Kommentar

Man tager fra de fattige og giver til os alle sammen

Hvis regeringen vil love guld og grønne skove på velfærdsområdet, må den til lommerne. I dag finansierer man i stedet ved hjælp af Satspuljen og tørrer dermed regningen af på dem med de laveste indkomster. Det burde alle røde partier sætte sig op imod
Debat
25. november 2017

»Aftalen er indgået af alle partier undtagen Enhedslisten.«

Sådan lyder det år efter år, når resultaterne af de tilbagevendende satspuljeforhandlinger præsenteres. Og år efter år stiller alle socialordførerne sig storsmilende frem og praler af de millioner, de har forhandlet hjem til hjemløse, anbragte børn og andre sociale indsatser. Men satspuljeaftalen er ikke noget at være stolt af.

Hvad de øvrige partier ikke fortæller, er nemlig, at pengene til de sociale indsatser tages fra dem, der har mindst – pensionister, kontanthjælpsmodtagere og personer ramt af arbejdsløshed. Derfor er Enhedslisten ikke med i aftalen om satspuljen. Men det er ikke det eneste problem. Nu er partierne også i stigende grad begyndt at sende pengene til brede velfærdstiltag i stedet for de socialt udsatte, som de ellers påstår at ville hjælpe.

Den oprindelige tanke var, at pengene skulle gå til indsatser for socialt udsatte. Hjemløse, kvinder i prostitution – mennesker, der lever på kanten. Men i dag går færre og færre af puljens midler rent faktisk til indsatser, der gavner socialt udsatte. I stedet bruges pengene på sundhed og brede velfærdstiltag, der kommer alle danskere til gode. Man tager fra de fattige og giver til – nå ja, os alle sammen.

Flyverdragter og julegaver

I sin oprindelige form var satspuljen hamrende asocial og med til at øge den i forvejen stigende ulighed i Danmark. Uligheden mellem dem, der er på arbejdsmarkedet, og dem, der står udenfor, stiger og stiger, når overførselsindkomsterne ikke får lov at følge med lønudviklingen. For det er fidusen bag satspuljen.

I 2017 betyder satspuljen eksempelvis, at en folkepensionist har 7.716 kroner mindre mellem hænderne, mens en sygemeldt på dagpenge må undvære 11.385 kroner i år. Det er mange penge for i forvejen trængte mennesker. Penge, som kunne være brugt på lejrskoler, flyverdragter eller julegaver, men som i stedet går til plejehjemsportaler og bekæmpelse af bandekriminalitet.

I dag er satspuljen ikke bare asocial – vi mener faktisk, at den administreres i strid med puljens oprindelige formål: at forbedre indsatsen for socialt udsatte og personer på overførselsindkomster.

På sin hjemmeside beskriver Socialministeriet socialt udsatte voksne som personer, der kæmper med sociale problemer som hjemløshed, misbrug, psykiske lidelser, prostitution eller vold i nære relationer. Sammenholder man den definition med dette års satspuljeaftale, ser man, at indsatser som Exit prostitution og kommunale stofindtagelsesrum er udløbet, men at der til gengæld er bevilliget næste 100 millioner kroner til behandling af personer med kroniske lidelser.

Der er ingen tvivl om, at personer, der lider af psoriasisgigt, knogleskørhed eller epilepsi, skal have ordentlig behandling, fuldstændig ligesom at retssikkerheden for personer med handicap eller børn i komplekse skilsmisser skal sikres. Men vi kan forhåbentlig også blive enige om, at der her er tale om brede sundheds- og velfærdsindsatser, der hører hjemme på finansloven, og som burde blive finansieret af vores progressive skattesystem – ikke af de mennesker, der i forvejen har mindst.

Træd dog ud af forliget

Faktisk er det ikke kun Enhedslisten, der år efter år kritiserer satspuljen. Alle partier fra rød blok er tilsyneladende enige om, at puljestrukturen er en katastrofe for socialpolitikken. For det første fordi det skaber stor usikkerhed for de mange organisationer, der leverer den store og gode indsats i satspuljens projekter. Projektstyringen af socialpolitikken betyder, at socialt udsatte mennesker risikerer at miste adgang til behandling og støtte fra den ene dag til den anden, når sociale projekter udløber.

