Læserbrev

Paradokset med den europæiske arbejdsløshed

6. december 2017

Der er gang i Europa. Ledigheden i EU er den laveste siden 2008, kun 7,6 procent. Beskæftigelsesfrekvensen er den højeste, man nogensinde har målt, og det samme er virksomhedernes mangel på arbejdskraft. Alligevel ser hele 39 procent af europæerne arbejdsløshed som en af EU’s største udfordringer. Det virker paradoksalt, men kan forklares.

En del af forklaringen er de nationale forskelle. I nord- og centraleuropæiske lande, hvor ledigheden er lav, er det kun en femtedel, der ser arbejdsløshed som en af de største udfordringer. I Sydeuropa er man til gengæld stadig mærket af krisen, og det går særligt hårdt ud over de unge. Ikke overraskende peger hele to tredjedele af EU-borgerne i syd på arbejdsløshed som en af de største bekymringer.

Men årsagen til den høje ungeledighed er som regel ikke mangel på arbejdspladser. Det er et resultat af et rigidt arbejdsmarkedssystem, der gør det svært for virksomheder at ansætte og afskedige. Altså et system, der mangler den fleksibilitet, vi kender fra de nordiske lande.

Paradokset kan derfor både forklares og løses. Hvis EU ønsker at tage europæernes bekymringer med den høje ungeledighed alvorligt, bør der arbejdes på to fronter. For det første skal vi gøre alt for at bevare og styrke arbejdskraftens frie bevægelighed i Europa, så folk kan flytte derhen, hvor der er arbejde at få.

For det andet skal arbejdsmarkederne i lande, hvor rigide regler holder de unge ude, grundlæggende reformeres. Man er allerede godt i gang i Frankrig, hvor Macron skeler til den danske flexicurity-model. Det kan vi godt være stolte af.

Altså ingen nemme løsninger – det er der sjældent i EU. Men der er det lange seje træk, hvor EU-landene får en fælles forståelse for, hvor problemerne kommer fra, og hvordan de løses.

Christiane Mißlbeck-Winberg, europapolitisk chef i Dansk Arbejdsgiverforening

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu