Klumme

Ålen svingede sin dillermand i årevis til taktfaste klapsalver fra mediedanmark

På en uge er Ålen gået fra at være underholdende levemand, som blev hyldet for sit bidrag til kunstneriske successer, til sexchikanerende, vammel krænker. Hvorfor sker det først nu, når historierne om den farverige Zentropa-kultur har været kendt i årtier?
På en uge er Ålen gået fra at være underholdende levemand, som blev hyldet for sit bidrag til kunstneriske successer, til sexchikanerende, vammel krænker. Hvorfor sker det først nu, når historierne om den farverige Zentropa-kultur har været kendt i årtier?

Mogens Flindt

Debat
15. november 2017

Hvorfor er historien om den systematiske seksualiserede ydmygelseskultur på filmselskabet Zentropa først blevet en stor historie i efteråret 2017, når den har floreret i mere end 20 år?

Hvorfor var det selvsamme miljø i Filmbyen i Avedøre indtil for en uge siden en stor, positiv og underholdende historie i mange af de medier, som i dag gysende fortæller den samme historie, nu som en skandalehistorie, som synes afdækket ved god, gravende journalistik?

Historien er grim, men hvorfor forvandlede dækningen sig fra medløber-positiv til kritisk? Man må lide af hukommelsestab, hvis man ikke er stødt på billeder af Peter Aalbæk Jensens tissemand i adskillige medier ved flere lejligheder. Det er værd at huske, at ydmygelsen af ’småtterne’ (gratispraktikanterne, der umiddelbart fandt sig i hvad som helst på Zentropa, men græd i stilhed bagefter) adskillige gange har været nævnt i forbifarten, ovenikøbet i en bog, der udkom for nogle år siden.

Herudover var kulturen en kendt sag i hele branchen. Det er også værd at huske, at den helt særlige, såkaldt »farverige« Zentropa-kultur og Ålens høje cigarføring mikset med Lars Von Triers excentriske opførsel og vildt provokerende udtalelser, i medierne nærmest ukritisk blev fremhævet som en vigtig, og ikke mindst vildt underholdende, forudsætning for selskabets kunstneriske succeser.

Det er også i den aktuelle og udmærkede dækning af skandalen interessant, at den tredje, enormt stærke lederskikkelse i Zentropa-konstruktionen, Vibeke Windeløw, lige for tiden flyver lavt under radaren. Men mon ikke hendes tid kommer? Ja, det var Peter Aalbæk, der personificerede ydmygelserne, som blev en del af den virksomhedskultur, som hele ledelsen var ansvarlig for.

I bakspejlet er det også værd at bemærke, at landets største mediekoncern Egmont via sit datterselskab Nordisk Film for ni år siden købte halvdelen af Zentropa, og den eneste stilfærdige kritik fra den fine gamle fondsejede koncern var, at nu måtte Peter Aalbæk stramme sig an for at tjene flere penge, for det gik altså ikke, som det gik. Ikke et ord om en syg virksomhedskultur. Men bekymring om bundlinjen.

Udefinerbar tidsånd

Svaret på mine spørgsmål ligger i mediernes evner til at ramme ind i en etableret tidsånd, oftest lidt forsinket, og mediernes manglende evne eller vilje til at gå imod. Vi er som journalister og redaktører bange for at stå alene, at blive ignoreret eller glemt, hvis vi råber op på det forkerte tidspunkt. Med #MeToo-kampagnens øjenåbner har sexchikanen på Zentropa bevæget sig fra det lidt vamle underholdningsniveau op på det rette niveau. Det grimme.

Jeg kunne uden større problemer finde andre og i virkeligheden langt mere samfundsvæsentlige problemer, hvor medierne – ikke dem alle, men de store, toneangivende – først alt for sent er vågnet op til dåd. Og først gjorde det, da den dér udefinerbare tidsånd flyttede det fra nederst på side 22 til forsiden.

I vores egen verden har vi i årevis brugt kilometervis af spalteplads og sendeminutter på at glorificere globale giganter som Apple, der ligesom Zentropa har tilvejebragt gode produkter, men i deres ageren har udvist samme adfærd. Steve Jobs var jo Peter Aalbæk gange en million og havde slet ikke samme underholdningsværdi og forsonende humoristiske sans som Ålen.