I år er det altså tilfældet for personer med stofmisbrug, eller som lever i prostitution. For det andet sker det alt for ofte, at værdifuld erfaring fra de mange gode projekter går tabt, fordi kommunerne ikke har økonomi til at driftssikre projekterne, når de udløber.

Alt det lader Socialdemokraterne, SF, Alternativet og Radikale til at være enige med Enhedslisten om. Selv Dansk Folkeparti er med på kritikken. Alligevel sætter alle partier – undtagen Enhedslisten – sig om forhandlingsbordet og indgår nye aftaler år efter år.

Indsatser for socialt udsatte borgere er hjerteblod for Enhedslisten. Derfor forstår jeg også godt, at det er fristende at få sit navn på aftaler, der lover bedre forhold for eksempelvis misbrugere eller voldsramte. Det er sikkert også dejligt, at de kan være med til at finansiere brede indsatser for os alle sammen på velfærdsområder, der tørster.

Men vi kommer aldrig nærmere en ny, sikker og mere fair finansiering, hvis ikke andre partier vil tage konsekvensen og træde ud af forliget. For så længe, forliget binder, kan vi nemlig ikke afskaffe puljen. Heller ikke selv om vi får en ny regering og et nyt flertal.

I den bedste af alle verdener skulle pensionister og arbejdsløse have alle de knap 15 milliarder kroner tilbage, som er blevet dem frastjålet siden satspuljens oprettelse i 1990’erne. Jeg er klar over, at det har lidt lange udsigter. Men vi vil som minimum kræve, at satspuljens midler administreres i overensstemmelse med puljens formål, og at hver en krone bruges på samfundets svageste.

Hvis regeringen vil love guld og grønne skove på velfærdsområdet, må de til lommerne i stedet for at tørre regningen af på dem med de laveste indkomster. Det er kun fair, og det håber vi, at de røde partier vil være med til – sammen med Enhedslisten.

Pernille Skipper er socialordfører for Enhedslisten

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Marie Sanne Caroline Malmros

Kære Enhedslisten i skal ikke indgå kompromis om det her. Satspuljen skal afskaffes. Det er noget forbandet svineri.

Torben Skov, Trond Meiring, Kim Houmøller, Carsten Svendsen og Lars Bo Jensen anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Hvorfor tog I så ikke chancen for at gøre en reel forskel ved at påtage jer posten som integrations-og beskæftigelsesborgmester?

Eva Schwanenflügel

Enig med Randi Christiansen. I kan ikke være bekendt at svigte alle de håbefulde mennesker, som stemte på jer i København, når I havde lovet at gøre noget seriøst ved den måde kommunen forvalter beskæftigelsesområdet på.
I kunne have gjort en kæmpe forskel, ligesom jeres partifælle i Norddjurs, Ulf Harbo har gjort.
Det er virkelig dårlige undskyldninger, Enhedslisten er kommet med for at undgå at tage ansvaret på jer. Men sagen er jo i virkeligheden, at I er rædde for Enhedslistens image, hvis I bliver udsat for medierne ved en eller anden imaginær skandale, ikke ?
Du udtalte selv, at I ville gå efter Overborgmesterposten, hvis I fik stemmer nok. Alle troede jo, at det betød Enhedslisten ville kæmpe for borgerne.
På Enhedslistens egen hjemmeside skrev Nina Hedeager Olsen, at hun "brænder for beskæftigelsesområdet", så konklusionen for vælgerne var klar; hvis ikke hun blev Overborgmester, ville hun ihvertfald satse på at blive Beskæftigelses- og integrationsborgmester.
Anna Mee Allerslev blev udråbt som Anna Ansvarsløs, og hun blev virkelig hetzet for at være en iskold og kynisk politiker, der overhovedet ikke havde intentioner om at forandre noget, selvom Enhedslisten påpejede gang på gang, at loven blev fortolket alt for stramt. Ligesom Alternativet.
Men nu hvor stemmerne er talt op, lyder der helt andre toner. Nu er det pludselig kun Christiansborg, der kan gøre en forskel.
Det er kommet frem, at Enhedslisten har planlagt at det skulle være miljø og teknik mindst et halvt år før valget. Med andre ord har I stukket jeres vælgere blår i øjnene i lang tid.
Jeg siger ikke, at miljøet ikke er vigtigt, for det er det. Men hvorfor kunne Alternativet ikke få posten, den stod jo som nummer to på deres ønskeliste? De ville bestemt have beskyttet mod cementering af Fælleden og havnetunnelen. De er jo også grønne.
Så havde der været fri bane for Enhedslisten til Beskæftigelsesforvaltningen.
Men nej, det er vel for besværligt, og det er øretævernes holdeplads, så Enhedslisten skal ikke have noget klinket..
Jeg lyder bitter, for det er jeg.
Troede trods alt aldrig den dag ville komme, hvor min tro på Enhedslistens integritet brat blev knust.

