Kommentar

Private virksomheder har brug for pædagoger

Danmark har behov for erhvervspædagoger. Pædagoguddannede, der kan hjælpe private virksomheder med at tage deres sociale ansvar og integrere udsatte unge i deres produktion
Debat
14. november 2017

Lige nu har vi en stor gruppe unge, primært mænd, der aldrig har været gode til ’røv til sæde’-undervisning og aldrig har vundet fodfæste i uddannelsessystemet. Unge mennesker, der keder sig og finder på dumme ting, som ikke sjældent er på kant med loven.

At stå uden for arbejdsmarkedet og uddannelsessystemet i ungdomsårene kan blive skelsættende for resten af livet. Og når mange virksomheder i stigende grad efterspørger arbejdskraft, er der ingen grund til at lade de unges ressourcer forblive uudnyttede.

Det, der er brug for, er virksomheder med viden om, hvordan man lærer medarbejdere op. Det skal kombineres med særlige pædagogiske kompetencer. Det kræver nemlig alternativt pædagogisk arbejde at håndtere mennesker, der har oplevet skævere ting end de fleste, og sørge for, at de bliver godt integreret i en virksomhed.

Helt konkret mangler vi en særlig type pædagog, der ikke laver pædagogisk arbejde, som man kender det, men derimod bedriver pædagogik ved at lave manuelt arbejde side om side med borgeren, der befinder sig på kanten af samfundet. På den måde kan pædagogen agere rollemodel.

Hvorfor uddanner vi ikke pædagoger til andet end at passe børn i institutioner? Som de pædagogiske uddannelser er i dag, vælger man hurtigt at arbejde med normalområdet eller specialområdet. Enten passer man børn i daginstitutioner, eller også arbejder man for eksempel med handicappede eller i døgninstitutioner.

Vi skal ud over den søjletænkning, der præger og spænder ben for arbejdsmarkedet, og i stedet bruge kompetencer efter behov. Pædagogiske uddannelser bør have øje for det private erhvervsliv og oprette en særlig pædagogisk linje med dette fokus. En linje, hvor der tages højde for, at der er et nyt afsætningsmarked. Erhvervspædagogen har de fornødne ressourcer og kompetencer, der skal til for at skabe struktur og forudsigelighed om de socialt udsatte på arbejdsmarkedet.

Bonus til virksomhederne

Socialt udsatte befinder sig imidlertid sjældent i virksomhedernes foretrukne rekrutteringsbase. Derfor er det nødvendigt, at der skabes et væsentligt økonomisk incitament til at ansætte dem. Det vil gavne alle inklusive samfundsøkonomien.

Det offentlige Danmark kan også påvirke området ved at stille krav til virksomhederne. Hvorfor er det ikke et parameter for, at man kan samarbejde med såvel kommuner som regioner og staten, at man tager et socialt ansvar? Hvorfor er det ikke et krav, hvis man vil være leverandører til det offentlige? Det må være noget for noget.

Forbrugere kræver ansvarlighed

Udover mere direkte økonomiske incitamenter er det værd at bemærke, at virksomheder, der handler socialt ansvarligt, også styrker deres kommercielle potentiale. De får mulighed for at blive frontløbere og forbilleder, hvilket i sidste ende kan give dem en unik markedsposition.

I dag nærer mange borgere mistillid til de traditionelle institutioner, og derfor må de private virksomheder tage ansvar og spille en større rolle end hidtil for at løse nogle af de udfordringer, vi står overfor. Det er på samme tid virksomhedernes kors at bære og en enestående mulighed for at gå forrest, vise vejen og høste al den goodwill, som borgerne lige nu mangler et sted at placere. Fremtidens forbruger kommer til at straffe de virksomheder, der ikke lever op til ansvaret.

Desuden bliver der i fremtiden en intens kamp om at være bedst til at tiltrække arbejdskraft og integrere socialt udsatte unge borgere. Sidstnævnte evne er et overset konkurrenceparameter virksomhederne imellem. Og i øvrigt er mennesker, der har oplevet, at deres arbejdsplads har givet dem en håndsrækning på et skelsættende tidspunkt i livet, de mest loyale og hårdtarbejdende af slagsen.

Steffen Høgh er pædagog, master i positiv psykologi og direktør i 3R Kontor

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Søren Jacobsen

Den latterlige udvikling forsætter. Det er ikke de unge den er gal med. Det er den måde Danmark er begyndt at indrette sig på den er gal med. Men det siger ingen. For så saver de jo den gren over de selv har sat sig mageligt tilrette på bag deres innovative hævesænkeborde med gode lønninger, solide pensionsordninger og fast ansættelse så langt øjet rækker.

Jo, Danmark er så sandelig blevet "moderne". Nytteløs innovativ "moderne", når det betaler sig.

Bjarne Bisgaard Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Søren Jacobsen

Der foregår et enormt svigt over for de unge, som "opdrages" til en adfærd som om verden ligger sig foran deres fødder. Men det kommer den til at gøre for lang langt de færreste. De unge opdrages til en fantasi, som ikke findes. Har været på en ungdomsuddannelse for at se nærmere på forholdene. Efter den oplevelse kan jeg mere end godt forstå, hvorfor danske virksomheder foretrækker arbejdskraft fra Polen frem for den danske ungdom.

Søren:
Gider du lige uddybe din sidste artikel, du postulerer uden at fortælle hvad der gør forskellen på danske unge og polakker. jeg tror umiddelbart du har en pointe, lad os få den frem så mange kan få gavn af den. I øvrigt fint hvis pædagoger kan få et bredere virkefelt vel at mærke hvis personen er til det. Det er nok ikke den pædagog som ikke har været ude i livet inden uddannelsen.

Søren:
Gider du lige uddybe din sidste artikel, du postulerer uden at fortælle hvad der gør forskellen på danske unge og polakker. jeg tror umiddelbart du har en pointe, lad os få den frem så mange kan få gavn af den. I øvrigt fint hvis pædagoger kan få et bredere virkefelt vel at mærke hvis personen er til det. Det er nok ikke den pædagog som ikke har været ude i livet inden uddannelsen.

Søren Jacobsen

Viggo Okholm, jeg foreslår du selvtager ud og oplever vores "moderne" ungdom. Så kan du på 1. hånd selv lave din egen vurdering.

Søren:
Indrømmet.j eg ældre mand på 72 har taget fri og nyder tiden med min hustru og min buddhisme og håber så at min indflydelse og engagement kan ske forholdsvis passivt. Jeg skal nok stemme. Men fine bemærkninger fortæller jo at du har en anke omkring de danske unge, men ikke hvordan og hvad du synes er galt og uansvarligt. Jeg tvivler på at unge polakker generelt a er bedre, men de kan give den en skalle en tid og så ha et grundlag i hjemlandet.