Men det krævede en ændring af tidsånden, før Apples grimme sider for alvor kom på forsiden. Det sker nu med Paradise Papers og afsløring af Apples globale og samfundsnedbrydende skattetænkning.

Hvis man sætter det lange lys på fortiden, er der utallige eksempler på, hvordan medierne meget sjældent er på forkant, som det hedder. Det var i høj grad lokale græsrodsbevægelser, der langsomt ændrede tidsånden, så medierne i sin tid begyndte at skrive om miljø.

Det tog flere år, før miljøet begyndte at blive taget alvorligt. I dag er denne ventetid blevet forkortet betydeligt af de sociale medier. Zentropa og #MeToo er et eksempel på, at tidsånden faktisk kan ændres på en måneds tid. Så hurtigt, at medierne næsten er kommet på omgangshøjde i stedet for at halte bagefter.

Lasse Jensen er mediejournalist. Klummen er udtryk for skribentens egen holdning

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Så den dér TIDSÅND er sådan en slags droneagtig gadget, som kan indstilles til forskellige hastigheder, afhængigt af mediet? Men er den også langtidsholdbar?

Jørgen Wind-Willassen

Jeg har nu endnu tilgode at få en forklaring på hvad der er af problemer ved at muge ud i en grisestald.
Måske er problemet, at dem der søger ind i filmbranchen ikke ved en dyt om livet.
Altså det liv mange lever i landbruget eller på produktionsarbejdspladser.
Det kunne jo være en af pointerne ved Ålbæks lidt specielle pædagogik.

Tak for en god klumme. Spot on at der er tale om gamle nyheder som nu passer ind i tidsånden. Her er et par eksempler mere som afventer tidsånden: Folkekirken, Danmission, Røde Kors og FN. Nepotisme og ekstravagant forbrug i disse organisationer er velkendt men har endnu ikke matchet tidsånden for at sætte en stopper for det. Men den kommer helt sikkert.

Eskil Nielsen, Flemming Berger, Anne Mette Jørgensen, Jens Kofoed, Peder Bahne og peter juhl petersen anbefalede denne kommentar
Søren Jacobsen

Langt over halvdelen af Danmarks befolkning ser en diller hver dag i levende live. Nogle endog flere gange og nogle endog flere forskellige. Uha, uha.

Søren Jacobsen

Det værste ved Peter Aalbæk er, at hvis han tog sine briller af og tog en paryk på, så lignede han min nabo.

Torben K L Jensen, Peder Bahne, Hans Aagaard, Søren Peter Sønder og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Thomas Østergaard

Ja jeg har også spekuleret lidt over fænomenet, at nogle forhold der var alment kendt i offentligheden pludselig med et slag gik fra at være spøjst outreret til at være enormt forargeligt.

Det kan naturligvis i nogen grad tilskrives fordums journalistiske idealer om at det var vigtigt at forholde sig objektiv som journalist. Og et nuværende der tilsiger, at en historie først bliver "relevant" når tilstrækkelig mange andre medier har taget den op, eller den trender på Twitter.

Men jeg vil gerne sætte spørgsmålstegn ved påstanden om at journalister og redaktører er "bange for at blive ignoreret eller glemt, hvis vi råber op på det forkerte tidspunkt". Tværtimod synes problemet at være, at man er bange for at blive bemærket. Som en der står udenfor flokken. Ikke hyler i kor med de andre ulve. En der ikke bruger Facebook, Twitter eller Rexona. En Peter Ålbæk.

Alternativt har de fjollede, twitterhjernede journalister simpelthen taget oppe-i-tiden-buzzwordet "mangfoldighed" alt for bogstaveligt, en fejltagelse der nu er rettet.

Bjørn Pedersen, Eva Schwanenflügel og Anne Mette Jørgensen anbefalede denne kommentar
Henriette Bøhne

Jeg tror, valget af Trump har påvirket tidsånden og modstanden mod ham har åbnet op for et opgør med den magtmisbrugende, narcissistiske mandebaby, hvis overfladiske vulgariteter dækker over et uintelligent, tomt og hult indre. Det er derfor det sker netop nu og ikke før. Og nu ruller lavinen og omfatter ikke kun magtmisbrugende mænd, men også kvinder.

