Læserbrev

Kvaliteten er i fare på Københavns Universitet

22. november 2017

Gennem en længere årrække er specialeskrivningsvilkårene og bedømmelsesprocedurerne ved de humanistiske fag på Københavns Universitet blevet ramt af begrænsninger og besparelsestiltag. Først blev omfanget af specialet begrænset og dernæst indførtes en tidsgrænse på et semester med indgåelse af bindende specialekontrakt.

Hen ad vejen beskar man den tid, specialevejlederen fik til vejledning, og efterfølgende afskaffede man specialeudtalelsen, hvor vejleder og censor på skrift gav en begrundet vurdering for den karakter, der blev givet.

Den trend ser dekanen for Det humanistiske Fakultet, Ulf Hedetoft, desværre ud til at ville fortsætte. Hidtil har honoreringen af censor ved bedømmelsen af et speciale i et humanistisk fag været sat til ti arbejdstimer. Nu har dekanen dekreteret yderligere besparelser.

Det sker ved, at specialecensorer fremover skal yde samme arbejde, men blot betales det halve i honorar. De ti timer, som indtil nu har været satsen, er ikke en fyrstelig, men en rimelig timetildeling for læsning og vurdering af en 80-siders afhandling, den studerende har brugt et helt semester eller mere på at skrive. Det virker uretfærdigt.

Ét er, at fem timers læsning af en 80-siders afhandling langt fra er nok til at kunne yde vejlederen et modspil i bedømmelsen. Det vil give vejlederen alt for stor indflydelse på karakteren. Noget andet er, at jeg personligt anser det for umuligt at levere en forsvarlig vurdering, som jeg fagligt vil kunne stå inde for, på den af dekanen foreslåede tid.

Noget helt tredje er det signal, denne nedprioritering sender til de studerende: ’Kvalitet i udført arbejde er ikke noget, vi vurderer højt her på Københavns Universitet.’ Det kan Københavns Universitet umuligt være tjent med.

Søren Peter Hansen er lektor på DTU og medlem af det landsdækkende censorkorps for faget dansk

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Hans Aagaard
  • Dorte Sørensen
Hans Aagaard og Dorte Sørensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu