Folk

FOLK

’Store norske leksikon’ har droppet ordet ’indianer’ og erstattet det med ’urbefolkning’.

’Store norske leksikon’ har droppet ordet ’indianer’ og erstattet det med ’urbefolkning’.

Mary Hudetz

Debat
28. november 2017

Indianer I

I denne måned affødte det debat, at Den Danske Ordbog optog ordet ’grønlænderstiv’. I Norge kæmper de ikke med de ord, deres opslagsværker optager, men dem, de sletter. ’Store norske leksikon’ har droppet ordet ’indianer’ og erstattet det med ’urbefolkning’.

Indianer II

Leksikonet er efter annonceringen af ændringen blevet beskyldt for at være overdrevent politisk korrekt. Det modsatte blev den norske finansminister Siv Jensen beskyldt for, da hun til en udklædningsfest i ministeriet i oktober klædte sig ud som indianerpige.

Indianer III

Nordmændene rasede over Siv Jensens mangel på respekt for forskellige kulturer under hashtagget #notyourcostume. Erik Bolstad, redaktør for ’Store norske leksikon’, afviser dog, at kostumet (med mokkasiner og fletninger) var årsag til ændringen.

Indianer IV

Leksikonet forbeholder sig retten til at definere, hvordan det norske sprog skal tales. Derfor har de i samme ombæring slettet ’hottentot’, ’neger’ og ’jomfruhinne’. »Leksikonet har mistet jomfruhinnen, og kommer ikke til å savne denskriver Bolstad.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her