Læserbrev

En halv milliard europæeres energi bliver grøn

20. december 2017

Når fremtidens skolebøger skal beskrive den globale indsats mod klimaforandringerne, vil 2017 stå som et vendepunkt. Det var året, hvor grøn energi overhalede den fossile. I foråret vandt Ørsted kontrakten på verdens første havvindmøllepark uden støtte. Og prisen på solceller og vindmøller sætter igen og igen nye bundrekorder.

I rækken af begivenheder til fremtidens historiebøger kan vi nu også indskrive den 6. december. Der stod hele Europas energisektor nemlig sammen om et meget markant budskab: 2050 er for sent for klimaet. Derfor vil Europas energisektor fremover arbejde for, at vores elforsyning er CO2-neutral et godt stykke tid inden 2050. Det kan lyde trivielt, når nu enhver virksomhed efterhånden har sat deres egne klimamål. Der er dog tre grunde til, at denne fælles vision er et afgørende nybrud.

For det første favner den over 3.500 selskaber, der samlet leverer el til mere end 500 millioner europæere i 32 lande med vidt forskellige energisystemer. At så mange står sammen om et klart budskab, er historisk.

For det andet er energisektoren det grundlag, resten af omstillingen bygger på. Når vi leverer stabil, prisbillig og grøn strøm, bliver det muligt at omstille hele kontinentet og udskifte olie og gas med el i varmepumper, industri og biler.

For det tredje er visionen vokset ud af en frivillig proces. Og det er centralt. For mens vores fælles forpligtelse til at begrænse CO2 er en bevæggrund i sig selv, så er målet om en CO2-neutral fremtid også blevet til, fordi elselskaberne har set, at grøn energi fører til sort bundlinje. Det giver en selvforstærkende effekt, hvor grøn investering betyder lavere priser – som igen betyder mere investering.

Den nye ambition er ikke løst med et trylleslag. Det er, i næsten bogstavelig forstand, som at vende en supertanker. Men roret er slået uigenkaldeligt om, og nede i maskinrummet er elsektoren den motor, som muliggør et konkurrencedygtigt, klimavenligt Europa.

Kristian Ruby er generalsekretær for EURELECTRIC, organisationen for EU’s energiselskaber og Anders Stouge er vicedirektør i Dansk Energi

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Dina Hald
Dina Hald anbefalede denne artikel

Kommentarer