Susanne Riis, Lars Adrian, Katrine Damm og Britta Hansen anbefalede denne kommentar

Regeringen vender hver en hjemløs, så mønterne falder ud af lommerne, og tømmer hver en ønskebrønd, de fattige politikkere har lavet en lov som forbyder tiggere, og fremlagt lovforslag om forbud mod de fattige. Altimens man på national TV hører økonomiministerens skingre stemme skrige, som om han er ved at få et hjerteanfald: "Det er landsforræderi, falsk og dybt skadeligt at påstå, at ulighed er et problem; DER FINDES IKKE FATTIGDOM I DANMAK".

Susanne Riis, Katrine Damm, Trond Meiring, Flemming Berger, Lise Lotte Rahbek, Dorte Sørensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Den lov skal ændres, men det gøres ikke ved at EL tog Beskæftigelses- og integrationsborgmester posten. Ændringen skal ske i Folketinget.
Den radikale borgmester satte en ære i at opfylde loven til punk og prikke og ikke som andre kommuner forsøgte at omgås lovens bogstaver. Derfor var der flere i København , der ikke fik den støtte og hjælp som de burde have. Hvis Venstre borgmesteren vil fortsætte denne praksis, så må EL frem i skoene og for stemme imod lovens opfyldelse til punkt og prikke i København.
Men loven SKAL ændres i Folketinget, hvor Finn Sørensen( EL) arbejder hårdt på det. Problemet er i mine øjne at socialdemokraterne og DF ikke arbejder for at få loven ændre selv om de vil have bedre velfærd osv ..

Eva Schwanenflügel

Undskyld Dorte, men du tager inderligt fejl når du mener, at Københavns kommune og Anna Mee Allerslev fortolker lovens bogstav korrekt, og at andre kommuner forsøger at omgås lovens bogstav, for det er lige omvendt. Københavns kommune har siden 2010 - altså flere år FØR reformen om førtidspension og fleksjob blev vedtaget - strammet grebet om de udsatte borgere så meget, at der de facto hersker komplet retsløshed på beskæftigelsesområdet pt. Loven er i venligste forstand overimplementeret, og der findes en alenlang liste af kontroltiltag, tilsidesættelse af lægeerklæringer til fordel for købte diagnoser hos private aktører, syltning af sager i årtier, og jeg kunne blive ved.
Til gengæld findes der andre kommuner, hvor man er gået den stik modsatte vej - uden at bryde loven, vel at mærke - og har fundet ud af både at hjælpe borgerne, samtidig med at man hjælper økonomien.
Prøv at læse hvad jeg har skrevet idag på den tråd om Alternativet af David Rehling, der har jeg foreslået nogle artikler af forfatter Lisbeth Riisager Henriksen, som omhandler Københavns kommunes misforvaltning.
Selvfølgelig fjerner det ikke satspuljen, hvis Enhedslisten tog Beskæftigelsesforvaltningen under sine vinger, men hvis København formåede at behandle sine borgere med mere værdighed og humanisme, kunne det jo være, det smittede af på resten af landet. Man skal som bekendt starte et sted, og handling taler højere end ord :-)

Enhedslisten bør lægge kortene på bordet; lav en beregning over hvor meget politikerne har stjålet fra bunden af befolkningen de sidste 10 år? Hvor mange er ramt gennem årene og hvor mange penge er der i alt fjernet - og givet til virksomhederne, til middelklassen, samt overklassen.