Knud Chr. Pedersen, Viggo Okholm, Vivi Rindom, Eva Schwanenflügel, Mads Berg, Morten Nielsen, Markus Lund og Søren Peter Sønder anbefalede denne kommentar

Tidsånden er vel ikke så flygtig, at den ændres på en uge? Mentalitet og tidsånd er vel en længerevarende trend, som dog nok kan ændres af skelsættende begivenheder.

Men nu er der sikkert også forskel på hvad der er kendt i branchen og journalistiske kredse og så i offentligheden - selv om journalister er med til, at danne det billede, som dannes i offentligheden.

Hvorfor bryder historien om Ålens ledelsesstil så frem nu? En del af skyldes naturligvis #metoo og afsløringerne omkring Harvey Weinstein. Den offentlige mening og mediernes behandling er som en bølge. Energien kan initieres et sted, men får virkninger et helt andet sted

Og egentlig skal man måske ikke anskue det som et udtryk for en ændring af mentaliteten, men mere som latente skandaler der ligger og lurer. Når tæppet bliver trukket til side, kan alle se hvad det er for en forestilling teatret opfører.

Pressen, publikum, og offentligheden begejstres eller forarges i flok, og med de sociale medier kan bølgeskvulp jo hurtigt udvikle sig til regulære shitstorme.

Eva Schwanenflügel, Britta Felsager og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar
Thomas Østergaard

@Henriette

Det har du givetvis ret i. Det har nok også hjulpet at mainstream medierne har ført an i angrebene på Trump. Men selve valget af ham - og dermed fravalget af demokraterne og identitetspolitik - skal nok også i sig selv ses som en amerikanernes reaktion på og påvirkning af tidsånden. Det lå jo ikke lige i kortene før valget.

Du kan gerne se det som en masse mandebabyer der har valgt en anden mandebaby, men det forekommer mig at hovedårsagen til at Trump blev valgt, var at han overhovedet ikke udviste tegn på skam når han blev udskammet. Lige undtagen da det drejede sig om sex - der var han lidt beklemt - et tegn på at fuld immunitet mod alt andet end konsekvenser endnu ikke er udviklet.

Ålen svinger dilleren og jobcenteret svinger pisken... begge i årevis. Men se proportionerne i det. Hvor mange mennesker er det gået ud over hos hver af de to instanser...

Povl Jensen, Peter Wulff, jørgen djørup, Flemming Berger, P.G. Olsen, Viggo Okholm, Eva Schwanenflügel, Anne Mette Jørgensen, Jes Balle Hansen , Britta Felsager, lars søgaard-jensen, Jens Kofoed, Søren Kristensen, Markus Lund og Jan Boisen anbefalede denne kommentar
Benjamin Hansen

Der er da ikke noget nyt eller hemmeligt her... Alle der har besøgt Filmbyen og Zentropa, har set svømmepool, pissenisser og hørt div. historier.
Men lige som soldaterhistorier, bliver det mere interessant med tiden..
Kom nu videre og skab et maskulint modspil til #meetoo.....

Johnny Winther Ronnenberg

Benjamin Hansen
Modsvaret #notme findes allerede og information nævnte det i en af de første artikler, men de finder det åbenlyst ikke interessant nok.

"...at den tredje, enormt stærke lederskikkelse i Zentropa-konstruktionen, Vibeke Windeløw, lige for tiden flyver lavt under radaren. Men mon ikke hendes tid kommer?"

Ålen er død. Videre til næste offer

Pjat med dig, Peter Bahne. Jeg er sikker på, at Ålen sagtens kan tåle sådan en smule offentlig ydmygelse, han har jo en veludviklet humoristisk sans, og ved alt om, hvor udviklende og styrkende den slags er for karakteren.

