Kommentar

Vælgerne bekymrer sig ikke om klimaet – kun om forandringerne

Grøn omstilling flytter ikke stemmer, men omstillingen kan mindske nogle af de problemer, som nærer populismen
Selv efter den seneste tids orkanødelæggelser i Nordamerika spiller klimapolitik ikke den store rolle i folks bevidsthed. 

Selv efter den seneste tids orkanødelæggelser i Nordamerika spiller klimapolitik ikke den store rolle i folks bevidsthed. 

Ritzau Foto

Debat
4. oktober 2017

Klimapolitik og grøn omstilling har vanskeligt ved at nå den afgørende stjernestatus blandt valgtemaer. Miljø og klima er vigtigt, synes mange vælgere og politikere, men andre temaer viser sig i den konkrete situation at være vigtigere og have større betydning for, hvor vælgerne sætter deres kryds.

En fotoreportage for nylig i The Guardian fra Florida og Texas gav et ekstremt eksempel: En række ejere af oversvømmede og totalt ødelagte boliger er fotograferet stående i, eller foran, det, der inden orkanerne var deres hjem. Et ældre ægtepar står i waders i lortebrunt vand, som når dem til knæene. Stole og andet indbo flyder rundt. Vi har mistet alt, siger de til avisen. Alligevel spiller klimaet og miljøhensyn ingen rolle for, hvem de stemmer på: Vi stemte på Trump, og det vil vi gøre igen.

Sammenlignet med Texas og Florida er der i Danmark relativt flere vælgere, som ser et behov for at stille om til et bæredygtigt samfund. Men også herhjemme har andre temaer større betydning – f.eks. flygtninge- og indvandrerpolitikken. Derfor ledes Danmark nu af en regering, som uantastet kan skrue ned for den grønne omstilling og op for forureningen. Og derfor fik det højrenationalistiske AfD flere stemmer end De Grønne i Tyskland.

Fokus på hverdagen

Folketallet i Afrika vil ifølge FN’s befolkningsprognoser stige og stige videre fra de ca. 1,2 mia. i dag til 2,5 mia. i 2050. Europas folketal vil i samme periode være stort set uændret. At være optaget af de potentielle problemer, som en sådan udvikling kan medføre, er ikke specielt underligt eller nationalistisk.

Et andet emne som for mange europæere kommer før klimapolitikken, er den pressede økonomiske situation med høj ledighedsrisiko, lav løn og voksende ulighed. EU er i dyb krise. Den fejlkonstruerede monetære union (euroen) virker som en spændetrøje, der fastholder økonomiske ubalancer mellem nord og syd. Ifølge de seneste tal fra det relativt velstillede Catalonien havde en tredjedel af Barcelonas lønmodtagere en årsindtægt i 2015 svarende til højst 1.000 euro (7.500 kr.) om måneden. De tager ikke på forlænget weekend til København.

Tendensen til, at den grønne omstilling kommer i anden række, kunne modvirkes ved at gøre mere ud af omstillingens effekter på det, som folk faktisk er optaget af. Mange omstillingsprojekter har andre positive virkninger end de miljø- og klimamæssige.

Omstilling kan ikke stoppe krige og flygtninge, men dog modvirke den nød, som får folk til at forlade deres hjemegn. F. eks. vil udbredelsen af små vedvarende energisystemer i udviklingslande kunne forbedre folks hverdag med billig energi til madlavning, lys og internet og rent vand.

Win-win

Grøn omstilling i Europa vil mindske andre problemer, som skaber spændinger i euroområdet. For underskudslande med høj arbejdsløshed vil vedvarende energi og energieffektivisering, herunder simpel bygningsisolering, både forbedre betalingsbalancen (sparet olie, kul og gas) og øge beskæftigelsen. Win-win, selv uden at medregne gevinsten på miljø- og CO2-kontoen.

Når det går trægt med at få realiseret den slags investeringer, skyldes det blandt andet, at der generelt spares for meget op og investeres for lidt. Der har bredt sig en tendens til, at de selskaber, der har overskud, puger pengene sammen i en stor bunke.

Sådan var det også i 1930’ernes krise, og det lykkedes dengang at få skub i økonomien via massive offentlige anlægsinvesteringer. I dag er den vej sværere pga. stive og ensidige regler for landenes offentlige underskud. Men umulig er den ikke. Slet ikke i lande som Danmark, hvor milliarder af de offentlige finanser bruges på skattesænkninger i stedet for investeringer i en bedre fremtid.

