Klumme

Konspiration og anden løgn

Falske nyheders gensidige kilder
Debat
22. december 2017

Kampen mod falske nyheder kæmpes hårdt og ihærdigt. En kakofoni af sludder og vrøvl, smittende orkestreret af Fox News, akkompagnerer den største platugle i nyere historie med bolig til låns i Det Hvide Hus.

Angående Trump og Fox er det umuligt at besvare det gamle spørgsmål om ægget eller hønen. Trump ser tv det meste af dagen og henter sin viden om verden fra Fox, hvis rablende studievært Sean Hannity, Trumps yndlingsspytslikker, formidler lodret løgn garneret af forrykte konspirationsteorier om anslag mod Amerika, Vorherre, flaget, den store hvide mand og Trump selv.

Teorierne bygges op dag for dag – postulatet om præsident Obamas falske statsborgerskab kom derfra og blev Trumps slagnummer – og udvikles ad absurdum. Konspirationerne bevises af gode grunde aldrig. De onde, de konspirerende, er ifølge konspirationsteoretikerne dem, der saboterer de beviser, der ikke findes. Hokus pokus: konspiration. Goebbels ville have været fornøjet over at se sine metoder i højsædet, ovenikøbet i det land han og Hitler foragtede for dets frisind og liberale livsform.

Også her var Hitler uvidende: frisindet og liberalt var Amerika heller ikke. Men midt i bigotteriet, slangemedicin og dommedagsprædikanter trivedes trods skyggesiden ved the American way en fri og forholdsvis uafhængig, kritisk presse som en af verdens mest effektive fejrede triumfer. Kulminationen kom med afsløringen af I-am-not-a-crook-Nixon, der under ildevarslende tegn på statskupslignende metoder endeligt førte til en vanæret præsidents fald.

De seriøse medier i USA, de navnkundige, men nu langtfra dominerende: CBS, NBC, CNN samt New York Times og Washington Post forsøger at leve op til historisk standard i den lange brydsomme afdækning af Trump og hans kumpaners i forvejen skandaløse vej til magten. FBI’s tidligere (republikanske) direktør har som bekendt gang i undersøgelserne, der af Trumps håndlangere – og Fox – nu udskriges som konspiration og fake news.

Den dag, Trump fældes, og det kan meget vel ske både af den ene og anden grund, står Fox og Mr. Hannity parat til yderligere at undergrave tilliden til retsstaten.

Det besynderlige er altid, at de mest konservative, nationale, flagsvingende, militante forsvarere af de gamle dyder såvel her som hisset, også er dem, der med størst iver og virkelighedsfornægtelse er parate til at destruere alt og alle værdier, som de hævder at forsvare.

Den politiske magt er selvsagt afgørende i processen. Nok ser Trump tv døgnet rundt og har gjort de sociale medier til en personlig møgspand, og nok supplerer han i mangel af eget ordforråd sine udfald med Fox’s retoriske uhumskheder. Men man skal ikke tage fejl: Brødstoffet kommer fra toppen fra Trumps foruroligende evne til at tale det usleste og mest truende frem af den uoplyste del af folkedybet. De bedrageriske alternative fakta, den falske historiefremstilling, de bizarre påstande kommer fra det poliske magtoverdrev og formidles af Fox, som Trump med trutmund og strittende fingre citerer. Ringen sluttet.

Det hvinende falske ligger i manipulationen, som ofte er fortielsen og udeladelsen af afgørende oplysninger og præmisser.

Og herhjemme:

Regering og socialdemokrater formener nu flere ’hadprædikanter’ adgang til landet. Hvad disse prædikanter, der utvivlsomt ikke er hyggelige, gør og ikke må sige, oplyses ikke. Den ytringsfrihed, som de nidkære mener, gælder for folk, der skamløst tegner navngivne henrettede negre, profeten som hund og andre forfinede motiver, gælder ikke for imamer.

Disse forhold vækker uro blandt folk med den barnetro i behold: At loven gælder uanset sympati eller ej, og at retsgrundlaget også for indrejseforbud og reel ytringsbegrænsning skal ligge klart. Her begynder og ender mistanken om vilkårlighed og magtmisbrug. Det er muligt, at de pågældende prædikanter har udtalt sig lovstridigt. Hvem ved? Begrundelsen er hemmelig. Fake news.

»Vi skal ikke lægge dansk jord til hadprædikanter,« siger Inger Støjberg. Men hvad har de prædiket? Hvis de afviste har forlangt de vantro brændt i helvede, ligger dette inden for gængse religiøse forestillinger om syndens konsekvenser. I skribentens skoletid – som desværre ikke var i Græsted skole – blev børnene opskræmt af klasselærerinden og præstens haddryppende trusler om helvedes forgård, hvis de rapsede af tallerkenrækken eller pjækkede fra religionstimerne. Kun en nøgtern sidekammerat reddede skribenten fra neuroser. Hvorvidt Inger Støjberg ville udvise en person som klaselærerinden dengang, får stå hen.

For nu at tage den én gang til: Grundloven bygger i ånd og bogstav på en gammel midttysk reformerende prælat, som ikke alene udtrykte sit uudtømmelige had i skrift og prædiken, men som direkte anbefalede voldsformidlende myndighedstiltag mod jøder, muslimer, hekse, utro kvinder, katolikker, dissidenter og oprørske bønder.

Ikke for at forsvare religiøse hadprædikanter, det ligger denne skribent fjernt, men som én af dem angiveligt – og kritisabelt – har udtalt, nemlig nedenstående om ægteskabet, så kunne man forestille sig, at disse utvivlsomt skriftlærde mænd kan have studeret det lutheranske grundlag for dansk mentalitet og har tænkt: »Så tillader jeg mig sgu den ukorrekte mening, at uvorne hustruer godt kan daskes med en lille træpind, uden at det gør ondt og sætter mærker.«

Det er muligt, at Inger Støjberg og socialdemokraterne har gjort sig tanker: At skråsikre meninger og holdninger i den saglige danskheds navn fordrer relativerende overvejelser.

I bekræftende fald holder de det lige så skjult som en offentligt dokumenteret begrundelse for, at de udpegede hadprædikanter, i modsætning til fortidens betydeligt mere langtidsindflydelsesrige, ikke får passérseddel til danskens jord:

Hvor få har det meste og flere for lidt/

og lever på løgnen, det passer dem bedst.

Serie

Intermetzo

Den ugentlige klumme af Georg Metz

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben K L Jensen

Ku´ ikke siges bedre - Metz

Tino Rozzo, Katrine Damm, Frede Jørgensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"Hvor få har det meste og flere for lidt /
De lever på løgnen, den passer dem bedst".
Superbt som altid, Georg Metz :-)
Og tillykke med succesen ved opførelsen af den bortcensurerede/nedlagte DR-Julekalender på teatret Avenue T, der ligger allerede masser af klip online, jeg har moret mig over ! ;-)

Katrine Damm, Torben K L Jensen og lars søgaard-jensen anbefalede denne kommentar