men når socialrådgiveren sidder med tunge sociale sager, førtidspension, tvangsfjernelse af udsatte børn, etc ................... så ønsker Dansk Socialrådgiverforening ikke sine medlemmer ind under Autorisationsloven, som beskyttelse imod ulovligheder, presset igennem af de økonomisk ansvarlige, som DS selv bringer til torvs i det offentlige rum.

Med venlig hilsen

Bilag
Anbragt efter Helvedet.
https://www.facebook.com/Anbragt-efter-Helvedet-1158353954265894/

Katrine Damm, Rune Hjelm, Vivi Rindom, Flemming Berger og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Ja kom til Norddjurs Kommune på toppen af Nissens Næse - her ud til Kattegats kyster bag bølgende bøgeskove har vi vendt udviklingen fra landets værste til landets bedste på kun to år - I dag kan kommunen både hæve serviceniveauet for de mange ældre uddanne de unge bevilge landets højeste antal førtidspensioner undgå direktørbonusser og bevare skolerne - og lade sagsbehandlerne varetage deres job med sagsbunker på 50 - samtidig spares på dyr aktivering og udgifter til private lægekonsulenter så jobcenteret har ressourcer til at matche vores raske ufaglærte på kontanthjælp med kommunens industrijob - Sådan var det IKKE i 2013 da Ulf Harbo blev valgt ind for Enhedslisten - da var Norddjurs Jobcenter landets værste - Som den lokale redaktør Lars Normann Andersen beskrev det i Djurslandsposten i 2015: "Enhedslistens Ulf Harbo har siden sin ankomst ved kommunalbestyrelsens bord i januar 2014 stort set ikke lavet andet end at fremdrage eksempler på dårlig sagsbehandling og elendig kommunikation. Han er blevet mødt af en mur af kritik fra stort set samtlige kolleger i kommunalbestyrelsen, og han har hver gang fået at vide, at man i Norddjurs blot følger de regler og retningslinjer som bliver udstukket fra Christiansborg. Det har gjort ham ugleset i det politiske arbejde, men borgmesterens (selv-)erkendelse af, at det står skidt til med kommunikationen, kan kun tolkes som en cadeau til aktivisten fra Enhedslisten, der pt. er på barselsorlov, men ikke af den grund ligger på den lade side.
Socialdemokratiet i Norddjurs har også erkendt, at Ulf Harbo ikke blot løber med en halv vind.
Det kom til udtryk i sidste uge. Hvis partiet havde været ligeglad med aktivisten fra Enhedslisten, havde det lokale folketingsmedlem Leif Lahn Jensen naturligvis ikke afsat tid til sammen med Ulf Harbo at lytte til en række borgere og deres historier - som Socialdemokratiets nyvalgte gruppeformand gjorde det i sidste uge.
Det er godt, at borgmesteren har erkendt, at der er plads til forbedringer. Nu venter vi på fortsættelsen."

Jørgen Larsen, Katrine Damm, Vivi Rindom, Per Klüver, Eva Schwanenflügel og Jakob Trägårdh anbefalede denne kommentar
Jakob Trägårdh

I den udstrækning, at det (faktisk?) er en socialrådgiver, der behandler en sag for en medborger. Hvor ofte er det tilfældet?

Norddjurs modellen fra TV2 Lorry 2017 https://www.tv2lorry.dk/artikel/jysk-lokalpolitiker-koebenhavn-er-den-va...
" Spar på jobkonsulenterne og sagsbehandlerne
I Norddjurs Kommune er de i modsætning til København begyndt at tildele flere førtidspensioner. I runde tal koster det 11.000 kroner at have en borger på kontanthjælp, mens en førtidspension koster 18.0000 kroner.

Trods en forskel på 7000 kroner, så er filosofien bag Norddjurs-modellen, at det i længden er dyrere at fastholde kontanthjælpsmodtagere i gentagende udredningsforløb. Der er derimod god økonomi i at afklare syge borgere hurtigt, mener Ulf Baldrian Harbo.

- Jeg kommer selv fra en lille udkantskommune langt ude på landet, som også har mange udfordringer og et meget ringere skattegrundlag end Københavns Kommune, men det er altså muligt, hvis man rydder op i jobcenteret og rent faktisk aftager nogle flere mennesker fra kontanthjælp.