Nils Enrum er lektor, cand.polit.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Christian Lucas

Jo vi gør!

:(

Eva Schwanenflügel

Når man ikke ønsker at gøre noget ved klima og miljø pga kortsigtede interesser i at få eller bevare magten, ja så øger man uligheden og skaber syndebukke, så folk raser mod hinanden, istedet for at have overskud til at kæmpe for en bedre verden.

Thorkil Søe, Vibeke Hansen og Olaf Tehrani anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Nils Enrum: Der er meget godt i det, du skriver, men det er som om, du ikke helt har indset, at grøn omstilling er vores eneste mulighed for overlevelse. Her tænker jeg ikke på grøn vækst, men omstilling helt nede i det enkelte menneske. Forudsætningen for grøn omstilling hedder desuden borgerløn, og den pose penge, der følger borgeren skal kunne danne hrundlag for et værdigt liv. Det er det, jeg mangler i de forskellige artikler om grøn omstilling i inf. Uden borgerløn, ingen grøn omstilling.

Philip B. Johnsen

Det bliver ikke et problem, at få flyttet stemmer til grøn omstilling inden for de kommende få år.

Problemet bliver at bevare stabiliteten i samfundsstrukturerne rundt om i verden, der hvor dette lykkedes, at beskytte bl.a. de uansvarlige politikere, der har haft de kortsigtede økonomiske gevinster for øje, at bevare focus på de vigtige opgaver så at sige, samt at finde nye politikere borgerne tør stole på.

Bo Stefan Nielsen

Hvor er det politiske mod på den politiske midte til kalde en spade for en spade?

Hvor længe skal vi spilde hinandens og kommende generationers dyrebare tid og resurser på denne narcissistiske pseudodiskussion om indvandring og kulturer?

Hvor er jordforbindelsen og det ædruelige afsæt i den verden, vi lever i og den rasende udvikling, vejret, temperaturerne og biotopen på den her lille blå planet gennemgår nu og de kommende årtier?

Selv hvis vi alle alligevel skulle ende i en national konsensus om at lukke os inde i et hvidt gated community, vil nationalprotektionisme uanset hvad være ligeså forrykt og katastrofalt reaktionært et projekt som klimafornægterbevægelsens ditto, sålænge verden i fællesskab endnu ikke har løst problemerne med klimaet og den enorme økonomiske ulighed i verden, såvel mellem klasser som mellem Nord og Syd.

Pro-kapitalistiske og nationalistiske partier hører til på historiens mødding. Det er lige nu, vi skal forandre verden og sikre os et hjem fortsat at leve i - som art og som civilisation.

Niels-Simon Larsen, Johnny Winther Ronnenberg, Eva Schwanenflügel og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Bo Stefan Nielsen

Det er jo så moderne at ville kalde en spade for spade. Især når spaden kan fjerne fokus fra de virkelige problemer.

Lise Lotte Rahbek og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Mikkel Kristensen

KLIMA flytter vælgere, ihvertfald nogle af os - men det her med Klima er altså også svært. Lastbilerne forurener lige så meget som alle indbyggerne, et skib det samme som hele Danmark, og fly endnu værre - så når nogle regner slidtage på sko, i forhold til, at tage bilen på genbrugstationen, samle mad, papir og glas i forhold til flere afhentninger - så er det, at vi er lige ved, at kaste op. økoprodukter + pap i pap container, glas i glas osv. så drikkevandet tillige holdes rent, og klude uden mikroplast - det kan jeg som vælger godt holde fokus på og ændre holdning i forhold til både national og EU politisk -

Philip B. Johnsen

Puerto Rico er en humanitær katestrofe efter orkanen Irma og Katrina, Puerto Rico er en amerikansk stat, hvor statsoverhoved er Donald Trump.

USA vil ikke genopbygge Puerto Rico, men efterlader Puerto Rico's befolkning i nød, kun de der kan flygte fra Puerto Rico, har en fremtid, hvilket fortæller 'alt' om USA's reelle forhold til de menneskeskabte klimaforandringer og det faktum, at USA ikke tager et globalt ansvar.

Eva Schwanenflügel

Puerto Rico er de facto en amerikansk koloni, idet de ikke har stemmeret til præsidentvalget, ligesom Virgin Islands/Jomfruøerne, før de Dansk-Vestindiske øer. Desuden har de kritiseret Donald Trump.
Derfor er præsidenten mere eller mindre ligeglad med indbyggerne.
Du har fuldstændig ret, Philip B. Johnsen, they couldnt care less!

