Læserbrev

Gode aftaler er grundlaget for det gode arbejdsmarked

Debat
2. december 2017

Danmark har et af de mest stabile arbejdsmarkeder i verden. Mens storkonflikter og demonstrationer jævnligt lægger arbejdspladserne øde andre steder i Europa, går vi på job.

Den stabilitet skylder vi en dansk aftalemodel, som sikrer, at alle arbejdsmarkedets parter tager et fælles ansvar. Forhandlingsprocessen kan til tider være hård, vanskelig og langstrakt, men når overenskomstaftalen ligger klar, så har både arbejdsgiver og arbejdstager skrevet under.

Den måde, vi har opbygget vores arbejdsmarked på gennem aftaler og fælles løsninger, er en integreret del af vores velfærdssamfund. Det er medvirkende til at sikre den sociale mobilitet, et højt uddannelsesniveau og en sund befolkning. Alt sammen til fordel for både det danske erhvervsliv og den enkelte borger.

Og danskerne sætter pris på værdien af de gode aftaler på arbejdsmarkedet. Ni ud af ti offentligt ansatte mener ifølge en ny undersøgelse, at deres overenskomst er vigtig for den faglige kvalitet af arbejdet.

Og tendensen er den samme i den private sektor, hvor en befolkningsundersøgelse i juni måned viste, at 81 procent af de privatansatte ser den danske model, hvor arbejdsgivere og arbejdstagere tager et fælles ansvar, som en styrke for samfundet.

Vi har gennem de seneste årtier oplevet vidtgående besparelser og nedskæringer i velfærden. Det har resulteret i en offentlig sektor, der er presset i knæ. Alt for mange medarbejdere melder sig syge med stress og fysisk nedslidning, og vi ser nu, at hver anden offentligt ansatte må arbejde gratis i sin fritid for at sikre en ordentlig kvalitet for borgerne.

Når vi går til forhandlingsbordet til vinter, vil vi blandt andet have fokus på de gode rammer for arbejdet, et godt psykisk arbejdsmiljø og muligheden for at kunne blive længere på arbejdsmarkedet som følge af tilbagetrækningsreformen. Gennem vores aftalemodel kan vi tage et fælles ansvar for at løse disse udfordringer.

Anders Bondo Christensen er formand for Danmarks Lærerforening og skriver på vegne af 35 faglige organisationer i Forhandlingsfællesskabet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her