Læsetid 4 min.

Khaders kindhest

Motiver og motiver i saga og ting
8. december 2017

I Njals saga optræder stormanden Gunnar af Hlidarende, som ikke i sin samtid har nogen jævnbyrdig. Smuk og statelig, god forstand, rigelig mandighed og handlekraft. Sværd og spyd håndterer Gunnar uovervindeligt; mangen en fjende den bitre erfaring rigere lå tilbage på valen for aldrig igen at rejse sig. På bue og pil er Gunnar ikke af denne verden.

Gunnar formæles med Hallgerd, Islands fagreste kvinde. Smuk er hun, dårende dejlig, det er sikkert og vist – og en harsk mokke. Gunnar og Hallgerd, et stateligt par i det ydre, men om hvem der snakkes, eftersom Hallgerd i den grad er stridbar, at hun med tiden lægger sig ud med alverden. En dag bliver det for meget for Gunnar, hun tager en af sine store ture, og han stikker hende én på skrinet.

»Den kindhest vil jeg huske«, siger hun.

Længe efter har Gunnars fjender af flere grunde rottet sig sammen og angriber hans gård. Gunnar holder dem behørigt på afstand med en regn af pile og fælder adskillige. Men én af fjenderne når omsider op til skydeskåret; inden han falder til jorden gennemboret af den belejredes spyd, hugger han Gunnars buestreng over.

 

Få adgang til hele artiklen og uafhængig kvalitetsjournalistik.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Brugerbillede for David Zennaro
  David Zennaro
 • Brugerbillede for Lars Rasmussen
  Lars Rasmussen
 • Brugerbillede for Maj-Britt Kent Hansen
  Maj-Britt Kent Hansen
 • Brugerbillede for Eva Schwanenflügel
  Eva Schwanenflügel
 • Brugerbillede for Tino Rozzo
  Tino Rozzo
 • Brugerbillede for Torben Ethelfeld
  Torben Ethelfeld
 • Brugerbillede for Frede Jørgensen
  Frede Jørgensen
 • Brugerbillede for Poul Anker Sørensen
  Poul Anker Sørensen
 • Brugerbillede for Katrine Damm
  Katrine Damm
 • Brugerbillede for Hans Larsen
  Hans Larsen
 • Brugerbillede for Niels Nielsen
  Niels Nielsen
 • Brugerbillede for Kurt Nielsen
  Kurt Nielsen
 • Brugerbillede for Steen Sohn
  Steen Sohn
 • Brugerbillede for Grethe Preisler
  Grethe Preisler
 • Brugerbillede for Torben K L Jensen
  Torben K L Jensen
David Zennaro, Lars Rasmussen, Maj-Britt Kent Hansen, Eva Schwanenflügel, Tino Rozzo, Torben Ethelfeld, Frede Jørgensen, Poul Anker Sørensen, Katrine Damm, Hans Larsen, Niels Nielsen, Kurt Nielsen, Steen Sohn, Grethe Preisler og Torben K L Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Brugerbillede for Torben K L Jensen
Torben K L Jensen

Sådan! En udansk historie draget ind i de islandske sagaers blodige drama der fremdrager Khader og Støjberg´s latterlige tilgang til noget så vigtigt som folkestyret. Det er sgu genialt - at islamisere de gamle nordiske sagaer. Metz - når han er allerbedst.

Eva Schwanenflügel, John Damm Sørensen, Tino Rozzo, Frede Jørgensen, Marianne Stockmarr og Hans Raben anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Børge Neiiendam
Børge Neiiendam

Intermetzo er endnu engang god at få forstand af. Den prosaiske pen svinger sig kaligrafisk henover siden og gør det herligt at læse.

Bortset fra temaet Khader, der er en ufordøjelig historie, om kærlighed og had spundet op på en Islandsk saga. Krigeren Khader blev for en gang skyld mundlam, efter at have sendt sit spyd mod den billedskønne blåøjede Khankan. Eller nok rettere: Khader fik besked på at være mundlam. En ulv i smuk indpakning som Khankan, er ikke sådan lige at komme til livs. Hun har et formidabelt netværk og tillige en vægelsindet mediemasse, som svinger mellem beundring for hendes sag, overfor den lidt uslebne kriger Khader.

Sympatien for Khader led et knæk. For hvordan kunne han dog finde på at true den bly Khankan til at stoppe med at lyve, da han ellers - ifølge den rå mediejournalistik - ville offentliggøre private fotos fra den tid de to elskede hinanden? Explicit, at disse fotos måtte indeholde artige sager, måske endda en nøgen Khankan, oh la la hvor fantasien dog kan boltre sig. Og Khader tav, hvor angreb nok ville have været det bedste forsvar - uagtet Folketingets fru Moders gode råd.

I min optik skulle Khader være gået hele vejen, nu hvor han alligevel blev beskyldt for det værste, ved en udtalelse der tilsyneladende ikke rummede de afslørende slibrige detaljer som Borgernes fantasi fik lov til at arbejde med. Khaders troværdighed som ædel kriger udi Dansk demokrati, har lidt et alvorligt knæk denne gang. Saml din sprukne bue op Kriger og flet en ny streng af venners hår og kæmp videre, for din kamp mod Islamisering skal ikke tabes med hjælp af kvindelist og fotos, der trods alt kan offentliggøres.

