Læserbrev

Forbyd mundkurv til forskere

Debat
28. november 2017

Det er ikke kun udenlandske forskere, der ikke må dele ud af deres viden.

I DR2’s Deadline den 26. november blev det oplyst, at en aftale med forskere fra Aarhus Universitet om deltagelse i diskussionen i aftenens program var blevet aflyst.

Aflysningen skyldtes angiveligt, at rektor og dekanen havde besluttet, at kun professor Jørgen E. Olesen måtte udtale sig om sagen. Forskerne havde ellers i Berlingske erklæret sig enige i kritikken af Landbrugspakken.

Det virker åbenlyst urimeligt, at viden om et emne af åbenbar og betydelig samfundsmæssig interesse på den måde kan holdes tilbage fra offentligheden.

Et flertal i Folketinget bør forbyde, at forskere får mundkurv på – det være sig af deres arbejdsplads, af politikere eller af private – medmindre der er helt ekstremt tungtvejende grunde til det, for eksempel indlysende hensyn til landets sikkerhed.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det er det samme i sagen om det radioaktive affald på Risø.
21.3.13 fortalte chefkonsulent Peter Gravesen, GEUS, i et foredrag i Dansk Geologisk Forening i Aarhus, at han er den eneste i GEUS, der må udtale sig om sagen til offentligheden.

30. november 2017 skriver forskere ved Aarhus, at de IKKE har fået mundkurv på i sagen. Helt fint, hvis det er rigtigt, men ændrer intet ved det principielle spørgsmål om forskeres ytringsfrihed, da det er sket i andre tilfælde.