Nedskæringseksperimentet er en katastrofe for de befolkningsgrupperne som det gik ud over. De laveste lønninger skal forhøjes og ligeledes skal overførelsesindkomsterne forøges til et niveau som er til at leve for i et land med høje huslejer, og der skal bygges almene boliger til en husleje som de fattige kan betale; den sociale sikkerhed for bunden af danmark skal forøges.

Her er en oversigt over de mange nedskæringer https://www.avisen.dk/vigtigste-politiske-reformer-og-beslutninger-2007-...

Susanne Riis, Katrine Damm, Trond Meiring, Dorte Sørensen, Ebbe Overbye og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Dorte, kunne ikke lige komme i tanke om hvad titlen var på David Rehlings artikel, men her er den :
"Alternativets kattepine : Alternativ politik får vi ved [sæt selv ind] "
Det er virkelig gode artikler, Lisbeth Riisager Henriksen skriver !
Pudsigt, kan se at Peter Sterling lige har linket til en af dem, det er den oversigt over love der er henvisning til fra en anden af Lisbeth Riisager Henriksens blogge, som du netop kan finde i tråden næsten i slutningen.

Dorte Sørensen

Eva, Det kan godt være at jeg er hurtig ude - men jeg blev så vred over at folk giver EL skylden for at folk ikke kan få de ydelser og pensionen de burde.
I mine øjne bør det ændres i Folketinget og her er det i mine øjne det største problem,at socialdemokraterne mv. ikke vil foretage disse ændringer så folk der bliver syge, ledige osv. ikke kan opretholde et værdigt liv.

Randi Christiansen, ingemaje lange, Trond Meiring og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Listen over nedskæringer er lang, men for hver af dem, har der været journalister som har lavet beregninger over hvor mange som er ramt, og hvor meget det er taget fra de udsatte.

Det er på tide at samle den gruppe at journalister og andre, for at få en samlet oversigt over, hvor meget der er taget fra de socialt udsatte i årenes løb, det er på høje tid.

Vi har et demokrati som bevidst skaber fattigdom. I alt vurderer Eurostat, at 18 procent af den danske befolkning befinder sig i risikozonen for at ryge ud i fattigdom eller bliver socialt ekskluderet. Hundrede tusinde i bunden af samfundet har fået fjernet livsgrundlaget, derfor eksploderer uligheden i disse år.

Ifølge tal fra Kommunernes Landsforening blev der fra 2009-2014 sparet 1,7 milliarder kroner på handikapområdet - med hvilket formål? Der skal skabes tryghed for borgerne i bunden, alle andre skal nok klare sig.

Rådet for Socialt Udsatte har foretaget beregninger på baggrund af tal fra Danmarks Statistik. Fra 2010 til 2011 sparede kommunerne ca. ni milliarder kroner på de kommunale serviceudgifter. Af dem er ca. 7 procent blevet sparet på tilbud til de socialt mest udsatte borgere såsom sindslidende og misbrugere. En gruppe, der ellers kun tegner sig for tre procent af de samlede udgifter på serviceområdet.

Socialt udsatte mærker i højere grad end resten af befolkningen kommunernes budgetbesparelser. Hvor de samlede kommunale budgetter i gennemsnit er blevet barberet ca. 4 procent, er der i gennemsnit skåret 8,2 procent af udgifterne til de socialt udsatte.

Regeringens forslag til mindre velfærd bygger på et særdeles grundigt arbejde gennemført for partiet af et hold af ihærdige lobbyfirmaer, med tilknytning af ultraliberale politiske aktivister, og er selvfølgeligt sponsoreret af Dansk Industri samt interesserede virksomheder med penge på kistebunden, dette lugter langt væk af særinteresser, bestilt propaganda og politisk spin.

Når vi køber ind i et supermarked, ender pengene øverst i samfundet, hos milliardærerne. Pengene siver så at sige opad, væk fra bunden, væk fra de fattige. Ikke bare siver pengene opad, men den hastighed som de siver opad med er accelererende.

