I 1937 var Catalonien det vigtigste pilgrimsmål for militante socialister. Provinsen var den stærkeste bastion for Spaniens socialistiske republik, der stod over for Francos fremrykkende styrker. Venstreorienterede rejsekammerater valfartede dertil for at indrullere sig i den antifascistiske kamp. Også prominente forfattere blev tiltrukket: Hemingway, Malraux, Orwell osv. – ja, Orwell skrev endda en bog, Hyldest til Catalonien, om, hvordan Barcelona i 1937 var tidens mest fantastiske socialistiske idélaboratorium.
Orwell hyldede kammeratskabet. Han beskrev den revolutionære gejst, og hvordan Barcelona var »en by, hvor arbejderklassen sad i sadlen«: Butikker var kollektiviseret, anarkister havde magten, drikkepenge var forbudt, servile og ceremonielle talemåder som señor og don forsvandt. Han skrev om frivillige på »Lenin-kasernen«, der kun fik rudimentær militærtræning før ilddåben.
Også fra Danmark kom der ’spaniensfrivillige’. I dag har borte taget dem, men i 1980’erne kunne man endnu møde krigsveteranen ’Etbenede Tage’ på Café Rosa i København. Som ung studerende lyttede jeg til den stadig rødglødende kommunists bloddryppende historier, mens han forhørte sig om min klassebaggrund. Hans mishag blev vakt, da det gik op for ham, at min familie tilhørte borgerskabet, men han lovede at skåne os, når revolutionen kom, fordi min far var ingeniør – »dem bliver der brug for«.
I dag drages socialistiske rejsekammerater på ny af Catalonien. Men ak! I praksis for at levere støtte til en sag uden lighedstræk med den, deres forgængere ville gå i døden for. Hvor de spaniensfrivillige fra 1937 kastede deres kræfter ind for at værne om den folkevalgte republiks enhed mod fascisters stormløb, drejer det sig for den socialistiske sags arvtagere i dag om at blåstemple en nationalistisk løsrivelse, der savner folkelig legitimitet – og hvis hovedkræfter hverken arbejder for solidaritet, kammeratskab eller social lighed.
Konkret drejer engagement for enhedslisteordfører Pelle Dragsted sig om at legitimere en forfatningsstridig folkeafstemning ved at optræde som ’valgobservatør’, indbudt af organet Diplocat, som har lokale rigmænd og catalanske arbejdsgiverforeninger blandt sine sponsorer.
Frigørelse fra social udligning
Vel støtter Cataloniens venstrefløjspartier ERC og CUP løsrivelse, men man skal ikke dykke dybt i catalonsk presse for at tage bestik af, hvor skumle kræfter der primært tegner uafhængighedssagen. Kommentator Boris Kagarlitsky taler om »de riges revolte«, og i en klumme påviser forfatteren Javier Cercas, hvordan de rigeste vælgere stemmer på CUP og ERC, men de fattigste på PP (eller andre partier, der er imod løsrivelse). Disse aspekter ser ikke ud til at være nærværende for Enhedslisten, hvis mere eller mindre forblommede sympati for flertallet i det nu opløste regionalparlament synes at overstråle al eftertanke.
De catalonske separatister animeres af uvilje over at betale til fattigere landsmænd. Deres frigørelse vil være frigørelse fra social udligning i forhold til fattigere regioner som f.eks. Andalusien. Catalonsk presse er fuld af racistiske udgydelser om de dovne spaniere, der nasser på de flittige cataloniere.
Som Jordi Pujol, engang leder af Puigdemonts parti, skrev: »Det andalusiske menneske er ikke et sammenhængende menneske, det er et anarkistisk menneske, et ødelagt menneske […] et overordnet set ufærdigt menneske, der har sultet i hundredvis af år, og lever i en tilstand af uvidenhed og kulturel, mental og åndelig elendighed«.
Rundforvirring præger Enhedslisten i internationale anliggender. Nok har Dragsted taget afstand fra Maduro-regimets ødelæggelse af Venezuela, men listens latinamerikaudvalg sværmer videre for ’det 21. århundredes socialisme’. Hvorfor er et på papiret internationalistisk partis internationale mærkesager en sælsom selektion af nationalistiske separatismer? Kurdisk, catalonsk og palæstinensisk selvbestemmelse er fint – men flamsk, lombardisk, ukrainsk og tibetansk suspekt ...
