Kommentar

Vores relation til virkeligheden bliver stadig mindre virkelighedsnær

Vores virkelighedsopfattelse bygger i stadig mindre grad på vores egne erfaringer og erfaringer fra mennesker og institutioner, vi har lært at stole på. I stedet består den af billeder og lyd som måske, måske ikke er manipuleret. Vi kan ikke længere skelne sandt fra falsk
Debat
6. november 2017

For nylig stødte jeg på internettet på et videoklip, hvor man kunne se og høre USA’s tidligere præsident, Barack Obama, udtale sig. Det var åbenlyst Obama, som vi kender ham, der talte. Stemmen var umiskendeligt hans. Hans læber bevægede sig helt synkront med, hvad han sagde, og det hele virkede fuldkommen realistisk.

Men de udtalelser, Obama kom med på dette videoklip, var overhovedet ikke hans egne. De var udtalelser, som en eller anden havde lagt ham i munden.

Faket billede, faket lyd, faket budskab – men vanskeligt at gennemskue, hvis man ikke tilfældigvis vidste det. 

Med samme teknik kunne man illudere en udtalelse fra præsident Trump om, at han netop havde iværksat et angreb mod Nordkorea med kernevåbenmissiler.

Og i hans tilfælde ville det muligvis ikke forekomme mere uvirkeligt end mange af de andre udtalelser, som USA’s siddende præsident – aldeles ufaket – har været fremme med.

Fake news er på kort tid blevet et af de definerende begreber for vores tid.

Let at fabrikere

Nyheder, som ser virkelige ud eller i al fald bliver præsenteret, som om de var vaskeægte og rigtige nyheder, men reelt er historier, som er frit opfundne, forfalskede, forvrængede, fordrejede, løgnagtige. Og som kan fabrikeres af hvem som helst og hvor som helst – og publiceres på netsider med navne og i en form, som skal ligne de gammeldags nyhedsmediers, selv om den sande afsender er skjult, hensigten uklar, og et ansvar for det, som bliver fremført eller fremvist, ikke kan gøres gældende – og intet af det, som formidles, derfor kan påregnes at stå til troende.

Falske nyheder og bedragerisk løgn og propaganda har ganske vist eksisteret til alle tider, men næppe nogensinde i et sådant omfang og med en sådan udbredelseshastighed – og næppe heller med så avancerede tekniske muligheder for at udsmykke løgne som sandhed. Via sociale platforme som Facebook og Google kan nyheder – og propaganda, der ser ud som nyheder – skræddersys efter målgruppe. Og det gælder, uanset om målgruppen er hundeelskere eller jødehadere.

På Twitter kan de såkaldte nettrolle praktisk taget hærge frit. Nogle sidder ensomme på deres kælderværelse og fabrikerer de falske nyheder, andre sidder i Det Hvide Hus – atter andre bliver aflønnet for at fabrikere falske nyheder i en eller andens tjeneste og tilbringer dagligt timerne fra ni til fem med at lyve, forvrænge og fordreje.

Ordet ’troll’ er i denne sammenhæng nærmest en fornærmelse mod tidligere tiders mere hæderlige trolde.

De gamle hæderlige trolde havde den forsonende egenskab, at de sprængtes i tusinde stykker, når solen skinnede på dem. Sådan forholder det sig slet ikke med net-trolle. Tværtimod ser de ud til at trives, gro og yngle ganske godt i dagslys. Og jo flere de bliver, og jo dygtigere de bliver til at udviske skellet mellem sandhed og løgn – mellem det, som er sket, og det, som ikke er sket – desto sværere, tror jeg, vi andre vil få ved at skelne det virkelige fra det uvirkelige.

Vi mennesker lever jo ikke i virkeligheden – men i vores egne forestilinger om, hvordan den er. Mellem os og virkeligheden ligger sproget og erindringen og den menneskelige kultur med alle dens konstruktioner – og nu også internettet, mobilskærmene, trollene og de falske nyheder.

Virkelighedsdistance

Med hurtig fremvækst af en helt ny kommunikationsteknologi, som indebærer, at hvem som helst når som helst og stort set omkostningsfrit kan kommunikere hvad som helst over hele verden – og dermed med fremvæksten af en helt ny form for kommunikationskultur – vil jeg vove at påstå, at vi er på vej til at udvikle en helt ny relation til virkeligheden.

En mindre virkelighedsnær relation, om man vil.

Eller i hvert fald en relation, som i mindre grad bygger på vores egne erfaringer af, hvordan verden er beskaffen – eller på erfaringer hos mennesker og hos institutioner, som vi har lært, vi kunne stole på.

