Læserbrev

Blå regering kandiderer til ’Dagens Fossil’

11. november 2017

Klimatopmødet i Bonn er et vigtigt mødested for politikere, græsrødder, organisationer, embedsmænd og den del af erhvervslivet, som vil sælge grønne løsninger.

Jeg håber, at de tekniske løsninger, der er udviklet i Danmark, kan blive vist frem og eksporteret efter klimatopmødet i Bonn. Men salget kan blive forstyrret af uddeling af prisen »Dagens Fossil« (Engelsk: »Fossil of the Day«), som Danmark også modtog ved klimatopmødet i Paris. Der er forlods peget på to kandidater til prisen: Trump og Lars Løkke.

Der er god grund til, at Løkke er kommet i det selskab. Regeringen har modarbejdet energiaftalens planer for vindmøller. Den store havmøllepark Krigers Flak blev udskudt et par år, og kystmøllerne ville regeringen helst droppe. Dertil har regeringen gennemført det ene indgreb efter det andet for at blokere for udbygning af solceller og fjernet en række støtteordninger til varmepumper og geotermisk energi.

De næste to års udbygning af vedvarende energi bliver i et teknologineutralt udbud, hvilket betyder mindre vedvarende energi for de samme penge.

Finansiering af vedvarende energi via PSO flyttes til finansloven under falske argumenter om, at EU havde erklæret det effektive PSO-system ulovligt. Baggrunden var reelt, at erhvervslivet skulle lempes for PSO-betaling, hvorved finansieringen overføres til skatteborgerne.

Regeringen droppede også klimamålsætningen om en 40 procent reduktion i CO2 i 2020 i forhold til udledningen i 1990, og Danmarks bidrag til FN’s klimapulje blev næsten halveret, da Løkke kom til.

En lang række grønne støtteordninger blev slagtet, da regeringen tiltrådte – grøn omstillingsfond, ildsjælepuljen og mange flere. Bevillingen til Danmarks Grønne Nationalregnskab er stoppet. På trafikområdet blev statens bidrag på cirka 0,5 milliarder kroner til Aalborg letbane fjernet, DSB skæres med to milliarder kroner, og bilerne gøres billigere, mens lige netop elbiler gøres dyrere.

Samtidig øges hastigheden på danske veje, så CO2-udledningen pr. kørt kilometer øges. Nu vil regeringen også tvinge forbrugerne til at betale 11 milliarder kroner til elkablet Viking Link, så strøm fra tysk kul og brunkul kan eksporteres til England via Danmark.

Det er summen af disse forhold, der gør Løkke kandidat til at modtage den lidet ærefulde pris »Fossil of the Day« under klimatopmødet.

Søren Egge Rasmussen, energiordfører for Enhedslisten

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • ingemaje lange
  • Dorte Sørensen
  • Eva Schwanenflügel
  • Sebastian Sylvester Rosenberg
  • Frede Jørgensen
ingemaje lange, Dorte Sørensen, Eva Schwanenflügel, Sebastian Sylvester Rosenberg og Frede Jørgensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu