Læserbrev

Læserbrev: Vi skal lære af fejl – ikke straffe

Debat
7. november 2017

Vi har i Region Hovedstaden i årevis arbejdet for åbenhed om fejl på hospitalerne.

Desværre ser vi nu tendenser til, at sundhedspersonale i stigende omfang holdes personligt ansvarlige for fejl begået, mens de udfører deres arbejde.

Det ser vi eksempelvis i den meget omtalte sag fra Svendborg, hvor en læge er blevet dømt for såkaldt grov eller gentagen forsømmelighed – og vi kan se det i vores egen region, når sundhedspersonale i 1813 politianmeldes i forbindelse med de ulykkelige sager, hvor tre unge drenge har mistet livet til meningitis.

Det er en bekymrende udvikling.

Det stigende fokus på enkeltsager i medierne, som afkræver øjeblikkelige reaktioner fra politikere og myndigheder, skaber grobund for en usund kultur på vores hospitaler.

Hvis sundhedspersonalet konstant skal kigge sig over skulderen i frygt for at blive hængt ud på forsiden eller blive politianmeldt i sager om fejlskøn, risikerer vi, at vi skaber en kultur, hvor medarbejderne helt forståeligt fortier fejl frem for at dele dem. For hvis fejlene ikke kommer frem i lyset, lærer vi ikke af dem.

Sundhedsvæsenet består jo af mennesker, og mennesker begår fejl. Lægegerningen baserer sig i stor udstrækning på skøn. Et fagligt underbygget skøn, men ikke desto mindre et skøn. Det er et menneskeligt vilkår, som vi ikke skal modarbejde i illusionen om, at sundhedsvæsnet kan blive fejlfrit.

Jeg forstår godt, at medierne fortæller om enkeltsager, hvor systemet har fejlet. Jeg forstår godt, at politikerne reagerer på de enkeltsager, medierne fortæller om. Og jeg forstår også, at Styrelsen for Patientsikkerhed griber ind i en række sager. Sundhedspersonale har et helt særligt ansvar.

Hvis det bevidst handler mod patientens bedste eller udviser grov forsømmelighed, så skal den enkelte naturligvis holdes ansvarlig – i sidste instans strafferetsligt.

Selvfølgelig skal vi også diskutere, hvorfor sundhedspersonale begår fejl. Vi skal have en løbende dialog med Sundhedsministeriet, den administration, jeg er ansvarlig for, patientforeningerne, fagforbundene og medarbejderne.

Men jeg vil gerne påpege, at vi skal passe på, at systemet ikke overreagerer. For så risikerer vi, at de foranstaltninger og regler, der netop er indført for at sikre patientsikkerheden, reelt set modarbejder den på den lange bane. Vi risikerer at kompromittere den åbne kultur, vi har arbejdet for i mange år, hvor fejl er noget man erkender og lærer af – ikke fortier.

Vi skal ikke have et sundhedsvæsen som det amerikanske, hvor sundhedspersonalet og hospitalerne bruger enorm energi og ressourcer på gardere sig imod sagsanlæg. Når sanktioner erstatter tilliden med mistro og fortielse, svækkes patientsikkerheden.

Hjalte Aaberg, regionsdirektør i Region Hovedstaden

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lars Steffensen

"Hvis sundhedspersonalet konstant skal kigge sig over skulderen i frygt for at blive hængt ud på forsiden eller blive politianmeldt i sager om fejlskøn, risikerer vi, at vi skaber en kultur, hvor medarbejderne helt forståeligt fortier fejl frem for at dele dem. For hvis fejlene ikke kommer frem i lyset, lærer vi ikke af dem."

1. Det er godt at være motiveret af ønsket om at være dygtig, men der er ikke noget galt i at kombinere det med et ønske om ikke at lave fejl. En grad af kontrol kan også motivere folk til at holde sig fra opgaver som de ikke har kompentencer nok til at klare.

2. Vi bør stole på at sundhedspersonaler tager deres opgaver alvorligt og at de ikke lyver om deres indsats for at fremme deres karrierre. Det kan også forebygges ved at man i vigtige tilfælde undersøger hvad der er gået galt.

Det danske sundhedsvæsen bør ikke forringes for at gøre livet mere mageligt for folk der sjusker med deres arbejde.

Niels Duus Nielsen

"Vi risikerer at kompromittere den åbne kultur, vi har arbejdet for i mange år, hvor fejl er noget man erkender og lærer af – ikke fortier."

Jeg er helt enig med regionsdirektøren, når vi taler om sundhedsvæsenet, som i sidste ende blot forsøger at få enderne til at mødes på trods af grønthøstere og politisk styring. Det er menneskeligt at fejle, og det er det eneste, vi lærer noget af.

Derimod kunne jeg godt tænke mig, at de politisk ansvarlige kan straffes, da det er dem, der hele tiden begår de samme fejl om og om igen, uden nogensinde at blive stillet til ansvar for deres handlinger. Det er svært at finde et velafgrænset segment af befolkningen med samme kriminalitetsrate som Venstres folketingsgruppe (som Preben Wilhjelm har udtalt), og alligevel får de lov at blive siddende.

At begå en fejl er menneskeligt, at begå den samme fejl igen og igen er dumt. De ansatte i sundhedsvæsenet er ikke specielt dumme, er mit indtryk, så de vil helt sikkert kunne lære af at fejlene bliver undersøgt. Politikerne derimod har længe bevist, at de intet lærer af deres fejl, så de må være meget, meget dumme. Eller også er de bare meget udspekulerede, med andre ord onde.

Steffen Gliese, Randi Christiansen, Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel, Johnny Winther Ronnenberg og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Nils Grøngaard

Selvfølgelig er det vigtigt at erkende at det er menneskeligt at fejle, og som samfund bør vi derfor fokusere på at lære frem for straks at fare frem med bål og brand mod den enkelte. På den anden side er der nu engang en grund til at læger gennemgår en lang uddannelse og får en høj hyre. I øvrigt er de jo på ingen måde alene om at risikere at blive stillet til ansvar for fejl, det samme gør fx chauffører og bygningsingeniører. Når andre kan blive dømt ved en domstol er der vel som udgangspunkt ingen grund til at give sundhedspersonale en særstilling.

Et andet aspekt er, at en del af problemerne i sundhedsvæsnet måske skyldes et stadigt større økonomisk pres, som må forventes at gå udover den faglige kvalitet af lægers og sygeplejerskers arbejde. Når man fx hæver barren for hvornår borgerne kan få akut hjælp stiger risikoen for at overse noget kritisk vel alt andet lige, jf. sagerne om meningitis. Men det er selvfølgelig en vinkel som regionsdirektøren formentlig er mindre interesseret i at få frem i lyset.

Lars Steffensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Niels, selvom politikere der har begået noget kriminelt straffes med bøder og /eller fængsel, er der desværre ikke noget, der forhindrer dem i at stille op igen - og blive genvalgt - hvis det 'kun' drejer sig om økonomisk svindel :-(

Randi Christiansen

Lige præcis niels, ansvaret bør placeres, hvor det hører hjemme nemlig hos de politikere, som har ansvaret for underminering af den offentlige sektor med deres ekstremt uvederhæftige strategi om at indkassere et muligt besparelsespotentiale på 2% om året, INDEN det er indtrådt.

Men så er jorden jo også gødet, for at privatprofitørerne kan overtage offentlig infrastruktur og dermed gafle den stensikre profit, der er i at sælge ydelser til dække af borgernes livsvigtige behov.

Dumhed og korruption af værste skuffe, og som selveste per stig møller - bedre sent end aldrig, hvor var han med det budskab, da han var en del af magten? - forleden i prime time tv gjorde opmærksom på, så nærmer sig høtyvene, hvis man fortsætter med denne udpining af den offentlige sektor, som er fælleseje, og demed af borgernes livskvalitet.

Eva Schwanenflügel og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Randi, hvornår og i hvilket program så du Per Stig Møller? Det missede jeg desværre.

Randi Christiansen

Eva - forleden hos clement

Eva Schwanenflügel

Tak Randi :-)