- På den måde sparer man på alle mentorerne og jobkonsulenterne og sagsbehandlerne. Og man sparer også på andre områder, for eksempel i sundhedsvæsenet. Så det kan ikke blive med at betale sig at have et system, hvor man lyver og bedrager og bliver ved med at presse kronisk syge, handicappede og nedslidte personer, ud over hvad de kan holde til, siger Ulf Baldrian Harbo til TV2 Lorry.

Katrine Damm, David Zennaro, Vivi Rindom, Per Klüver og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Der er en vanvittig mening med galskaben: del-og-hersk taktikken, hvor man tilsyneladende prøver at hjælpe syge og udsatte borgere, men i realiteten gør dem til syndebukke og forvalter deres liv på kynisk og umenneskelig facon, skal gøre det så ubehageligt som overhovedet muligt for 'de fremmede', samt for alle fattige. Sådan får man folk til at finde sig i hvadsomhelst på arbejdsmarkedet, fordi alternativet er horribelt.
Beskæftigelsespolitikken kan overhovedet ikke betale sig, tværtimod. Men det gør ingenting, når lønnen bliver trykket, og de private kan få gratis virksomhedspraktik. Hele devisen er jo, at det offentlige ikke fungerer, og det skal bevises med en hidtil uset brutalitet.
Det glæder mig da, at Socialdemokratiet er kommet lidt ind i kampen igen, men der er lang vej til fordums tiders sociale bevidsthed.

Katrine Damm, Elisabeth Andersen, Flemming Berger, Torben K L Jensen, Jakob Trägårdh, Ebbe Overbye og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Peter Sterling

I aften sender DR første afsnit i en serie om de dyre direktører, som er betalt for at skære så meget ned som muligt for de fattige, med hvilke midler som helst. Lyt til direktørernes tricks for at score ekstra millioner med afskedigelsesordninger, hvorpå de dagen efter ansætter sig selv i samme stillinger.

Se billederne af de dyre super rådhuse, hvor tror i jeres penge havner henne? Tænk jer til hvad direktørerne kan købe for de mange millioner som de hæver i løn hvert år. De sidst 5 år har vi på det sociale område set, at de ikke skyr nogle midler, uanset hvor meget det skader andre. Fra politikernes side handler det om de penge der spares, ved at flytte de syge fra den ene ordning til den næste, som så skal være billigere. Systemet er skabt til at fastholde mennesker i et uendeligt tomt loop, med en så lav indkomst som muligt, med det formål at skabe skattelettelser til de rige.

Forhøj lønnen til kommunernes topfigurer, så skriver de under på aftaler om nedskæringer, vi har set et lønhop på 135 % som betaling for at skabe disse uendelige umenneskelige ressourceforløb. Nogle er bare parate til at gøre alt for at gøre de udsattes liv til et levende helvede. Den afledte dårligere helbredstilstand er at betragte som systematisk vold fra samfundets side, dette bør ikke tolereres. Den form for rå magt stopper ikke før folk går på gaderne i hundrede tusind tal.

Medarbejdere på jobcentre får op til 100.000 kr. i bonus hvis de snyder mennesker i nød, og hundrede tusinde mennesker har fået ødelage deres livsgrundlag og helbred. Hvordan er det muligt i 5 år at opretholde dette volds-system som tydeligt er ulovlige samt destruktivt og uhyre nedværdigende over for de mennesker som er i nød? Hvor er de mekanismer i samfundet som skulle stoppe disse ulovligheder?

Uligheden i Danmark er skabt for at forgylde overklassen, som direktørerne er en del af. Overklassen betaler LA, Cepos og De Borgerlige for at propagandere for større ulighed. Vi har fået 60 nye milliardærer de sidste år. Hvis der nogensinde har været en grund til at gøre oprør er det nu. Danmark trænger til at der bliver skiftet kraftigt ud i folketinget. Underklassen og arbejderklassen udgør i dag 55 % af befolkningen. https://www.klassesamfund.dk

Hvornår har vi sidst haft en socialminister som virkede til fordel for de socialt udsatte? Socialloven er til for at skære ned for de sociale ydelser, for at skade flest muligt, og for at stresse flest muligt. Det at man har haft mulighed for at trække førtidspensioneloven i 5 år, vidner om en uhørt forråelse i magtsystemet - i den samlede politiske- og erhvervsmagt.

