Læserbrev

Dårlig psykiatri slår ihjel

6. november 2017

I weekenden mistede den kun 25-årige Jonatan Heide Becker livet blot 48 timer efter, han blev udskrevet fra et behandlingsforløb på et af Risskovs psykiatriske akutafsnit. Han svømmede psykotisk ud i havet og led druknedøden. Det er en hjerteskærende fortælling om en ung mand, der kunne have haft livet for sig, hvis han havde fået den nødvendige og tilstrækkelige hjælp.

Sagen er langtfra enestående. Allerede tilbage i juni i år dræbte en psykisk syg mand sin far på åben gade i Svendborg, og i november sidste år endte en 27-årig psykisk syg kvinde med på tragisk vis at dræbe sit eget barn. Ens for alle tre historier er, at de triste skæbner blev svigtet af et psykiatrisk system, som forfejlet erklærede dem færdigbehandlet efter en indlæggelse.

På psykiatriske afdelinger er patienter fyldt med frygt for at blive udskrevet for tidligt – og det er en velbegrundet frygt, sådan som det psykiatriske system er skruet sammen i dag. Det skaber et utrygt behandlingsforløb med mere stress end nødvendigt hos patienter, som i forvejen er i en yderst sårbar situation.

Vi har et system, som er presset til bristepunktet. Det har en struktur, der hver dag siger ’én patient ind og én patient ud’. Udskrivelserne forsvares med, at patienterne er færdigbehandlet – for mange er det en sandhed med modifikationer.

Det nytter ikke noget, at psykisk syge mennesker ender som kastebolde i et politiske system. Kommunerne lægger ansvaret hos regionernes hospitaler, mens regionerne flytter ansvaret til ambulante behandlinger i kommunerne og til deres botilbud. Patienter ender med at blive tabt på gulvet i et ansvarsfralæggende og manglende samspil.

Det psykiatriske system skal videreudvikles, så patienter mødes med helhedsorienterede forløb og behandling både før, under og efter indlæggelse.

Man kan ikke sætte kroner og øre på et menneskeliv – det er uvurderligt. Men man kan sætte tal på, hvad det ville koste at redde et menneskeliv. Spørgsmålet er bare, hvor mange dødsfald der skal til før, at politikerne opprioriterer en økonomisk presset behandlings- og socialpsykiatri.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu