Læserbrev

Vi mangler hænder – også på velfærdsområdet

Debat
7. december 2017

Halvdelen af Danmarks plejecentre mangler sygeplejersker, og manglen på SOSU-assistenter er større end nogensinde. Det undergraver grundlaget for et højt velfærdsniveau.

Nogle vil gøre Danmarks udfordringer til et spørgsmål om enten-eller: Enten uddanner vi flere danskere til de stillinger, der i dag ikke kan besættes – eller også gør vi det nemmere at rekruttere udefra. Men der er ikke tale om et enten-eller, men et både-og.

Det er ikke alene et spørgsmål om mere uddannelse eller mere rekruttering. Kun med en samlet indsats, hvor vi uddanner flere, udnytter nytilkomnes talenter bedre og rekrutterer flere dygtige udlændinge, kan vi skaffe de mennesker, der er så stor mangel på i alle dele af landet.

En væsentlig del af svaret på udfordringerne er opkvalificering og uddannelse, så flere bliver i stand til at varetage disse job. Generelt vil vi derfor investere i uddannelse og opkvalificering frem for at skære ned, som regeringen gør nu.

Vi vil finde en ekstra milliard hvert år frem til 2025, så der er markant flere midler til uddannelse og et historisk kompetenceløft. Samtidig vil vi give alle danskere en personlig uddannelseskonto og dermed give alle danskere på arbejdsmarkedet mulighed for at opkvalificere sig gennem hele livet – også inden for ældreplejen.

Skal vi få flere til at tage fat, skal vi også være langt bedre til at bruge det kæmpe potentiale, der ligger i at få flere flygtninge ind på arbejdsmarkedet. For selv om det går fremad, viser de nyeste tal for flygtninges beskæftigelse, at der er stor forskel kommunerne imellem, når det drejer sig om at vurdere flygtninges jobparathed.

Radikale Venstre foreslår derfor, at reglerne præciseres samt, at hver eneste flygtning, der kommer til Danmark, fra starten gennemgår en kompetencevurdering, der skal afklare, hvad den enkelte flygtning bringer med sig af uddannelse, erhvervserfaring og kompetencer.

Derudover vil vi sætte langt tidligere ind med danskundervisning, så vi får forkortet vejen mellem livet som flygtning og som faglært. Mens rød og blå blok sidder på hænderne, er Radikale Venstre klar til at tage fat, så danskerne uddannes til at varetage fremtidens job, og vi får nemmere ved akut at rekruttere arbejdskraft, der kan tage fat på velfærdsområdet – uanset, hvor de kommer fra. Flere mennesker i arbejde gør Danmark større.

Sofie Carsten Nielsen, MF, stedfortrædende politisk leder (B).

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her