Vil Enhedslisten sende gesandter til støtte for Lega Nord? Og hvad med Republika Srpska, der planlægger løsrivelse fra Bosnien? Er listens observatører på vej for at fraternisere med resterne af Milosevics kommunistparti?
Niels Ivar Larsen er udlandsjournalist. Klummen er udtryk for skribentens egen holdning
Niels Ivar Larsen peger fingre af Pelle Dragsted, men glemmer at 3 fingre stadig - peger på ham selv.
Hvor fra ved NIL, at den "nationale løsrivelse mangler folkelig legitimitet"?
Hvad er det der er så vigtigt for NIL - at holde sammen på, og hvorfor?
Støtter NIL fascisterne i Ukraine?
I øvrigt må Enhedslisten forsvare sig selv ;-)
Wauw, sikke en bredside fra NIL - lidt forfriskende.
@John Christensen
Ja, lad endelig Enhedslisten forsvare sig selv.
Der er slet ingen grund til at blande sig i det, vel ??
ELs holdning til Catalonien er uigennemtænkt, og principløst. For hvor går grænsen for hvilke nationale selvstændighedsbevægelser vil EL støtte når man nu støtter den i Catalonien. Det er relevant at spørge, om EL ikke mener at rige regioner skal være solidariske med de mindre velstående, her drejer sig om spanske pronvinser som Extremadura, dele af Andalusien m.fl.
Og støtter EL så også det Glistrup-lignende parti Lega Nord, der heller ikke vil betale til fattigrøvene nede sydpå?
EL har et alvorligt forklaringsproblem, og med deres holdning til hvilket Europa EL foretrækker. Skal det være en opsplitning i en lang række regioner? Det skal nok blive nyttigt, når der skal koordineres og samarbejdes om miljø, skattefup, flygtninge mv. I forvejen er det svært nok, at få de 27 lande til at samarbejde, hvordan vil det så ikke blive hvis Europa splittes op i måske det dobbelte antal regioner.
Ved EL mon det? Eller daldrer man bare videre fra sag til sag?
Hov hov, Dansk Folkeforførelse var skam også i Catalonien som observatører ;-)
EL - det er misforstået solidaritet med det kæmpende Katalonien fra franco-diktaturet til at støtte et borgerligt oprør der mere ligner Lega-Nord fra Italien. Ned på maven,kryb til korset og indrøm jeres (tåbelige) fejl og stik os der støtter jer en undskyldning.
EL har i denne sag sammen med Dansk Folkeparti optrådt som separatisternes nyttige idioter. De har udvist en tydelig mangel på indsigt og dømmekraft.
Men har nogen set tegn på, at de er villige til at erkende dette?
Gab, det var dog et uinteressant indlæg - hvad var pointerne? NIL har jo ikke engang gidet undersøge hvad Enhedslistens (EL) politiske "søsterpartier" mener. Og det er dem, EL lægger sig op af. EL er på linje med Barcelonas borgmester Ada Colau, og med Podemos og Izquierda Unida. Begge partier vender sig mod den ensidige løsrivelses erklæring fra Carles Puigdemont, men går ind for en lovlig (dvs. politisk og juridisk accepteret) folkeafstemning om hvorvidt Catalonien skal være selvstændigt, eller have et mere udvidet selvstyre. Det gør et stort flertal i Catalonien også - dermed ikke sagt, at de vil stemme for selvstændighed. EL har ikke udsendt nogen officiel erklæring, så vidt jeg ved, så det er jo en ren "stråmand" NIL skyder på. Gab - find hellere information på de spanske webaviser - de har også nogle artikler på engelsk. Hvordan synes NIL i øvrigt lige det går med PP regeringens og premierminister Rajoys løsninger? Er det fedt, at man opløser det valgte lokalparlament og smider dele af selvstyre regeringen i fængsel?
@John Christensen ... enten må du være komplet retaderet eller også ufatteligt doven ... det er beskrevet stolpe op og stolpe ned her på information ... personligt har jeg en del venner, af den ældre generation, der bor i- og er fra Catalonien, der sjovt beskriver de samme ting som journalisterne her på information - der er et gennemgribende mindretalshad i Catalonien til resten af spanierne - og de skyr ingen midler for at vinde ... selvom de ikke har flertal ... jeg kender modsat også en del eksil-catalanere, som er af den yngre generation; dem der er blevet manipulateret og hjernevasket af det catalanske skolesystem ... som systematisk har ændret flere generationers opfattelse af realiteterne ... ligesom den Israelske stat ... de reagerer sjovt ekstremt hidsigt når de bliver præsenteret for andre vinkler der sætter kritiske spørgsmålstegn ved deres opfattelse af virkeligheden ...
i øvrigt så burde sagen med præsidentens "flugt" til Belgien også være svar nok på, hvilken kujonagtig ledelse der har styret Catalonien.
