Læserbrev

Mange handicappede svigtes af skolerne

Debat
22. december 2017

I de fleste skoler går det fremad med at skabe undervisning for alle børn. Men når det er sagt, oplever vi i handicaporganisationerne stadig, at et barn med handicap ikke får den rette støtte og bliver kastebold mellem skolen og handicapforvaltningen.

En ny rapport fra Institut for Menneskerettigheder – blandt andet beskrevet i Information den 18. december (»Udsatte børns rettigheder er under pres i folkeskolen«) – viser, at der er mange alvorlige udfordringer med at inkludere børn med autisme og ADHD. Børnene er ikke i stand til at gå i skole, fordi de mistrives, får angst og selvskadende adfærd og udvikler skolevægring. Skolevægring betyder, at børn med handicap kan miste flere års skolegang.

Det er uacceptabelt, at børn lider under skolernes utilstrækkelige økonomiske ressourcer og manglende viden om handicap. Og det er helt urimeligt, at kommunernes lange sagsbehandlingstid eller manglende vilje til at iværksætte den nødvendige støtte belaster barnet og forældrenes situation.

Elever med over tre ugers fravær på et år har ret til sygeundervisning, men de færreste får det tilbudt. Og det er ikke rimeligt, at det skal være en kamp at opnå det.

Rapporten viser desuden, at mange skoleledere opfatter skolevægring som udtryk for, at forældrene ikke støtter barnet tilstrækkeligt. I nogle tilfælde trues forældre med sociale foranstaltninger og sanktioner, som for eksempel udelukkelse fra Forældreintra. Det er helt grotesk, da forældrenes største ønske er, at deres barn trives og kommer i skole.

Forældrene står tit magtesløse tilbage, for hvis skolen vurderer, at barnets behov for støtte er under ni timer om ugen, kan forældrene ikke klage. De har heller ikke mulighed for at klage, hvis barnet ikke får den sygeundervisning, det har ret til.

Vi mener derfor, at der skal opstilles vejledende frister for sagsbehandlingstid, at forældre får klageadgang over specialundervisning under ni timer om ugen, og at forældrene skal kunne klage, hvis barnet ikke tilbydes sygeundervisning. Andet kan vi ikke være bekendt over for børnene.

Thorkild Olesen er Formand for Danske Handicaporganisationer

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her