Læserbrev

Forbyd Roundup

29. november 2017

I fredagens Orientering på P1 var landbrugsfaglig koordinator fra Danmarks Naturfredningsforening, Rikke Lundsgaard, og landbrugsordfører fra Venstre, Erling Bonnesen, i studiet for at tale om Roundup.

Anledning var, at en EU-komité inden den 15. december skal tage stilling til, om plantegiften glyfosat, som er den aktive ingrediens i Roundup, skal forbydes i EU.

Bonnesen mente ikke, at glyfosat på nogen måde skulle være skadeligt. Han lænede sig op ad en undersøgelse fra EU’s agentur på området, EFSA (The European Food Safety Authority, red.). Dog beskrev The Guardian i september, hvordan dele af den omtalte undersøgelse har vist sig at være en kopi af en undersøgelse foretaget af Roundup-producenten Monsanto.

Rikke Lundsgaard henviste derimod til undersøgelser fra WHO, som konkluderer, at Roundup har langtidsvirkninger på DNA og kan medføre udvikling af kræft hos mennesker. Dernæst kan det fremme neurodegenerative sygdomme og har desuden antibiotisk virkning. Stort set alle borgere i Danmark og EU har spor af glyfosat i urinen.

Det lange forløb med at få en ny tilladelse til glyfosat i EU har været ledsaget af en massiv kampagne for at få det forbudt fra en række europæiske miljø- og forbrugerorganisationer, der bl.a. har indsamlet 1,3 mio. underskrifter. 
Læs også

Erling Bonnesen udtalte ovenikøbet i radioudsendelsen, at WHO nu ikke længere anser Roundup for at være kræftfremkaldende. Enten er Bonnesen uoplyst – eller også taler han usandt. Jeg hælder mest til det sidste.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Ebbe Wagner Smitt
Ebbe Wagner Smitt anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu