Læserbrev

Spanien har et generelt demokratisk problem

22. november 2017

Der har i den sidste tid været mange indlæg om situationen i Catalonien. Situationen angår dog ikke kun Catalonien, men demokratiet i Spanien og centralregeringens rolle i netop det. Konflikterne er et eksempel på et generelt demokratisk problem.

Det spinkle demokrati, som efter Francos død udkrystalliserede sig i forfatningen af 1978, har siden været kampplads for voldsomme politiske kampe. Man har blandt andet lukket aviser. Tidligere foregik dette i Baskerlandet med den begrundelse, at forbuddene gjaldt for de aviser eller organisationer, som støttede terrorismen.

Nu er turen kommet til Catalonien – dog med den ikke ubetydelige forskel, at den politiske proces har været eksemplarisk fredelig fra de catalanske myndigheder og befolkningens side.

Den spanske centralregering har i mange år sløret tredelingen af magten med en bevidst sammenblanding af jura og politik. Forfatningsdomstolen har fået magt til at føre sag imod politikere, som udtaler sig imod forfatningen. En beslutning, som i øvrigt er blevet kritiseret af Europarådets Venedigkonvention.

Resultaterne er politivold, fængsling af demokratisk valgte catalanske politikere og suspendering af det catalanske selvstyre. Catalonien forsøger en demokratisk behandling af ønsket om et større selvstyre, mens centralregeringen demonstrerer en antidemokratisk autoritet for at forhindre det.

Centralregeringen styres af Partido Popular, et parti, der rummer ultraliberale og meget konservative grupper med klare autoritære tendenser. At partiet helt oppe i den øverste ledelse er påviseligt gennemkorrupt gør ikke deres demokratiske sindelag mere troværdigt.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Toke Andersen
  • Eva Schwanenflügel
Toke Andersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det er åbenbart ikke et demokratisk problem at de catalanske selvstyre politikere tilsidesætter forfatningen?

Gert Hansen og Jesper Harder Søndergaard anbefalede denne kommentar

Sikke et farvet indlæg. Der er ligeledes korruption i det catalanske parlament, hvor Puigdemont afskedigede medarbejdere, som ikke var for uafhængighed. Et ulovligt valg er ikke demokratisk ... Information må have andre journalister på stedet, og måske de skulle undersøge de mindre byer i Catalonien, og ikke kun feriestedet Barcelona, hvor de sendte en digter ned. Girona er uafhængighedsvælgernes højborg, hvilket kan ses i skolerne mv.