Socialpolitiken i Danmark er blevet redesignet for at skabe mest mulig usikkerhed, og for at fjerne så mange penge som muligt fra de syge, de handicappede og pensionisterne. Vi ser et stormløb på den velfærd, som ellers har skabt et stabilt og relativt lige land. Vi lever midt i en velfærdskrig. Det kræver enorm propaganda at fjerne de naturgivne følelser som empati ud af samfundsdiskussionen, men virksomhederne flyder over med penge og kan købe lobbyfirmaer og medier. Det er der pengene er havnet, dem som de sidste 20 år er fjernet ved talrige nedskæringer.

Egon Stich, Katrine Damm, Elisabeth Andersen, Torben K L Jensen, David Zennaro, Werner Gass, Vivi Rindom, Steffen Gliese, Kim Houmøller, Trond Meiring, Johnny Winther Ronnenberg, Jakob Trägårdh, Eva Schwanenflügel og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar
Marietta Jeppe

Hørt!

Katrine Damm, Jakob Trägårdh og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Peter Sterling, du rammer plet! Og tak for tippet om "De dyre direktører, DR2, 20.45-21.30.
Det skal ses!

Steffen Gliese

Det er jo bare en ekstrem glidebane: oprindeligt fik de den høje løn som kompensation for, at de kunne blive fyret eller ikke forlænget.

Elisabeth Andersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Steffen, oprindeligt var de tjenestemandsansatte.

Peter Sterling

Hvordan er det lykkes dem at udvikle et så umenneskeligt magtsystem, der tjener de få, på bekostning af de mange, og hvorfor har politikerne ikke vilje til at ændre denne destruktive magtstruktur?

Grådighed er forklaringen på det korrumperede socialsystem's forfald, efterhånden handler det kun om hvor mange penge lederne kan få ud af systemet til sig selv, og danmark har nu alt for store udgifter til administration og ledelse.

Lederne udviser den samme hensynsløshed og grådighed som bankerne udviste ved bolig- og bankkrisen 2008, hvor staten gav bankerne penge, som de skulle udlåne for at få gang i hjulene, men i stedet beslutter de at bruge pengene til at betale deres egne bonusser, alt i mens bankerne havde rekord store tab.

Der er en stigende forskel mellem rig og fattig i Danmark, samt stigende kontrol og magtmisbrug i socialsystemet, hele det politiske system er gennem årtier blevet ændret, manipuleret og endda korrumperet, for at tjene de riges interesser.

Så længe vi tillader at magtmisbruget fortsætter, så vil alle former for løsninger ikke nytte noget, problemerne bunder i selveste det grådige økonomiske system, som politikerne og magteliten ikke vil ændre, da pengene hober sig op deres egne bankbokse; grådighed er forklaringen på misbruget af de socialt udsatte.

Katrine Damm, Elisabeth Andersen, David Zennaro, Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det er et lærestykke i pengenes nedbrydende magt, vi se i disse år: alt er tilladt, hvis det kan spare penge eller give en fortjeneste - væk er den helt grundlæggende forståelse af, at pengene jo helst skal have et fornuftigt afløb.

Lise Lotte Rahbek, Katrine Damm, Elisabeth Andersen, Eva Schwanenflügel og Vivi Rindom anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Løsningen er, når systemet er sandet til, om det så er pga. grådighed, inkomptance eller indvandring (der som bekendt er roden til megen dårligdom), en bypass. De udsatte borgere skal simpelthen ikke være afhængige af noget der ikke virker og som i visse tilfælde er direkte kontraproduktivt. Tilbagekoblingen kan så evt. ske når og hvis fejlene er rettet, fx med hjælp af de mange penge, der efter sigende er på vej.

Mogens Bluhme Nielsen

Jeg kan anbefale at læse Paul du Gay's "Hyldest til Bureaukratiet".
Ttilen er en provokation og det er ikke fordi han mener at der ingenting er at kritisere men megen kritik kortslutter. Der er tre kritikker (ud over de populistiske) , som i deres alternativer kommer til kort.

Alasdair MacIntyre står for en moralsk-kristen inspireret udgave.

Visse filosoffer og sociologer står for en dualistisk tankemåde, hvor de mener, at modernitet ikke på nogen måde kan give plads til moralsk stillingtagen, eksempelvis Baumann i "Modernitet og Holocaust".

Men nu kommer - og det er den værste - entreprenant ledelse, hvor man efterligner markedet - det er ud af dette, at New Public Management er opstået som den dominerende tendens i den offentlige forvaltning.

Vi var bedre tjent med at gå tilbage til Max Weber og så tage den derfra.