Læserbrev

Velfortjent pris til Godhavnsdrengene

Debat
1. december 2017

Rådet for Menneskerettigheder vil – yderst velfortjent – give Godhavnsdrengen Poul-Erik Rasmussen Menneskerettighedsprisen 2017 for hans utrættelige arbejde for at skabe retfærdighed for de mange anbragte børn, der gennem tiden har været udsat for myndighedssvigt.

Poul-Erik Rasmussen var fra 1962 til 1965 anbragt på det nordsjællandske drengehjem Godhavn, hvor tortur i form af både fysiske og psykiske overgreb var en del af hverdagen.

Østre Landsret afgjorde den 14. november, at sagen om mishandling, overgreb og tortur mod Godhavnsdrengene er forældet, og at Poul-Erik Rasmussen ikke vil få erstatning. Dommen er en skændsel for Danmarks ry som foregangsland mod tortur. Med dommen får Godhavnsdrengene ikke den oprejsning, som de ifølge FN’s konvention mod tortur har krav på. Konventionen understreger, at tortur ikke forældes, og at ofrene har krav på genoprejsning.

Det er paradoksalt, at netop Østre Landsret i august 2016, i den igangværende Irak-tortursag, underkendte Forsvarsministeriets påstand om, at de 23 irakiske torturofres krav var forældet. Såvel de mange forsøg fra Forsvarsministeriet på at undgå Irak-tortursagen som landsrettens forsøg på gennem påstand om forældelse at unddrage sig ansvaret for tortur i Godhavnssagen passer dårligt med en erklæret kamp mod tortur, Danmark som formand for Europarådet for få dage siden har bebudet.

Godhavnsdrengene er ofre for tortur og fortjener både en undskyldning fra den danske stat og en erstatning for de overgreb, de var udsat for som børn. Menneskerettighedsprisen 2017 bør få den danske regering til snarest at give Godhavnsdrengene den undskyldning.

Læge Inge Genefke og konsulent Tue Magnussen, Anti-Tortur Støttefonden

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her