I stedet vil vores virkelighedsopfattelse bygge på en hastigt voksende strøm af billeder og lyd og tekster, som trænger ind i hver afkrog af vores liv – og som ikke på samme måde som hidtil kan bedømmes ud fra, hvor de kommer, hvorvidt de er fake eller ægte. Og som vi derfor heller ikke i samme grad som hidtil kan stole på.

Jeg tror, det haster med, at vi lærer os selv og de opvoksende generationer at forstå og mestre denne nye kommunikationskultur, som vi lige nu ser begyndelsen til. Vi må lære at ryge trollene ud, så godt det nu kan lade sig gøre. Og lære at udvikle nye metoder til at skelne sandt fra falsk. Blive bedre til at opspore skjulte aktører og afsløre deres løgne og manipulationer.

Et samfund, hvor ingen længere kan stole på noget, bliver alt for let til et samfund, hvor alt for mange begynder at hoppe på hvad som helst.

© Göran Rosenberg og Information. Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

"I want to believe" og "Trust no one". Citater fra den berømte konspirations TV-serie The X-Files.
Ret rammende, forudseende og skræmmende. For det er her, vi befinder os.
And it is just the beginning..

Dorte Sørensen

Er det så ikke med den erkendelse, at"vi" bør kæmpe for et stærkt DR og som store grupper i Folketinget vil svække DR.

Eva Schwanenflügel, Carsten Munk, Christian Mondrup og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

'FAKE NEWS' fra vores samfundsundergravende børnehave finansminister Kristian Jensen (V).

Børnehave såkalt finansminister Kristian Jensen (V) “erklærede sig imod et EU-forslag om beskatning af internationale teknologigiganters omsætning.”

Alle demokratisk funderet mennesker ved, at brug af offshore investeringer og offshore advokatfirmaer, det værende enten skattespekulation, skattesvindel eller skatteunddragelse er uanset hvilken type, lig med stigende globale økonomiske ulighed, manglende investeringer i globale og lokale udfordringer, som de menneskeskabte klimaforandringer, bekæmpe fattigdom, sikre vital infrastruktur for alle, sygehuse, strøm, vand, sanitet og undervisning mm.

Link: https://www.information.dk/indland/2017/11/forsker-kristian-jensen-ret-s...

Mere om børnehavens ‘ledende sandkasse tyran’ og hans medløbere.
“Lækagen rummer oplysninger om, hvordan nogle af verdens rigeste mennesker og største virksomheder skjuler formuer i skattely og undgår at betale skat.

Med udgangspunkt i lækagen #ParadisePapers vil Politiken i den kommende tid blandt andet afdække, hvordan multinationale selskaber som Nike og Apple undgår at betale skat.”

Link: http://politiken.dk/paradisepapers/art6192183/Trumps-handelsminister-tje...å-at-sejle-gas-gennem-Øresund-for-Putins-inderkreds

Kim Houmøller, Eva Schwanenflügel og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar

Jo - jo vi har fået et nyt begreb om "fake news", selv om propaganda også fejrede store triumfer i det 20 århundrede og før end det. En talemåde mht. propaganda er jo, at hvis man gentager en løgn tilstrækkeligt mange gange bliver den til sandhed

Men nu opstår alle sandheder jo ikke nyhedsmedierne, eller på de sociale medier. F.eks. eksisterer der jo stadig filosofiske og videnskabelig sandheder og erkendelse af det som er.

Hvis falske nyheder på ingen måde har gennemslagskraft i forhold til den enkeltes subjektive erkendelse slår de næppe heller igennem.

Faren består vel i høj grad i, at "løgne" bliver internaliseret af den enkelte. Men det kan jo også være slemt nok, da fordomme også kan være båret af kultur

Men helt så slemt som erkendelsen af virkeligheden helt og aldeles er begyndt, at flyde for os er vel også sat lidt meget på spidsen. Muligheden for helt simpelt, at krydstjekke sandhedsværdien af enkelte nyheder eksisterer da heldigvis fortsat :-)

PS: Men det er vel også derfor, at skolerne bør undervise i kildekritisk metode. Journalisten eller historikeren må afprøve sine kilder inden noget bringes til trykpressens rotation.

Samme mulighed ar forbrugerne af nyhedsstof ikke altid, men bevidstheden om, at nyheder er selektion, at der eksisterer nyhedspolitiske agendaer, og at nyheder også bliver skabt og skaber deres egen virkelighed - det er vi dog i et vist mål bevidste omkring, på samme måde som en begivenhed kan udløse en shitstorm på de sociale medier.

At vi lever delvis i en medieskabt virkelighed er ikke i sig selv en nyhed, blot er muligheden for manipulation blevet større.