Klumme

De gamle er de nye unge: Vi har fået en ny generation af progressive ledere

Jeremy Corbyn, Bernie Sanders, Jean-Luc Mélenchon og Bedsteforældre For Asyl – det er de gamle, som er vor tids progressive ledere. Ungdomsoprørets slogan må vendes om: Løb fremad kammerat, du skal følge med de gamle oprørere
Bedsteforældre For Asyl er en af de konservativt-progressive bevægelser, der går forrest i en protest mod den politiske udvikling. Her ses de i aktion under et grundlovsmøde i 2008.

Bedsteforældre For Asyl er en af de konservativt-progressive bevægelser, der går forrest i en protest mod den politiske udvikling. Her ses de i aktion under et grundlovsmøde i 2008.

Jens Dresling

Debat
4. november 2017

Det var en gammel, gammel mand, som til de unge skrev et brev med en opfordring: »I skal være vrede.«

Indignez-vous, direkte oversat Indignér jer, var titlen på et lille essay, som den 93-årige Stéphane Hessel udgav i 2010. Unge progressive i Vesten læste hans brev, genkendte deres egen indignation i opfordringen og opkaldte efter bogen deres protestbevægelse i Spanien, Los indignados.

Inspirationen nåede protestbevægelser som Occupy Wall Street i USA og bredte sig til demonstrationer i Paris og Athen. Et år efter udgivelsen var bogen oversat til 34 sprog og solgt i fire millioner eksemplarer.

Hessel beskrev, hvordan han var vokset op med en tro på historien, der kan læses som en progressiv trosbekendelse: ’Det, der er ønskeligt, er muligt’. Samfundenes historie bevæger sig fremad, skrev Hessel, og menneskene har først opnået deres fulde frihed, når »den demokratiske stat i sin ideale form er blevet til virkelighed«.

Hessel blev født under Første Verdenskrig, var aktiv i den franske modstandsbevægelse  og deltog som sekretær i arbejdet med menneskerettighedserklæringen i 1948. Han havde set enorme ødelæggelser og tilbageslag, men han havde også set verden bliver bedre og bedre. Europæiske imperialister havde tabt, koloniserede lande var blevet frie, kommunismen var brudt sammen og raceadskillelsen, apartheid i Sydafrika, blev knust af pres indefra og udefra.

Men i 2010 så Hessel tre ødelæggende tendenser i verden. Planeten var ved at blive smadret af hensynsløs produktion, transport og forbrug. Menneskerettighederne blev sat til side for at holde flygtninge og indvandrere ude, og forskellen mellem rig og fattig var blevet så stor, at det ikke kunne forenes med det ideal om politisk lighed, der er betingelsen for, at samfund kan kalde sig demokratiske.

Som Moses kom ned fra bjerget med de ti bud på stentavler, kom Hessel frem fra historien med sin store stemme:

»Jeg ønsker for alle, for enhver af Jer, at I har indignation som motivationen. Den er dyrebar. Når I bliver indigneret over noget, bliver I engagerede.«

Situationen var paradoksal. For ungdomsoprørerne var udgangspunktet, at de gamle tog fejl, fordi de var gamle, mens de selv havde ret, fordi de var unge.

En slags konservativ-progressiv position

»Løb kammerat, den gamle verden er efter dig,« var teksten på en berømt plakat, og »stol ikke på nogen over 30,« var et slogan dengang. Men nu ser vi i USA, at den gamle borgerrettighedsforkæmper Bernie Sanders skriver manualer til de unge om, hvordan de skal gennemføre en politisk revolution. Han optræder til musikfestivaler og dyrkes som Che Guevara blandt unge engagerede. Sanders er den progressive patriark, som kalder på modstand i Trumps Amerika.

I Storbritanien var en gråhåret gammelsocialist på 68 nærmest højdepunktet på årets Glastonbury Festival. Jeremy Corbyn holdt en politisk tale fra scenen:

»Politik handler om hverdagen, det handler om os alle sammen. hvad vi drømmer, hvad vi vil have, og hvad vil have for alle andre,« sagde Corbyn.

»Kommentatorer tog fejl, eliten tog fejl. Politik handler om vores alle sammens liv.« 

Han blev regnet for den leder af arbejderpartiet, som aldrig kunne blive valgt som premierminister i Storbritannien. Men nu har han skabt en bevægelse, som kræver nationaliseringer af fælles ydelser, som er blevet solgt til private. Omfordeling af goderne og offentlig støtte til de studerende. Socialdemokratisme kombineret med en vis middelklassepopulisme. Og han ligner Storbritanniens næste leder. 

I Frankrig er Jean-Luc Mélenchon på 66 oppositionens venstreorienterede leder, og i Danmark  går Bedsteforældre for Asyl forrest i kampen mod nedværdigelse og ydmygelserne af flygtninge i Danmark. 

Mange af de gamle engagerede er progressive på samme måde som Hessel. De mener ikke, at man skal rive den gamle verdens institutioner ned for at bygge nogle bedre, men derimod at de unge skal forstå hvor meget, man kan udrette med det bestående samfunds principper som fundament og løfte det.

Det er en slags konservativ-progressiv position: Du skal forstå det bedste i det bestående, hvis du vil skabe sociale og politiske fremskridt. Den konservative-progressive position passer til en verden hjemsøgt af to forskellige udfordringer: Det, der er ødelagt, skal repareres, og det, der er undertrykkende, skal ødelægges. 

Vi må vende ungdomsoprørets slogan om: Løb fremad kammerat, du skal følge med de gamle oprørere.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben K L Jensen

Du er jo helt sangvinsk - Rune.
Men ret har du - man kan det man vil,men kun sammen med andre.

Det som slog mig var Melanchon skulle være en redning. Han er da vist færdig for ever.