Katrine Damm, Trond Meiring, Trond Meiring, Ebbe Overbye og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Dorte, godt ord igen, jeg har vist også været noget hed under hanekammen :-)
Synes nu ikke folk bebrejder Enhedslisten for at være skyld i at de ikke kan få de rette ydelser, vi er bare mega skuffede over at EL har fravalgt den borgmesterpost, alle havde regnet med at de tog - og ikke uden grund, for spidskandidaten havde jo selv sagt, at hun "brænder for beskæftigelsesområdet".
Det handler om helt andre ting end ydelser ; det handler om at folk på det nærmeste bliver udsat for psykisk tortur, de bliver jaget fra Herodes til Pilatus om og om igen uden nogen form for meningsfuldhed, de mister deres værdighed og udvikler nye lidelser, fordi de ikke kan få bare den mindste smule fred. Det er SYGE mennesker, vi taler om, ikke grådige gribbe..
Men du har da fuldstændig ret i, at det største problem er Socialdemokratiet og de andre partier, der lavede den forkætrede reform. Med undtagelse af, at København altså - som før nævnt - tyvstartede med nedskæringerne og skruede op for kontrolregimet flere år før alle andre kommuner !
Gør mig den tjeneste at læse de blogge af Lisbeth Riisager Henriksen jeg har anbefalet, så tror jeg du vil få en øjenåbner, desværre ikke af de rare. Det lader til, at retorikken om kontanthjælpsmodtagerne har overtrumfet virkeligheden, og det er en anden grund til, at jeg sådan ville have ønsket EL ved roret i Beskæftigelsesforvaltningen. Der hersker den sygeste kultur, og der trænger i den grad til en storvask af dimensioner, så folk fik øjnene op for de groteske ting, man udsætter syge borgere for.

Katrine Damm, Trond Meiring, Ebbe Overbye og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

PS. Fik skrevet at det handler om helt andre ting end ydelser. Der skulle have stået : Det handler OGSÅ om helt andre ting end ydelser.
Peter Sterling har fuldstændig ret, vi mangler et overblik over, hvor meget der er blevet sparet, ( læs: stjålet ) fra underklassen og de socialt udsatte i løbet af de sidste 25 år.

Katrine Damm, Trond Meiring og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Vi er nødt til at stå sammen, da vi befinder os midt i en velfærdskrig, og ser den stigende sociale vold fra folketingsmedlemmernes side, med en syg uhæmmet trang til at kontrollere befolkningen. Skiftende regeringer, heriblandt Socialdemokraterne i koalition med virksomhederne har travlt med at skære ind til benet med såkaldte reformer, alt i mens Moderniseringsstyrelsen sikrer mere kontrol, tvang og sanktion udliciteret til virksomhederne.

Mammon er gud, alt og alle er underordnede finansverdenen og virksomhederne, som lider af grådighedsstress. De danske politikere har formået at monopolisere den politiske dagsorden til fordel for virksomhederne, landbruget, og en privilegeret klasse.

Flere nedskæringer er på vej i finansloven for 2018. Dette betyder flere penge til erhvervslivet, og der igennem mere propaganda om "nødvendige nedskæringer". Penge i dag i den politiske proces, skaber helt uberettiget indflydelse. Vi skal have Danmark ud af reformhelvedet.

Hvordan undgår man at blive som de politikere som vil fjerne menneskerettighederne? Hvordan undgår man at miste sin solidaritet, humanitet og medmenneskelighed? Hvordan undgår man at rykke til højre og blive ja-siger, stemme for nedskæringerne, skabe love som smadrer de socialt udsattes livsgrundlag?

Danmark har i dag indbyggede strukturelle systematiske voldelige elementer, mange af de love som vedtages i folketinget bevirker at ofrene af den politik som føres ødelægges psykisk, f.eks. dem som lider under lovene om førtidspension, flexjob samt den efterfølgende lov om øget betaling fra kommunernes side.

Alle politikere fra det yderste højre og til SF sanktionerer en politik som gør bunden af Danmark fattigere og øger uligheden. Omvendt er der øget deregulering af markederne, nedskæring af virksomhedernes skat, samt indsættelse af de rige i ledende stats jobs.

Den eneste håb er at få folk til at forstå, hvad der sker, ved at få historierne ud i medierne angående de socialt udsatte, vi skal have de enkeltes historier ud i medierne, hvilket praktisk talt er umuligt i dagens aviser pga. de overbetalte journalister.