Mikkel Kristensen og Philip B. Johnsen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

@Eva Schwanenflügel der burde ses lidt nærmere på USA/Puerto Rico skandalen, der udover at være en menneskelig kvalmende amerikansk udåd, har potientielt i sig et globalt opgør med international organiseret kriminalitet på aller højeste plan.

Puerto Rico er et ’skattely for Trump’, hvilket kan blive en varm kartoffel, på grund af de menneskeskabte klimaforandringer, der gør det til en dårlig forretning at genopbygge Puerto Rico, orkanerne bliver kun kraftigere, men samtidig udgør Puerto Rico en vigtig amerikansk skatteunddragende funktion for de super rige, her iblandt for Donald Trump, det er en gylden chance for at oprulle de superriges kriminelle forretning i samarbejde med verdes ni største offshore juridiske aktører.

London Magic Circle law firms.
Appleby
Bedell
Carey Olsen
Conyers Dill & Pearman
Harneys
Maples and Calder
Mourant Ozannes
Ogier
Walkers

Fra link:
"Puerto Rico is a U.S. territory in the northern Caribbean which, according to the U.S. Supreme Court, is:

“a territory appurtenant and belonging to the United States, but not a part of the United States within the revenue clauses of the Constitution.”

As a result of this and other anomalies Puerto Rico is, among many other things, a tax haven, as our Offshore Wrapper just noted. And it is, rather like Britain’s own crooked little tax haven Jersey, going bust."
Link: https://www.taxjustice.net/2016/01/06/ironic-pillage-tax-haven-puerto-ri...

"Puerto Rico lost access to the traditional municipal bond market in February 2013 after ratings firms downgraded it to so-called junk status.

The Commonwealth had an unemployment rate of 12% before the hurricanes, compared with an unemployment of 4.4% for the U.S., as of August.

43.5% of its residents live below the poverty line, according to U.S. Census Bureau data, more than double that of Louisiana and Mississippi.

Its population is 3.4 million as of July 1, 2016, representing a decline of more than 8% since 2010.

The island’s debt load represents $12,000 per capita, with its debt representing more than three-quarters of its annual gross national product, which would make it one of the most indebted countries in the world.

As a U.S. territory, the island uses the U.S. dollar, That means it can’t devalue its currency in a bid to improve competitiveness."
Link: http://www.marketwatch.com/story/why-does-puerto-rico-have-more-than-70-...

Fra link.
"Puerto Rico is a colony in a world where colonies don’t really exist anymore, where the concept is so foreign that no one can properly grasp how perverse it is that a population lives under the farce we call a commonwealth, even when John Oliver teams up with white liberals’ favorite Puerto Rican, Lin-Manuel Miranda, to explain how Puerto Ricans can’t vote for president, how laws were introduced that incentivized corporations to exploit it for profit while exempting them from responsibility, and the Puerto Rican government from any form of recourse in its debt crisis that came to a head this summer."
Link: https://www.gq.com/story/america-never-deserved-puerto-rico

Eva Schwanenflügel

Philip B, puha det stinker til himlen! Hvilken grov udnyttelse.. Kunne det minde om Cuba før revolutionen? De var ikke en decideret koloni, er jeg klar over, men diktaturet var helt og holdent under USA's corporate interessesfære.
Men hvordan skulle et puertoricansk opgør/oprør manifestere sig pt, når alt ligger i ruiner? Er der nogen af politikerne i USA der overhovedet interesserer sig for det?

Philip B. Johnsen

Nej ingen politikere, det er derfor, at er der ingen focus på Puerto Rico, det er pointen.

Det er globalisering og radikaliseret kapitalisme, der skaber de menneskeskabte klimaforandringer eller rettere fratager mulighed for offentlige investeringer, der derved kan regulere kapitalismen.

Radikaliseret kapitalisme er det globalisering i den virkelige verden handler om i dag, eller mere precist, at den skat der ikke betales, er lig med den stigende økonomiske ulighed, manglende investeringer i vital infrastruktur, sygehuse, strøm, vand og undervisning mm. og de menneskeskabte klimaforandringer.

Puerto Rico's ja, men i virkeligheden vores fælles globale mareridt, der føre til migration, 10% af befolkningen fra Puerto Rico de seneste par år, nu muligvis millioner nye migranter, vi kender også til det i EU, den historie vil kunne fortælles med fordel nu.

