Læserbrev

Børn skal have en behandlingsgaranti mod vold og overgreb

12. december 2017

Også i dag er der børn, der oplever vold i familien. Hvert 12. barn er udsat for psykisk vold fra forældre, og dobbelt så mange oplever dagligt vold i hjemmet.

Fem procent af børn og unge mellem 7-18 år har været udsat for grov vold, og én procent har været udsat for seksuelle overgreb. Alligevel er der herhjemme stadig langt mere fokus på symptombehandling end på forebyggelse og tidlige indsatser.

Derfor er det meget glædeligt, at satspuljepartierne er blevet enige om at afsætte midler til en børnerettighedspakke, der skal forebygge børn i mistrivsel og i risiko for overgreb.

Men der er desværre en afgørende mangel ved pakken: Forebyggelse på voldsområdet bør også indbefatte en helhedsorienteret behandlingsgaranti til børn, der vokser op med vold i familien. For hvis vi ikke griber tidligt og fyldestgørende ind, så ved vi, at det kan få alvorlige følger for resten af barnets liv. Desuden kan tilknytningsproblemer i den tidlige barndom medvirke til depression, aggressivitet og adfærdsforstyrrelser.

I Dialog mod Vold møder vi disse børn hver dag. Derudover møder vi også voksne, hvor skyggerne fra barndommen stadig fylder og giver udslag i voldelige og konfliktfulde partnerrelationer. Og børn, der er vidner til vold i familien, udviser ofte samme symptomer, som hvis de selv var blevet udsat for mishandling.

Vi kan i Dialog mod Vold dokumentere, at ubehandlet vold ofte går i arv fra generation til generation. Derfor er forebyggelse, tidlig opsporing og tidlige indsatser i form af forebyggende specialiseret psykologbehandling vores mærkesag.

Jeg appellerer derfor til, at vores socialminister og justitsminister, når de skal mødes om børnerettighedspakken, giver et reelt helhedsorienteret systematisk og konkret løft til området ved at indføre en behandlingsgaranti til børn, der lever med vold og overgreb. Det vil være en af de bedste investeringer – menneskeligt såvel som samfundsøkonomisk.

Susanne Nour Magnusson er direktør i Dialog mod Vold

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

Før at vi kan anerkende vold som noget samfundet bør tage sig af, kræver det at politikerne anerkender vold som et problem, der ikke løses ved længere fængselsstraffe, men på forebyggelse.