Vi kæmper for en retfærdig procentvis del af samfundskagen, imod minimalstaten og blinde politikere med sociale skyklapper på, imod devaluering af den almindelige vælgers stemme til fordel til princippet; en million en stemme, som er blevet normen ved de riges lobbyfirmaer og propagandamedier.

Katrine Damm, Eva Schwanenflügel, Ebbe Overbye og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Tak til Pernille Skipper Enhedslisten for hendes indlæg om satspuljen. Jeg er helt enig. Afskaf den pulje snarest muligt. Det er de lånte fjer, som alle de andre tilhængere af Satspuljen pryder sig med. Det ligner ikke noget at stå at rose sig selv og sit eget parti for det sociale engagement, når pengene er hevet ud af lommerne på mennesker: pensionister , sygedagpengemodtagere, kontanthjælpsmodtagere og dagpengemodtagere, som ikke har set en eneste forbedring af deres ydelse i årevis tvært imod. Skam Jer V, K, LA, A, RV, DF, og SF, så dumme er vi vælgere ikke, at vi lader os imponere af Jeres årlige gavegilde til alle mulige sociale formål, som er betalt af de fattige selv. Endnu mere opsigtsvækkende er Pernille Skipper Enhedslistens påvisning af, at Satspuljen nu bruges til at omfordele midler fra de svagest stillede til middelklassen. En slags neoliberal version af Satspuljeaftalen: Ve jer ledige og syge, at I skynder Jer i arbejde, for ellers så skal vi nok komme og klippe i Jeres ydelse. Det herskende flertal bag denne ordning på Christiansborg bedyrer, at de gerne vil af med bureaukrati og kolde hænder. Det gøres helt enkelt: Nedlæg Satspuljen. Hele ordningen er et bureaukratisk helvede af regnskabsrapportering og opfølgningsrapporter, som skal indsendes til de stadigt mere overbebyrdede styrelser. Overheadet eller på almindelig dansk de administrative omkostninger ved politikernes dyrkelse af projektmageriet på det sociale område koster en bondegård. Hvor er brugerne af Satspulje projekterne henne ? Hvornår er de blevet spurgt om projekternes velsignelser for deres hverdag ? Så er der sårbarheden i, at midlerne altid er tidsbegrænset, men det er de sociale problemer, som midlerne skal afhjælpe ofte ikke. Satspuljeprojekterne er afhængig af politikernes lune og velvilje, der jo som bekendt kan skifte over tid. Hvad nytter 4-5 års indsats på misbrugsområdet, hvis der i år 6 og år 7 og de efterfølgende år ikke gøres mere, fordi projektmidlerne er løbet ud. Stofmisbrugsbehandling står ikke øverst på den kommunale prioriteringsliste, når der skal afsættes offentlige midler til den sociale indsats. Hvis Socialdemokraterne, SF, Det Radikale Venstre og DF mener det alvorligt med deres selvkritik af Satspuljeordningen så udvis mandsmod. Luk Satspuljen og overfør pengene til varige sociale forslag på Socialministeriets område. Det ville klæde de samme partier at tone rent flag med den nedsatte prisfremskrivning af de sociale overførselsindkomster. Hvis det er nødvendigt samfundsøkonomisk, så forklar vælgerne det i stedet for at gemme jer under Satspuljens Julegaveleg. Vi har forstået budskabet, hunden skal fodres med dens egen hale. Nu med den skærpelse, at menukortet er nedskåret til en halv hale. Resten forærer vi væk til andre.

Katrine Damm, Trond Meiring og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar
Søren Clausen

Ja, det store satspuljetyveri er ikke den seneste svindel for 123 millioner, men at forligspartierne er blevet enige om at snuppe penge fra landets fattigste for at kunne promovere sig selv som sponsorer af forskellige kortsigtede projekter. At ingen så åbenbart har fulgt op eller kontrolleret om pengene er blevet udbetalt til de påståede formål, siger noget om hvor bundråddent systemet er. Men mon ikke det igen munder ud i en dyr advokatundersøgelser, som afgør at hverken ministre eller højt betalte embedsmænd kan stilles til ansvar for noget?