Brugerbillede for Steen Sohn

Se også den næsten tilintetgørende kommentar om Khader i dag i Weekendavisen - "Hykleren." Ud over Khankan-sagen omtales også Khaders afvisning af evolutionsteorien ("Hvorfor er der så stadigvæk aber den dag i dag?" og hans støtte til den saudiske kronprins, der leder et af verdens mest brutale islamistiske regimer.

Katrine Damm, Lars Rasmussen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Lars Rasmussen

Til dem af os, som føler os snydt for en republikansk jul speaket af en radioaktiv Georg Metz, kan jeg anbefale, at man går ind på den2radio og hører ham oplæse ovenstående Intermetzo.

Brugerbillede for Lars Rasmussen

Naser Khader's evolutionsteori er i øvrigt forunderlig...

Jeg har ham mistænkt for at være, nej, ikke en abe, men en nationalist. Og dermed er han faktisk en slags stamfader til aberne. Thi disse primater nedstammer som bekendt fra nationalisterne:

(...)

Grev Morstin [godsejer i det for nedadgående dobbeltmonarki Østrig-Ungarn] var på dette tidspunkt en ikke længere helt ung, mager og tidligt grånet ungkarl, ja, i sine mere robuste standfællers øjne var han endda »en anelse tosset« og »ikke helt af denne verden«. Ingen på egnen havde nogensinde set ham i selskab med en kvinde. Han havde aldrig gjort forsøg på at blive gift. Man havde aldrig set ham drikke eller spille. Hans eneste virkelige lidenskab var hans voldsomme modvilje mod det såkaldte »nationalitetsspørgsmål«, som man allerede dengang talte ophidset om. Hvad enten man ville det eller ej, måtte man partout bekende sig til den ene eller den anden af de mange »nationer«, der fandtes i det gamle monarki. Som bekendt vedtog man engang i det nittende århundrede, at ethvert individ per definition skulle tilhøre en bestemt nation eller race, hvis det ville anerkendes som fuldgyldig borger. »Fra humanitet over nationalitet til bestialitet,« lød den østrigske digter Grillparzers kommentar. Og »nationalismen« viste sig jo også at være et forstadie til den bestialitet, vi oplever i dag [i år 1934]. Nationalt sindelag: Det var tydeligvis lig med de allermest vulgære stænders vulgære tænkemåde. I begyndelsen drejede det sig om fotografer, der samtidig var frivillige ved brandkorpset, om utilfredse grundskoleskolelærere, der hellere ville have været realskolelærere, om talentløse kunstmalere, som aldrig var blevet optaget på akademierne, og som derfor ernærede sig som skiltemalere og tapetserere, om apotekmedhjælpere, der hellere ville have været læger, om tandlægeassistenter, der hellere ville have været tandlæger, om lavere post- og jernbaneembedsmænd, banklærlinge, skovfogedassistenter og i det hele taget om hvem som helst, som forgæves havde stræbt efter at stige i graderne. Men lidt efter lidt indrulleredes også det såkaldt bedre selskab. Og alle de brave borgere i Tarnopol, Sarajevo, Wien, Brno, Prag, Czernowitz, Bohumín og Opava, der aldrig havde været andet end østrigere, bekendte sig nu i overensstemmelse med »tidens krav« til den polske, tjekkiske, ukrainske, tyske, rumænske,
slovenske eller kroatiske nation – og så videre.

Omkring denne tid blev de »hemmelige, almindelige og direkte valg« indført i monarkiet. Grev Morstin hadede dem lige så meget, som han hadede den moderne opfattelse af »nationen«. Til den jødiske værtshusejer Salomon Piniovsky, det eneste menneske vidt og bredt, som han mente at kunne tale et fornuftigt ord med, plejede han at sige: »Lyt til mig, Salomon! Denne afskyelige Darwin, der hævder, at mennesket nedstammer fra aberne, har måske alligevel ret. Menneskene er ikke længere tilfredse med blot at tilhøre et folkeslag, nej! – nu vil de også tilhøre nationer. Nationer – hører du, Salomon?! Selv ikke aberne kunne finde på noget så dumt. Men måske overså Darwin noget. Mon ikke aberne nedstammer fra nationalisterne, for aberne er da klogere end dem. Du kender Bibelen, Salomon. Som du ved, står det skrevet, at Gud skabte mennesket på den sjette dag, men det nationale menneske står det intet om. Gør der vel, Salomon?«

»Nej, hr. greve!« sagde jøden Salomon.

— Joseph Roth, fra novellen “Kejserens buste”, skrevet i 1934. (Her citeret fra Leviathan og andre fortællinger, side 47ff.)

Torben K L Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Torben K L Jensen
Torben K L Jensen

Joseph Roth er fremragende - underligt at han ikke fik Nobel-prisen i litteratur i stedet for Bob Dylan.