Men John ... behold du blot din forhudsforsnævrede virkelighedsopfattelse ... som resten af listefolket inde på borgen ... det går jo glimrende som du nok kan se ... og det med kritisk tænkning, det er jo kun gangbart, når det gælder ting som går imod ens opfattelse af verden ...
Mike Statene, ej, du må sgu have en dårlig dag, siden du fyrer sådan en bredside af.. Dit ordvalg er temmelig grænseoverskridende, imo.
Utroligt. Jeg er enig i en analyse skrevet af Ivar Larsen
Jeg finder sagen mellem Spanien og Catalonien ret grotesk. Hverken den spanske regering eller cataloniens har vist samarbejdsvilje til at få løst problemerne. For mig virkede det mere som om de forsøgte at "gejle" hinanden op.
Burde EU ikke ha' gået ind og forsøgt at tale en løsning op - i stedet for at stå på sidelinjen og se måbende til mens konflikten blev værre og værre.
" Det er relevant at spørge, om EL ikke mener at rige regioner skal være solidariske med de mindre velstående, her drejer sig om spanske pronvinser som Extremadura, dele af Andalusien m.fl."
Ja - finnerne var pokkerme også enormt usolidariske, da de opgav at støtte de fattige i Omsk, Tomsk og Kamchatka og i stedet valgte selvstændigheden for 100 år siden.
De rige i Catalonien går ind for at forblive i Spanien.
Det er den lavere middelklasse, der vil ud.
@Dorte Sørensen
De fleste vil absolut have sig frabedt, at EU blander sig i et lands indre anliggender.
I henhold til Lissabon traktaten har EU nada juridisk grundlag for at blande sig - og den spanske regering vil i særdeleshed have sig indblanding frabedt.
EL samarbejder med IU i Spanien, et landsdækkende søsterparti,
https://da.wikipedia.org/wiki/Izquierda_Unida,
som samarbejder med Podemos, som gerne vil vælte PP og danne regering sammen med PSOE, socialdemokraterne.
Ligesom i Portugal.
Podemos-Unida går ikke ind for Cataloniens løsrivelse, men for deres ret til at stemme om det, så vidt jeg har forstået.
ja, hvad lavede Pelle Dragsted der ?
Jeg åbner principielt aldrig et link i debatten, der bare er sendt uden nærmere forklaring eller begrundelse.
Hvad med om de bare for lov til at have en bindende afstemning om selvstændighed? Hvad er problemet lige? Catalonien har deres eget sprog og kultur. Det skulle vel ikke være noget i vejen for at de selv må bestemme hvad de vil.
Bjarne Agerskov, det synes Højesteret i Spanien vil være et meget stort problem. Catalonien fandt jo f.eks. på at forbyde tyrefægtning! Nu må det stoppe, sagde Højesteret, og satte catalonierne grundigt på plads med et forbud mod forbuddet. Højesteret underkendte også den politisk forhandlede og vedtagne lov om selvstyre for nogle år siden. Konflikten er et uhyre interessant - men lidt ude af fokus - studie i et forløb, hvor en domstol vælger at agere i politik.
Madrid har varetægtsfængslet et større antal parlamentarikere fra Barcelona.Det er fascisme i fuld flor.
.Bjarne Agerskov. NEJ, Catalunya bestaar ikke af et sprog, en kultur. Der tales baade spansk og catalansk i Catalunya, Barcelona er international med bunker af expats, udlandske studerende, (der kommer til B for at laere spansk!!!) immigranter fra alle steder i Spanien. Der tales engelsk, spansk og catalansk i Barcelona. Igen efterlyser jeg journalsite, der vil skrive om arnestedet for separatismen, nemlig provinsen, byer som Vic og Girona. Og meget gerne ogsaa noget om Catalunyas uddannelsesinstitutioner.
"Catalunya bestaar ikke af et sprog, en kultur. Der tales baade spansk og catalansk i Catalunya,"
Ja. På samme måde, som der tales russisk i Estland, Letland eller Litauen. Jeg tror ikke balterne betragter det som en berigelse.