Læserbrev

Børnene har brug for ambitiøse lokalpolitikere

Debat
28. november 2017

Stort tillykke til alle de nyvalgte politikere ved kommunalvalget. Det har været en fornøjelse at følge alle udmeldingerne på børneområdet. For børnene kan jo ikke selv stemme til valget. Der er 1,2 millioner børn og unge under 18 år, der har brug for ambitiøse kræfter i byrådene.

Børnetallet stiger i den kommende valgperiode. Det vil være 27.000 flere børn i alderen 0-5 år frem mod 2021 i Danmark. De skal snart i vuggestue og børnehave. Børnetallet kommer altså til at presse hele dagtilbudsområdet, og derfor er jeg glad for, at otte ud af ti byrådskandidater i Altingets kandidattest svarer, at de går ind for minimumsnormeringer.

De nyvalgte lokalpolitikere har to store opgaver foran sig. De skal først og fremmest sørge for, at deres lokale daginstitutioner bliver klar til det stigende børnetal. Altså skal de ansætte flere pædagoger. Dernæst skal de sørge for at få deres partikolleger i Folketinget i tale. Lokalt går flertallet af byrådskandidater – røde som blå – nemlig ind for minimumsnormeringer, men på Christiansborg er politikerne mere tøvende.

Tilbage i 2009 bragte Information en stor historie om de danske daginstitutioner under rubrikken »Vi elsker børnehaver, men det har vi ingen grund til« (den 15. maj 2009). Flere af landets førende forskere på børneområdet råbte vagt i gevær over de dårlige normeringer i vuggestuer og børnehaver, og udviklingspsykolog Dion Sommer sagde ligefrem, at han ikke længere var sikker på, at han kunne anbefale de danske daginstitutioner.

Derfor markerer år 2009 på mange måder et år 0 for BUPL. Vi har målt normeringerne løbende med udgangspunkt i 2009. Status her otte år senere er, at kvaliteten i normeringerne er 4.000 pædagoger dårligere end niveauet i netop 2009. Med til historien hører dog, at nedskæringerne primært skete fra 2009 til 2013. Men det er altså ikke lykkedes byrådspolitikerne at genoprette kvaliteten i tilstrækkelig grad i perioden fra 2013 til 2017.

Konsekvensen i dagligdagen er, at pædagogerne ofte står helt alene med børneflokken. Så det bliver svært at være nærværende og opmærksom, og det er dybt utilfredsstillende for både børn og pædagoger. Så min opfordring til lokalpolitikerne er, at de skal omsætte deres ambitiøse udmeldinger fra valgkampen til handling.

Elisa Bergmann er formand for BUPL

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her