Nu skal vi heller ikke blive så småborgerlige og nypuritanske, at vi er for fine til at deltage i en rask lille afklapsning hvor det er fortjent. Han har selv stukket næsen frem, og hvis man ikke kan tåle lugten i bageriet, er der jo ingen, der tvinger en til at være en offentlig provokatør.

Han har søgt grænsen i årtier. Nu har han så fundet den, og så kan vi alle glemme alt om ham og bevæge os videre.

Viggo Okholm, Eva Schwanenflügel, Søren Rehhoff, Markus Lund, Nike Forsander Lorentsen, Peder Bahne, Jonathan Larsen, Lise Lotte Rahbek og Katrine Damm anbefalede denne kommentar

He he ja, men det var nu ikke næsen

Slimede klamme ål bliver endelig outet for den han i virkelihheden altid har været. Og mediernes leflen for objektiviteten er demaskeret som opportunistisk populisme. Tak for endnu en skarp analyse, Lasse.

"Vi er som journalister og redaktører bange for at stå alene, at blive ignoreret eller glemt, hvis vi råber op på det forkerte tidspunkt."

Hvis man turde erkende det her i en bredere kreds, så ville det betyder 100 gange mere for den kritiske journalistiks fremtid end 1000 tvangspositive 'fellows' fra Haagerups konstruktive nyheder-mission.

Charlotte Svensgaard, Eva Schwanenflügel, Trond Meiring og Mads Berg anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Den der med at medierne ikke bare er to skridt bagefter, men rigtig mange, er fuldstændig rigtig. Det var fx. også derfor vi var så mange der blev helt vildt overraskede over at andre kunne blive mange nok til at få Trump valgt i USA. Vi ser det vi vil se og det gælder desværre også i aller højeste grad for pressen. En andet lukket land, som Information dog på det seneste har været modig nok til at beskæftige sig med, er spørgsmålet om de svage kontanthjælpsmodtagere og et tredje er de ublu aftrædelsesordninger. Er det en forskydning i tidsånden, som gør disse historier interessante lige nu eller er de allerede passé? Det vil tiden vise.

Da de rent faktisk opstillede Trump, hvilket jeg ikke havde forestillet mig; tænkte jeg: så kan det sgu være, at de går hen og vælger galningen:(
Republikanerne bærer et tungt ansvar.
Håber at fokus på syge, kontanthjælpmodtagere, ublu fratrædelsesordninger, stigende ulighed etc. IKKE Er noget der bare driver over.

Eva Schwanenflügel, Britta Felsager og lars søgaard-jensen anbefalede denne kommentar

Man kan jo dele artiklens undring over, at Ålen kunne slippe af sted med ledelsesstilen så længe som tilfældet var på Zentropa. Men det er vel ikke helt nyt, at Ålen har svinget dilleren - eller, at ledelsesstilen var kontroversiel. Nu ved jeg ikke så meget om hvad der foregår derude, men husker dog, at der allerede for et par år tilbage blev rejst spørgsmålstegn ved, at Peter Ålbæk havde lavet "helikopteren" foran nye elever.

Noget af det der kan forklare, at det gik an førhen var vel, at Zentropa har haft nogle filmsuccesser. Det er jo lettere, at sluge det excentriske under indtryk af succes

Det nye er vel #metoo og det forhold, at flere kvinder er stået frem med udsagn om følte krænkelser.

Det grænsesøgende helt på grænsen til det meget overskridende, kan jo let blive for meget når der føjes nye udsagn til - og grænsen i øvrigt er hårfin

Det kan sikkert godt blive til studier på CBS om forholdet med kontroversielle grænsesøgende/grænse overskridende kontra det konventionelle i organisations kultur.

Men selve tematikken omkring seksuel chikane er jo årtier gammel, og det centrale i hvilke grænser en boss kan overskride/og ikke overskride i en konventionel organisation.

Hvad der skaber et brud i en udvikling, og hvorfor huset ikke styrtede sammen før kan blive et spørgsmål man kan rejse bagefter. Man kan belaste en bjælke til et vist punkt, og føjer man yderligere belastning til, så braser den sammen.

På kanten til for meget - kan på den måde blive til alt for meget, og på den led kan man jo ikke dele den undring som artiklen lægger op til. Men sådan ser alt jo meget klarere ud når man kan være bagklog.

I sidste ende falder det jo med, at investorer og interessenter trækker stikket.

ulrik mortensen

Ålen forklarer hvorfor han svinger med dilleren foran unge småttere i et (langt) interview med Krasnik fra 2013 (11.30 min.): https://www.youtube.com/watch?v=omdO1OlQE80&t=1510s

Anne Mette Jørgensen

Når en mand ikke ejer sexapeal og karisma, må han jo gå andre veje.
Har han nogensinde sagt noget klogt. Jeg har aldrig hørt det. Humoren er lavpandet og uden vid.

november, 2017 - 13:24
Hvorfor blev min kommentar lige pludselig slettet? Jeg sammenlignede Informations ageren i denne sag med en aktieinvestor, som først tjener på aktien, når kursen går op og derefter shorter aktien, og igen tjener på at aktiekursen falder.
Hvis det er for groft for mimoserne på Information, så har vi virkelig et demokratisk problem. Kommentarer skal åbenbart være både politisk korrekte og stille Information i en gunstig belysning.

Denne kommentar blev så slettet for anden gang. Hvis også dette forsøg på at nuancere debatten bliver slettet, sender jeg en beskrivelse af forløbet til de andre aviser.

Flemming Berger, Jonathan Smith, Katrine Damm og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Danmark har svinget med dilleren længe før pornoens frigivelse. Der gik urimelig lang tid, før børnepornografi blev gjort ulovligt, og pædofili strafbart. Igår blev en præst så idømt 10 års fængsel plus erstatning til ofrene på over 300.000 kr. for i årevis at have manipuleret, udnyttet og misbrugt børn mellem 12 og 16 år til sex. Børn han havde ansvar for som ven og sjælesørger.
I begyndelsen blev den første anmelder udsat for hetz og massiv mobning, for det kunne da ikke passe, at den skønne præst havde optrådt så grænseoverskridende?
Men det kunne det. Politiet fandt uomgængelige beviser herfor, bl.a. et privat usb-stik med grove overgreb.
Ligeledes er kulturen på Zentropa blevet søgt bortforklaret som et udtryk for kunstnerisk frisind, og de medvirkende undskyldt for deres aparte og bizarre opførsel, fordi Zentropa producerede film, der påkaldte sig international anerkendelse og hjembragte stribevis af priser.
Der er blevet fortalt, men ikke lyttet.
Forhåbentlig vil #Meetoo medføre et lignende fokus på sexuelle krænkelser af arbejdstagere, som da børnepornografi blev forbudt.

Rune Rasmussen, Knud Chr. Pedersen, Katrine Damm og Vivi Rindom anbefalede denne kommentar

Ak ja den diller og den kan åbenbart gå i selvsving hos eller på en vis herre, og nu har vi en presse som også gør det. Det er ret så underholdende og generelt har vi så som mennesker ikke en tendens til selvsving og nu skal der gribes ind efter nogen måneder sker der noget nyt sladder eller forargelse o.s.v. Selve sagen her er vel i sig selv ikke den alvorligste set i sammenhæng med omtalte præst og dobbeltmoralen er vel også ret tydelig her, en del er forargede over muslimers bornerthed i forhold til at vise sig som de er skabt samt tildækning, men lige nu er en diller og form for overdreven seksualitet hos en vis herre pludselig forfærdelig. Jeg aner egentlig ikke helt hvor jeg står, men jeg læser alligevel med på sladder og bemærkninger.

Søren Kristensen

Et eller andet sted (udenfor USA, hvor fake news er allestedsnærværende) er det da tankevækkende at liderlige filmmagnater og andre magtmænd har formået at holde sig stringent til stjernespirer med en lang og lovende karriere foran sig, og som derfor ikke har fundet det umagen værd at indvie offentligheden i deres traumer før nu, hvor bolden så at sige ruller. Hvor var ellers alle de duller og groupies, som alligevel ikke har andet at se frem til end en engangsforestilling og som ikke har haft særligt meget at miste ved at blive whistleblowers i ordets almindelige betydning?