Philip B. Johnsen

@Eva Schwanenflügel nej ingen politikere, det er derfor, at der ingen focus er på Puerto Rico, det er pointen. (Fortsat)

USA står som skrækeksemplet med radikaliserede kapitalister, som Donald Trump og speaker of the House Paul Ryan, der har hovedrollen de kommende år, med klimaforandringer og den stigende økonomisk ulighed.

On the Paris climate accord signed by 175 countries: "One of the dumbest things I've ever heard in politics—in the history of politics as I know it."
Af Donald Trump.

Trump said in a February debate. "Environmental protection—we waste all of this money. We're going to bring that back to the states." But only if he can figure out what the EPA is. Trump said he would eliminate some agency called "Department of Environmental. I mean, the DEP is killing us environmentally, it's just killing our businesses.

Link:
"3.489.000.000.000 kroner - mindst - blev flyttet til skattely på et enkelt år
Ny undersøgelse viser, at USA's multinationale virksomheder lod en fjerdedel af deres overskud forsvinde i skattely."
Link: http://politiken.dk/oekonomi/ECE2922000/3489000000000-kroner---mindst---...

Speaker of the House Paul Ryan USA.

Fra link:
Ryan’s choice as his new chief of staff: David Hoppe
Hoppe has lobbied for Cayman Finance, “whose business ‘promot[ing] the development of the Cayman Islands financial services industry’ could be affected by legislation to crack down on offshore tax havens.

The big tax avoiders must be licking their corporate chops."

Link: http://billmoyers.com/2015/10/27/the-paradox-of-paul-ryan-why-tea-party-...

Fattigdom i underklassen:
I Storbritannien er de rige fra 2007-2015 blevet 64% rigere og de fattige 57% fattigere.
The Independent.

http://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/britains-divided-decade-t...

Philip B. Johnsen

@Eva Schwanenflügel nej ingen politikere, det er derfor, at der ingen focus er på Puerto Rico, det er pointen. (Fortsat)

Fakta om ulighed og fordeling af købekraft USA:
I følge Oxfam International's rapport "Working for the Few" 2014-2015, har den rigeste ene procent af befolkningen i USA, profiteret 95 procent af den samlede vækst, siden 2009, alt imens de 90 procent fra bunden alle blev fattigere.

Link: https://www.oxfam.org/sites/www.oxfam.org/files/file_attachments/bp-work...

Kapitalisme fejler globalt:
"Den sjette masseuddøen: Jordens liv forsvinder lidt efter lidt
Dyrearter uddør i et langt hurtigere tempo, end hvad der er naturligt i disse år. Årsagen til denne triste udvikling er menneskelig adfærd, og det kan få store konsekvenser for os selv."

Link: http://videnskab.dk/miljo-naturvidenskab/den-sjette-masseuddoen-jordens-...

"Spanien og Italien er ramt af værste tørke i årtier.
Efter en af de værste tørkeperioder i årtier venter landmænd i Italien og Spanien et fald på over 60 procent i landbrugsproduktionen.
Ifølge forskere vil hedebølger blive mere almindelige i de kommende år."

Link: https://www.dr.dk/nyheder/udland/spanien-og-italien-er-ramt-af-vaerste-t...

Eva Schwanenflügel

Philip B. , jeg er i det store hele klar over de groteske tilstande du oplister, det tror jeg for øvrigt mange herinde er. Det interessante ville være at finde ud af, hvordan det kunne stoppes. Personligt bliver det for overvældende at forholde mig til hele verdenssituationen på en gang, og synes det er svært at finde løsninger på de massive problemer, suk..

Philip B. Johnsen

@Eva Schwanenflügel det samme efterspørger 5. E, det er ikke så vanskeligt, det er forståelsen der er problemet, vi er ikke længere et rigtigt demokrati, demokrati findes ikke mere, vi har folkestyre eller mulighed for at stemme på politikere, men politikerene påstå at de ikke kan hjælpe mere, de fører den ekstremistiske kapitalisme eller nødvendighedens politik, men det skal ikke være økonomi der diktere politik, men politik der diktere økonomi, vi skal forlange demokrati, i virkeligheden er det ikke så vanskeligt.

5. E
link: https://www.information.dk/indland/2017/10/hallo-voksen-stede-5-e-kalder...

Eva Schwanenflügel

Philip B, jeg har skam både læst og kommenteret på artiklen du linker til :-)
Du har da helt ret, vi har mistet demokratiet til fordel for dansen om guldkalven!
Jeg sætter også mit håb til fremtidige generationer, som forhåbentligt vil prøve at sætte bremserne i, og det kan kun gå for langsomt. Foreløbig bliver det ret nervepirrende, om folk får øjnene op i tide.