Læserbrev

Et juleønske fra den yngre generation

Debat
16. december 2017

Det er svært at identificere en sammenhæng mellem seriøsiteten af klimaforandringer og de samfundsmæssige initiativer til at omstille økonomien til bæredygtighed. Forskningen peger entydigt på, at menneskelig aktivitet øger jordens temperatur gennem udledningen af drivhusgasser. Kort sagt gambler vi med vores eksistensgrundlag.

Vi står over for et kollektivt handlingsproblem i håndteringen af klimaforandringer, og alle samfundsaktører – politikere, medier, borgere og forskere – bærer deres del af ansvaret. De danske politikere bør have øje for fremtiden og stige på Macron-vognen, så vejen kan banes for en bæredygtig økonomi og et fremmet internationalt samarbejde.

Medierne skal sætte klimaet på dagsordenen og ændre diskursen om klimaspørgsmålet, således at vi borgere aktiveres og engageres.

Vi har som borgere en etisk forpligtelse til at give vores opmærksomhed til konsekvenserne af klimaforandringerne og påtage os det nødvendige ansvar for fremtidige generationer. Forskerne skal være bedre til at formulere grønne realiserbare initiativer til politikerne, samt kommunikere viden let forståeligt, så vi andre kan forstå, hvor vigtig handling er.

Vi bagatelliserer klimadimensionen i den offentlige debat på trods af, at det er en præmis for de andre områder, vi diskuterer.

Vi taler om flygtningepresset ud fra en kort tidshorisont og overser derfor den massive grænseoverskridende mobilitet af klimaflygtninge, som temperaturforandringer forårsager. Andre politiske emner som sundhed, økonomi og uddannelse er vigtige, men for fremtidige generationer vil de være overflødige, hvis ikke de har en klode at leve på.

Philip B.E. Johansen, London

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her