Læserbrev

Ingen skattekroner i skattely

Debat
13. november 2017

Mandag aften viste DR, hvordan offentlige midler, der er sat af til at skabe udvikling i verdens fattigste lande, bliver investeret gennem Cayman Island.

Det sker gennem den offentlige investeringsfond IFU (Investeringsfonden for Udviklingslande). Fonden har en klar målsætning om at bekæmpe fattigdom ved at skabe udvikling og vækst.

Men hvad sker der, når investeringerne bliver kanaliseret gennem holdingselskaber og kapitalfonde i skattely? Er IFU – på vegne af de danske skatteydere – så ikke med til at opretholde et system, der dræner udviklingslandene for hundreder af milliarder i tabte skatteindtægter hvert år?

Ny forskning viser, at Danmark taber omkring fem milliarder kroner på grund af skatteunddragelse. Det er ti procent af selskabsskatten, som via listige finter bliver flyttet direkte i skattely. Det er et enormt beløb, der helt sikkert ville gøre en verden til forskel ude på de udpinte danske folkeskoler og hospitaler.

Vi skal have lukket det hullede skattesystem, der tillader verdens største virksomheder at spille efter andre regler end os andre. Første skridt i kampen er at sikre, at offentlige midler – skattekroner – ikke ryger i skattely. Det må være absolut minimum.

IFU er desværre ikke den eneste offentlige institution, der ikke tjekker sine samarbejdspartnere efter i sømmene. Hvert år køber kommunerne ind for 87 milliarder kroner hos private virksomheder. Det er det samme, som det koster at drive over 2.100 danske folkeskoler i et år. Lige nu er der ingen, der undersøger, hvor de penge ryger hen bagefter.

Skandaler som SwissLeaks, LuxLeaks, PanamaPapers og nu ParadisePapers viser med al ønskelig tydelighed, at der er et problem her. Kommunerne har et særligt ansvar for at bekæmpe skattely, fordi de selv er finansieret via skatten. Det er dine og mine penge, de bruger til at betale deres leverandører med.

Skattely går også ud over alle de virksomheder, der opfører sig ordentligt og betaler deres fair andel til fællesskabet. De små, lokale virksomheder bliver udsat for uretfærdig konkurrence, når de byder ind på velfærdsopgaver ude i kommunerne. For de store internationale virksomheder kan tilbyde en lavere pris på opgaverne, fordi de sparer skatten.

Det er ikke fair. Derfor opfordrer vi til, at alle offentlige institutioner fra IFU til Ishøj Kommune siger fra over for at handle med virksomheder, der ikke er åbne omkring deres selskabsstruktur og deres skattebetalinger land for land. I det lange løb vil denne indsats være et vigtigt skridt til at afmontere det hemmelighedskræmmeri, som skattely tilbyder.

De mange milliarder kroner, som det offentlige forvalter, vil i sig selv være et incitament til at få flere store virksomheder til at opføre sig ordentligt. Og det vil påvirke hele den globale dagsorden om skattely og skubbe på at få lavet den internationale lovgivning, der er stærk nok til at stoppe skattelyene helt.

Lars Koch, vicegeneralsekretær i Oxfam IBIS

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her